Doluluk oranlarındaki yüzde 97’lik artışa rağmen, gelirdeki kan kaybını da durduramayan İstanbul otelleri, Paris’in 3’te bir fiyatına satış yapmaya başladı. Terör eylemlerinin yoğunlaşması ile Avrupalı turisti neredeyse tamamen kaybeden şehir otelleri, 2 yıl önce 200 Euro’ya oda satışı yaparken, temmuz ayı itibarıyla bu rakam 83.2 Euro’ya kadar düştü. Birkaç yıl öncesine kadar İstanbul’un turist sayısı ve oda gelirleriyle yarıştığı Paris’te oda fiyatları 253 Euro’yu bulurken, bu rakam Barselona’da 159, Londra’da ise 184 Euro oldu. Avrupa’daki oda fiyatı ortalaması ise 116 Euro olarak açıklandı.

KAYIPTA LİDER İSTANBUL

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve STR Global tarafından yayınlanan araştırmaya göre temmuz ayında İstanbul’da doluluklar, bir önceki yıla oranla yüzde 97 artarak yüzde 72.4 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıl yaşanan darbe girişimi nedeniyle boş geçen sezon bu artışta ciddi bir baz etkisi yarattı. Bu rakamlarla İstanbul, Temmuz 2017’de doluluk oranlarında en yüksek artışı yaşayan destinasyon olurken, fiyatlar ise Avrupa ortalamasının yarısı, rakiplerin ise 3’te bir fiyatına düştü.

Araştırma sonuçlarına göre 2017’nin ilk 7 ayında İstanbul’da günlük satılan oda bedeli yüzde 21.9 düşüş ile 83.2 Euro’ya geriledi. Bu rakamlar İstanbul, en büyük büyük gelir kaybı yaşayan Avrupa destinasyonu oldu. Aynı dönemde Paris, 253 Euro ile konaklamada Avrupa’nın en pahalı şehri olurken, İsviçre’nin Cenevre kenti 245 Euro ile ikinci oldu. Avrupa’da yer almamasına rağmen Tel Aviv 221 Euro ile üçüncü en pahalı kent oldu. İstanbul ve Antalya’nın Akdeniz’deki en önemli rakiplerinden olan Dubrovnik 208 Euro, Barselona 159.3 Euro ve Atina 137.7 Euro’luk fiyatlarıyla Avrupa’nın en pahalı şehirleri oldu.

25szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Araştırmanın Temmuz 2017 Ülke Performans Raporu’na göre Türkiye’nin Temmuz 2017 otel dolulukları, 2016 yılının aynı dönemine oranla yüzde 64.1 artarak, yüzde 69.2 olarak kaydedildi. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, kongre turizmindeki düşüşle birlikte son çeyrekte İstanbul’da bir turizm hareketi beklemediklerini de ifade etti. Küçük otellerin booking.com’a uygulanan tedbir kararı dolayısıyla sıkıntı yaşadığını ve müşteri bulamadığını dile getiren Bayındır, bu soruna çözüm bulunması gerektiğini belirtti.