Aydın Demir/SÖZCÜ

Türkiye genelinde 6 milyon insanın geçimini sağladığı 35 milyar lira cirosu olan süt sektörünü yerinde inceledik. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yılda 17 milyon inek, 2 milyon keçi-koyun sütü olmak üzere toplam 19 milyon ton çiğ süt üretiliyor. Tezel, “Süt ürünleri ihracatımız ise 176 bin ton düzeyinde. Geçen yıl 323 milyon dolarlık süt tozu ve peynir ihraç ettik” dedi.

TÜRKLER YOĞURTÇU


Tezel, dünya genelinde yıllık 800 milyon ton süt üretildiğini, Türkiye’nin süt üretiminde 8’inci sırada olduğunu kaydetti. Tezel, gelişmiş ülkelerde kişi başı yıllık süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, peynir, tereyağ) tüketiminin 300 litre civarında olduğunu, Türkiye’deki tüketimin ise 78 litre süt olmak üzere diğer süt ürünleri ile birlikte yılda ortalama 120 litre olduğunu söyledi. Türklerde içme sütü alışkanlığının olmadığını ifade eden Tezel, “Ülkemizde ortalama süt ürünleri tüketimine gelince, 8 kg peynir,15 kg yoğurt, 9 kg ayran, 1 kg da tereyağı tüketiyoruz” dedi. Tezel, süt ve süt ürünleri sektöründe 2 bin 200 işletme olduğunu, 1.6 milyon süt üreticisi aile bulunduğunu, 6 milyon insanın geçimini süt sektöründen sağladığını ifade etti. Tezel, 2017 - 2018 eğitim öğretim döneminde “Okul Sütü” programı kapsamında süt dağıtımının devam edeceğini kaydetti.;

1

ÜRETİCİ KIZGIN


Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, market raflarında üretici fiyatından daha çok artış gösteren süt ve süt ürünlerini gören süt üreticilerinin kızgın olduğuna dikkat çekti. Keskin, “Bize yapılan iyileştirme ile raflardaki fiyatlar arasındaki fark uçurum kadar büyük. Sanayiciler ve marketler kendi keseleri için zam yaparken, üreticimiz aza kanaat etmek zorunda bırakılıyor” dedi.

Avrupa’da 1 litre sütün maliyetinin 1.40 TL olduğuna dikkat çeken Keskin şunları söyledi: “Sanayici bu şartlarda bile süt fiyatlarını üreticinin istediği fiyatlara yükseltmemekte diretiyor ve sanayici üreticiye kendi yemini alma zorunluluğu getiriyor” diye konuştu. Süt üreticisi kendisini mağdur etmeyen firmalara ürünlerini verdiği için “bazı sanayicilerin süt sıkıntısı var” diye “yaygara” kopardığını da öne süren Keskin, “Süt fiyatlarında yapılan ‘sözde zammın’ kabul edilebilir bir seviyeye getirilmesi için Ulusal Süt Konseyi’nin acil toplanmasını istedik. Fakat bazı sanayiciler bu toplantı çağrısı için ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum’ demektedir. Süt sektörünü bu durumlara getiren o kesimlere diyecek tek sözüm iğneyi önce kendinize çuvaldızı başkasına batırın.”

HALK SÜTÜ BÜFELERİ KURULMALI


Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, çiğ sütün evlerde yoğurt ve sütlü tatlı yapımında kullanıldığını belirterek, ”Bu bizim bir geleneğimiz. Geçtiğimiz yıl güvenli çiğ süt arayan tüketicilerimizin bu konudaki ihtiyacını fark edip, kontrolsüz ve tehlikeli olan sokak sütüne karşı sağlıklı bir alternatif olması amacıyla ambalajlı ‘Ari Çiğ Süt’ üretimine başladık. Bakanlığımız da yaptığı düzenlemeyle bu uygulamamızın doğruluğunu bir kez daha tescilledi” diye konuştu. Kontrolsüz süt satışının önüne
geçmek için belediyelere büyük görev düştüğünü anlatan Eskiyörük, “Sütün kooperatiflerden temin edilerek halka direkt satışı için toplu taşıma alanlarına kurulacak ‘halk sütü büfeleriyle tüketicilerin güvenli gıdaya kolayca ulaşmaları sağlanabilir. Böylelikle üreticiler de doğrudan desteklenmiş olur” dedi.