İsveç hükümeti, hava taşımacılığının neden olduğu karbon salınımını gerekçe göstererek, ekstra havalimanı vergisini meclis gündemine getiriyor. Tasarıya göre Avrupa Birliği ülkelerine seyahatte kişi başı 8.5 euro vergi uygulanırken, Türkiye için miktar 29.5 euro olarak belirlendi.

Girit Havalimanı Dalaman Havalimanı'ndan daha uzak bir mesafede bulunmasına rağmen AB üyesi olan Yunanistan'a ziyaret edecek İsveçlilerden daha az vergi alınacak. Girit Havalimanı Dalaman Havalimanı'ndan daha uzak bir mesafede bulunmasına rağmen AB üyesi olan Yunanistan'a ziyaret edecek İsveçlilerden daha az vergi alınacak.


Avrupa Birliği'nin, iklim değişikliğiyle mücadele önlemleri kapsamında 2012 yılında başlattığı karbon salınımı vergisi, birçok ülke tarafından tepkiyle karşılanması nedeniyle uygulanmıyordu. Ancak İsveç hükümeti, 2012'de alınan kararın uygulanması için yasa tasarısı hazırladı. Mart ayı içinde İsveç meclis gündemine gelecek tasarıya göre, karbon emisyonunu sebep göstererek ticari uçuşlardaki yolculara uygulanmak üzere ekstra havalimanı vergisi AB ülkelerine kişi başı 8.5 euro olurken, Türkiye için 29.5 euro olarak belirlendi. 2018'den itibaren hayata geçirileceği belirtilen uygulamanın, havayolu şirketlerine milyonlarca euro ek yük getireceği belirtildi.