339 KABUL ÇIKTI:

18 maddelik Anayasa paketinin tümü üzerindeki oylamaya 488 milletvekili katılırken kabul 339, ret 142, boş 5, geçersiz 2 çıktı. AKP’liler uzun süre alkışlarla sonucu kutladı. Başkanvekili Bahçekapılı, Başbakanın teşekkür konuşmasını yapacağını belirterek, söz vermek istedi. CHP’liler, bunun bir kanun teklifi olduğunu belirterek, buna karşı çıktı. CHP’liler protesto ederek salonu terk etti. Sadece Deniz Baykal ve Metin Baydar kaldı.

KARARI MİLLET VERECEK:

Başbakan Binali Yıldırım, teşekkür konuşmasında şunları söyledi:

“Biz anayasa değişikliği teklifini yaptık, millete tevdi ediyoruz. Şimdi söz milletindir, karar milletindir. Yetki milletindir, mühür milletin elindedir. Milletimiz bu konuda son sözü söyleyecektir. Türk milleti Cumhuriyetin kazanımlarına aşıktır. 15 Temmuz gecesi bu necip millet, devletini, ülkesini canı pahasına korudu, dünyanın hayranlığını kazandı. Millet bu Anayasa değişikliği konusunda en doğru kararı mutlaka verecektir. Milletimiz sandığa gidecek. Aklı, vicdanıyla oy kullanacak. Doğru tercihi yapacaktır. Şüpheniz olmasın, millet her şeyin en iyisini bilendir. Bu teklifi sabırla görüşüp millete sunma aşamasına getiren milletvekillerimize teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Milletin vereceği karar başımız, gözümüz üzerinedir.” Yıldırım, konuşmasından sonra MHP sıralarına giderek Bahçeli ile tokalaştı. AKP ve CHP grupları, genel kuruldan sonra olağanüstü toplantı yaptı.

[old_news_related_template title="Anayasa paketi 339 oyla kabul edildi....." desc="TBMM Genel Kurulu’nda, başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliği teklifinin, ikinci tur görüşmelerinde 18 maddenin kabulünden sonra Anayasa paketinin tamamının oylanmasına geçildi. Yapılan oylamada, Anayasa paketi 339 oyla kabul edildi....." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/s-c3968fa049ce75718bc499440eb082cb30bea1d8.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/anayasa-teklifinin-12-maddesi-meclisten-gecti-1634432/"]

YER TUTMA YARIŞI:

Anayasa paketinin tümü üzerindeki oylamada iktidar ve muhalefet partileri ‘yer tutma’ yarışına girdi. CHP ve HDP’li milletvekilleri, AKP’nin kendi milletvekillerinin ‘çetelesini’ tuttuğu için engel olmak istedi. Hem hükümet hem de komisyon sırasında kabinlerin görünmemesi için CHP’liler etten duvar örmek istedi. AKP’liler de yer kaptırmak istemeyince bir ara tansiyon yükseldi. Başkanvekili Bahçekapılı, idare amirlerini uyararak, “Merdivenlerine aşağısına insinler, şurayı boşaltın, şunlar insin…” şeklinde uyarıda bulundu. Ancak oylama sonuna doğru gerilim bitti.

ELİNE VURARAK SUSTURDU:

Bahçekapılı, kabine girmeyen milletvekillerini uyaran CHP’li katip üye Elif Türkmen’i eline vurarak susturdu.

13 GÜNDE İKİ TUR BİTTİ:

9 Ocak’ta başlayan birinci tur görüşmeleri 6 gün sürdü. İki gün ara verildi. İkinci tur Çarşamba başladı ve 3 günde ikinci tur tamamlandı. Meclis, ikinci turda yaklaşık 40 saat çalıştı.

KADINLARIN KAVGASI:

Genel Kurul’da en çok kadın vekillerin savaşı dikkat çekti. Meclis’te ilk kez kadın vekiller büyük bir kavgaya girdi. CHP ve HDP’li kadın vekiller yaralandı

YÖRESEL YEMEK ZİYAFETİ:

Anayasa görüşmeleri sürerken TBMM lokantasında yöresel yemek ikramı yapıldı. Batman, Bursa, Tekirdağ, Şanlıurfa, Afyon illerinin yemekleri milletvekillerine ikram edildi. Sık sık iktidar kulisine baklava, çiğ köfte ve içecek servisi yapıldı.

[old_news_related_template title="Deniz Baykal'dan yeni anayasa uyarısı: Köprüden önce son çıkış" desc="Deniz Baykal: Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarımız ‘ben liderime güveniyorum’ diye düşünüyor olabilirler ama herkes bugün var, yarın yok... Sonra kim gelecek? Ben, Meclis’in şimdi bir tarihi sorumluluk anında olduğunu düşünüyorum. Bu, TBMM için köprüden önceki son çıkış." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/deniz-baykal-sozcu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/deniz-baykaldan-yeni-anayasa-uyarisi-kopruden-once-son-cikis-1632837/"]