ABD ile vize krizi devam ederken, AB ülkeleri de vize işlemlerini yavaşlattı. Bugünden itibaren birçok ülke vize başvuralarının 21 iş günü içerisinde yapılacağını bildirdi.

Aralarında; Avusturya, Macaristan, İtalya, Norveç, Hollanda gibi ülkeler önceki güne kadar 3 gün ile bir hafta içerisinde vize işlemlerini sonuçlandırırken yeni uygulamayla süre uzatıldı.

Vize danışmanı Emrah Özdemir "ABD'nin vizelerini durdurmasından sonra bunun işlemleri yavaşlatmak için domino etkisi yarattığını" belirtti. Yeni uygulama sonrası; vizeyi daha önce 3 günde veren Fransa ise vize süresini 1 haftaya yükseltti.

MACARİSTAN'DAN İDDİALARA YANIT!


Öte yandan Sputnik'te yer alan habere göre bu iddiaların ardından Macaristan'dan bir açıklama geldi. Konsolosluk, vize konusunun sorunsuz bir şekilde devam edeceğinin altını çizdi ve, "Değerli başvuru sahiplerimiz ve acente yetkililerimiz,10 Kasım 2017 tarihinden itibaren yeni bir vize merkezimiz, AS VISA hizmet verecektir, Macaristan, Norveç, Slovenya ve Portekiz için başvuruları alacaktır. Bu teknik değişiklik günlük işlemleri aksatmayacaktır, 10 Kasım'dan sonraki seyahatler için Visalia Global'in mevcut sisteminde randevu alınabilir" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın servis ettiği haberde ise bahsi geçen ülke temsilciliklerinin böyle bir hamlesi olmadığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ABD'nin vize kararı sonrası bazı Schengen ülkelerinin de benzer uygulamaya geçtiği iddialarının doğru olmadığını ve bu iddianın sözkonusu ülkelerce reddedildiğini belirterek bu ülkelerin vize uygulamalarının sorunsuz sürdüğünü kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları bu çerçevede temas edilen Ankara'daki AB Delegasyonu, Macaristan, Portekiz, Norveç, Slovenya, İtalya, Hollanda ve Fransa büyükelçiliklerinin bunu kesin surette reddettiğini belirterek bu ülkelerin Türkiye'deki misyonlarındaki vize başvurularının olağan prosedür kapsamında sorunsuz olarak sürdürüldüğünü vurguladıkları kaydedildi.