Konferansta Arap Baharı Sonrası Ortadoğu’da Demokratikleşme Meseleleri başlıklı oturumda “Arap Baharı ve Türkiye’ye yansımaları başlıklı bir konuşma yapan İlahiyatçı Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu,  bir katılımcının sorusu üzerine “Türkiye’de İslamcıların demokrasiyi tehditi riski var. Tek adam taleplerini gözlemliyoruz. Maalesef İslamcı hareketlerin bir çoğu bünyesinde anti demokratik özellikler barındırıyor” diye cevap verdi.

FASLI SÜFYANİ: “TÜRKİYE, İSRAİL İLE BÜTÜN İLİŞKİLERİ KESMELİ”


“Balfour Deklarasyonunun 100. yılında Filistin Sorunu” başlıklı bir konuşma yapan, Fas’tan katılan ve bu ülkede Filistin Milli Çalışma Grubu Başkanı olan Halid Süfyani ise Kudüs krizine yer verdiği konuşmasında Türkiye’nin İsrail ile bütün ilişkilerini kesmesi gerektiğini belirterek, “İsrail ile ilişkiler sürerken Birleşmiş Milletler’den İsrail’i tanıma kararını geri çekmesini talep etmemiz etkili olmaz. Önce Müslüman ülkeler İsrail ile bütün ilişkilerini kesmeli ki BM’den İsrail’e yönelik yaptırım talebinde bulunabilelim. Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini kesmesinin bu ülke üzerinde büyük tesiri olur” dedi.

ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI YAKIŞ, TÜRKİYE’DE CİHATÇI RİSKİNE DİKKAT ÇEKTİ


Yine konferansta “Suriye’nin Geleceği Başlıklı” bir oturumda moderatörlük görevini üstlenen Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ise Irak ve Suriye’de IŞİD’in dağılmasının ardından Türkiye açısından riskin devam ettiğini belirterek, IŞİD’lilerin en çok kaçabileceği ve barınmaya çalışabileceği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini söyledi. “Türkiye’de yakın gelecekte cihatçı bir terör tehlikesi var mı?" sorusuna şimdiden böyle bir tahmin de bulunmanın fal bakmak gibi olacağını söyleyen Yakış buna karşın Türkiye’ye kaçan IŞİD’lerden dolayı ciddi bir riskin bulunduğunu buna karşı önlemlerin artırılması gerektiğini kaydetti.

“ORTADOĞU’DA KİMSE ERDOĞAN HALİFE OLSUN DA DEMİYOR”


Yine konferansta “Arap Bölgesel Sistemi’nin Ötesi” başlıklı bir konuşma yapan Mısırlı kadın Hibe Rauf, “Türkiye’de iktidara yakın çevreler Türkiye’nin İslam Dünyası’nın lideri olduğunu iddia ediyor. Bu iddianın Arap dünyasında bir karşılığı var mı?” sorusuna verdiği cevapta şöyle konuştu:“Arap dünyasında işler artık böyle dönmüyor. Kimse bir liderlik aramıyor durumlara göre tavır alınıyor. Tepkiler duruma göre değişiyor. Örneğin Trump’ın Kudüs açıklamasından sonra Erdoğan’ın tepkileri Ortadoğu’da beğenilebilir  ama bir başka açıklaması desteklenmeyebilir. Ancak bir açıklaması beğenildi diye Ortadoğu’da kimse Erdoğan halife olsun da demiyor. Örneğin 10 yıl önce Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ı kahraman olarak görüyordu insanlar ancak şimdi durum farklı. Ortadoğu’da duruma göre tepkiler değişebiliyor” diye konuştu.