Meclis önündeki anıtsal değeri olan Atatürk Meydanı, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi gerekçesiyle yıkıldı. Daha önce bakımsızlığıyla da gündeme gelen meydanda bulunan ve ‘cumhuriyet’i simgeleyen çelik su öğesi vinç yardımıyla söküldü.

atam

Bu su öğesinin karşısındaki bulunan, Türkçe ve İngilizce “Atatürk Meydanı, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçildi. Devletin adı da Türkiye Cumhuriyeti oldu” ifadelerinin yer aldığı mermer duvardaki yazılarının da söküldüğü görüldü.

atam1

"ATATÜRK'E AİT HER SİMGEYLE KAVGA EDEN ZİHNİYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimi, Atatürk Meydanı’nın yıkılmasına tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “TBMM önündeki Atatürk meydanı ve anıtı yıkılıyor. Muhalefet nerede?” dedi.

atam2

Diken'deki habere göre; Candan, şöyle devam etti: “Cumhuriyet rejimi ve bu rejimin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait her simgeyle kavga eden, yok eden, tahammül bile edemeyen zihniyetle karşı karşıyayız. 13 Eylül 2017 itibariyle başkentte uluslararası tanınırlığı yüksek projelerinden biri olan, anıtsal değeri bulunan Atatürk Meydanı imha edildi. TBMM’nin ve milletvekillerinin gözlerinin önünde yıkıldı.”

CHP MİLLETVEKİLİ TUNCAY ÖZKAN'DAN TEPKİ

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, anıtsal değeri bulunan meydanın yıkılmasına sosyal medyadan tepkisini dile getirdi.

ekran-alintisi

Özkan, yıkım fotoğraflarını paylaşıp "ATATÜRK'E 'SALDIRILAR' BİTMİYOR! TBMM önündeki anıtsal değeri olan Atatürk Meydanı, Ankara Büyükşehir Belediye tarafından yıkıldı" ifadelerini kullandı.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Büyükşehir Belediyesi'nden, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın, "Anıtsal değeri olan Atatürk Meydanı’nı da yıktılar" şeklindeki sözleri üzerine yapılan açıklamada, yaklaşık 15 yıl önce Başkan Melih Gökçek tarafından yaptırılan, TBMM önünde, Akay Kavşağı üstünde yer alan Atatürk Meydanı'nda yenileme çalışmaları başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, Atatürk Meydanı'nda bulunan havuzda yalıtım problemi yaşandığı, bu nedenle havuzdaki sistemlerin söküldüğü vurgulanarak, yenileme çalışmasının ardından, havuzdaki mekanik sistemin yeniden yerine takılarak, fıskiye sisteminin ve mermerlerin yenileneceği kaydedildi.

Anıt üstünde bulunan ve Atatürk’ün sözlerinin de yer aldığı döküm harflerin, zamanla soğuk-sıcak dengesi ya da kimliği belirsiz kişilerin sökmesi nedeniyle eksildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Hitabet kısmı, bir daha düşme ya da sökülmeye meydan vermeyecek şekilde yeniden düzenlenip, mermer zeminle birlikte, daha fonksiyonel bir şekilde yerine konulacak” bilgisi verildi.

Açıklamada, "Meydan, yaklaşık 2 aylık bir çalışmayla baştan sonra yenilenerek, eskisinden daha güzel hale getirilecek. Sökülen veya dökülen '29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı seçildi. Devletin adı da Türkiye Cumhuriyeti oldu' yazılarının da yer aldığı tüm yazılar aynı şekilde yerini alacak" denildi.