Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya'dan buğday ithalatının hafta başında tekrar başladığını ve Rusya ile ticari ilişkiler önündeki engellerin "çok kısa sürede" tamamen kalkmış olacağını söyledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği İş Konseyi Forumu kapanış oturumunda konuşan Zeybekci, Rusya ile hizmetler ve yatırımları kapsayan bir serbest ticaret anlaşması için de görüşmelerin sürdüğünü ifade ederek, "Engellerin kaldırılması ile ilgili önemli bir süreç yaşıyoruz, bunlar çok kısa sürede tamamen kalkmış olacak. Diğer taraftan Rusya ile de hizmetler ve yatırımları kapsayan bir serbest ticaret anlaşmasının görüşmeleri de hızla devam ediyor" dedi.

Zeybekci toplantının ardından Reuters'ın Rusya'dan kesilen buğday ithalatının en zaman başlayacağı sorusuna "Rusya'dan buğday ithalatı Pazartesi günü başladı" cevabını verdi.

Rusya'nın ikinci büyük buğday, en büyük ise ayçiçek yağı ihraç pazarı olan Türkiye, Mart ayı ortasında yapılan düzenleme değişiklikleriyle bu ülkeden ithalatın maliyetini yükseltmiş ve Rusya'dan buğday ithalatı durma noktasına gelmişti.

Rusya'dan buğday ithalatının durmasına yol açan anlaşmazlık 3 Mayıs'ta yapılan Rusya-Türkiye zirvesinde çözülmüştü.

Zeybekci ayrıca Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin bugün devam edeceğini ve Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü mekanizmasında serbest ticaretin sağlanması için "son noktalara" geldiklerini ifade etti.