VELİ TOPRAK-BAŞAK KAYA / ANKARA

Anayasa değişikliğini ikinci tur oylaması TBMM tarihinde ilk kez gerçekleşen bir eyleme sahne oldu. Nazlıaka, 8. Madde görüşmelerine geçilmeden önce kürsüye gelerek sol elinden kendini kürsüye kelepçe ile bağladı. Bu durumu önce fark etmeyen TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Sizi buraya çağırmadım, içtüzüğü ihlal ediyorsunuz…” diye uyardı.

Başkanvekili, teknik personele mikrofonu açmamaları isteyerek, katip üyeye, “8. Maddeyi okur musunuz?” dedi. Nazlıaka’ya “Yeteri kadar basına medyaya konu oldunuz, lütfen yerinize geçer misiniz” diye uyaran Bahçekapılı, 5 dakika ara veriyorum diyerek çalışmalara ara verdi. Ardından 45 dakika en sonunda 15 dakika olmak üzere 3 defa ara verdi.

basliksiz-1 Aylin Nazlıaka protesto için kendisini kürsüye kilitleyince ortalık bir anda karıştı...


 

Ara sırasında HDP’li kadın vekiller ve AKP’li milletvekilleri kürsü önünde toplandı. AKP’li yöneticiler, vekillerin yaklaşmasına izin vermedi.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / AKP'li kadın vekil Enç CHP'li kadın vekillere böyle yumruk salladı.


Tartışma çıkmaması için idare amirleri dışındaki isimlerin kürsüye yaklaşmasına izin verilmedi. Nazlıaka, kürsüye çıktığı andan itibaren sürekli MHP sıralarına konuştu. O sıra MHP Lideri Bahçeli salonda yoktu. Bahçeli içeri girdi, Nazlıaka “Vicdanınız rahat değil biliyorum. Sayın Bahçeli lütfen…” dediği duyuldu. Bahçeli, 20 dakika salonda kaldıktan sonra çıktı. Nazlıaka’nın eylemi devam etti.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / Kürsü etrafındaki kavga uzun süre devam etti.


SİZE KONUŞMA HAKKI VERELİM?

Eylem 30 dakikayı geçince AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kadın vekillerle Nazlıaka’nın yanına giderek konuşmak istedi.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / Erkek vekiller, birbirlerine giren kadın vekilleri ayırmaya çalışırken bu görüntüler ortaya çıktı.


Elitaş’ın “Eğer konuşmak istiyorsanız size konuşmanız için fırsat tanıyalım” önerisine Nazlıaka, “Tam 1.5 yıldır söz istiyorum, verilmedi. Ben bu eylemi konuşmak için değil, anti-demokratik Anayasa paketine karşı olduğum için yapıyorum. Önerinizi kabul etmiyorum” dedi. Elitaş ve arkadaşları olumsuz cevap üzerine kürsüden ayrıldı.

 

ÖNCE MAYMUNCUK SONRA TORNAVİDA

CHP’li Şafak Payev, AKP’li Sema Ramazanoğlu, uzun süre Nazlıaka ile sohbet etti. AKP’liler bu sırada çözüm aradılar. AKP’li kadın vekillere kelepçeyi nasıl açacakları anlatıldı.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / AKP'li vekilin itip yere düşürdüğü CHP'li Şafak Pavey'in protez kolu çıktı.


Bir kadın vekil Nazlıaka’yı ellerinden tuttu, diğerleri ise kelepçeyi maymuncukla açmaya çalıştı. Bu şekilde başarılı olamayınca bu defa mikrofonun vidası tornavida ile söküldü. Canı acıyan Nazlıaka yüksek sesle bağırdı.

basliksiz-1 Aylin Nazlıaka, kendini Meclis kürsüsüne kelepçeledi.


Nazlıaka’nın bağırdığını duyan HDP’li kadın vekiller AKP’li kadınları itmeye çalıştı. AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, CHP’li Şafak Pavey’i itti. Destek bulamayan Pavey, sırt üstü yere düştü. Enç, kadın vekillere yumruk salladı. HDP’li Burcu Özkan ve Meral Danış Beştaş AKP’li Enç’in saçından tutarak kendilerine doğru çekti. AKP’li erkek vekiller Enç’i tutmaya çalıştılar, saçlarından çekilen AKP’li kadın vekil yere düştü.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / AKP'liler kelepçeyi zorla çıkarmak isteyince arbede yaşandı


BIRAKIN, GELSİN, NERDESİN?

Kelepçesi çıkarılan Nazlıaka direnmeye devam etti. CHP’li Gürsel Tekin ile Gülsün Bilgehan, Nazlıaka’nın koluna girerek kulise çıkardılar.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak/ Kürsü önündeki boğuşma uzun süre devam etti.


Saçları dağılan AKP’li Enç, hükümet sıralarına kadar götürüldü. Hırsla geri dönen Enç, ‘bırakın’ diye AKP’li erkek vekillerden kurtulmaya çalıştı. HDP’liler ise ‘gelsin’ diye karşılık verdi. Enç salondan çıktıktan sonra HDP’li Beştaş, “Gökçen….Enç nerde?” diye bağırdı. Ayağına darbe alan Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, HDP’li arkadaşları tarafından revire götürüldü. Kelepçeli eylem nedeniyle Anayasa görüşmelerine 4 saat boyunca geçilemedi. Bu esnada CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de TBMM Genel Kurulu’nda çıkan arbede sonucu AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç’in müdahalesine maruz kaldı.



s1


Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak / AKP'li kadın vekil Enç yumruk salladı.




CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, yere düştü, protez kolu çıktı.



h1


Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak / Enç'i AKP'li erkek vekiller arkadaşları güçlükle uzaklaştırabildi.




AKP Antalya Milletvekili Gökçen Enç, AKP’li vekiller tarafından zor tutuldu.



3


Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak / Kadın vekiller arasındaki saç saça baş başa kavga Sözcü muhabiri tarafından böyle görüntülendi.




PAVEY’İN KOLUNDAKİ PROTEZ ÇIKTI

AKP’li kadın vekillerin müdahalesi sırasında Şafak Pavey’in kolunda bulunan protezin çıktığı da öğrenildi.



Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak


Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak / Kavga sırasında yere düşürülen ve protez kolu çıkan Şafak Pavey, kalabalığın arasından böyle çıkarıldı.




Pavey, saldırı sonrasında TBMM’de bulunan kliniğe götürüldü.Klinikte yapılan muanenin ardından yumuşak doku zedelenmesi teşhisi konulan Şafak Pavey, Güven Hastanesi’ne sevk edildi. CHP’li vekilin geceyi hastanede geçireceği öğrenildi



1


Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak / Kendini Meclis kürsüsünün mikrofonuna kelepçeleyen Aylin Nazlıaka'ya yumruk atmaya çalışan Gökçen Özdoğan Enç'i CHP'li kadın vekiller ve bazı AKP'li kadın vekiller böyle engellemeye çalıştı.




CHP’Lİ PAVEY: GÖZLERİ DÖNMÜŞ ŞEKİLDE SALDIRDILAR

Şafak Pavey, saldırıyı şöyle anlattı; “Gözleri dönmüş şekilde hepimize saldırdılar. Bu saldırı Anayasa geçtikten sonra bizlere yapacaklarının ayak izlerini gösteriyor. Ben kürsünün oradaydım. AKP Antalya milletvekili Gökçen Özdoğan Enç önce vurmak istedi. Araya HDP vekili Burcu Çelik Özkan girdi. Onun saçlarını çektiler. Enç, beni itti, yere düştüm. Diğer vekili saçından sürüklediler. Gözleri dönmüş gibi hepimize saldırdılar. Zaten görüntülerde de bunları göreceksiniz”



2


Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak




BULDAN’A DA TEKME ATILDI

AKP’li kadın vekillerin HDP Meclis Başkanvekili Pervin Buldan’a da tekme attığı, HDP’li Buldan ile çıkan kavgada darbe alan HDP’li milletvekili Av. Burcu Çelik Özkan’ın da Güven Hastanesi’nde olduğu ifade edildi.



ss111


Fotoğraflar: Zekeriya Albayrak




Kürsü işgali AKP’li kadın vekillerin müdahalesi ile son buldu.

‘ADALET’ DİYE SIRALARA VURDULAR

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın kavgaya karışan Gökçen Özdoğan Enç’ten “Enç kardeşimiz kendini savunmuştur…” ifadesini kullanması tansiyonu yükseltti. HDP ve CHP milletvekilleri “Adalet” diye sıra kapaklarına vurdular. AKP’li Vural Kavuncu’nun ‘bağırmayın’ diye karşılık vermesi gerilimi tırmandırdı.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / CHP'li Tuncay Özkan sıralara vurarak, "Adalet" diye bağırdı.


CEZA VERİN, TANSİYON DÜŞMEYECEK

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Başkanvekili Bahçekapılı’dan kavgaya neden olan Enç’e ceza vermesini istedi. Altay, ”Ceza verin, başka türlü tansiyon düşmeyecek” önerisinde bulundu.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / AKP'li Ulupınar, CHP'li Altay'ın üzerine yürüdü.


ÜZERİNE YÜRÜDÜ, ARA VERİLDİ

Altay’ın sözlerine AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, “Sana ne” diye laf attı. Altay, “Ne demek sanane…” demesine sinirlenen Ulupınar, yerinden fırlayarak Altay’ın üzerine yürümek istedi. AKP’liler Ulupınar’ı tuttu. Başkanvekili oturuma ara vermek zorunda kaldı.

Foto: Zekeriya Albayrak Foto: Zekeriya Albayrak / Olası bir kavga diğer vekillerin araya girmesiyle güçlükle önlendi.