İlk olarak, 2014 yılında matbaa makinesinde parmaklarını kaybeden Mehmet Toprak'la hayata geçirilen robot el projesi, şimdi Suriyeli çocukları sevindiriyor. Gönüllülerle yola çıkan ve çocuklara ücretsiz olarak 3D teknolojisi ile üretilen robot el yapan Robot El Platformu, savaşta elini kaybetmiş çocuklara yeni bir hayat veriyor.

Vatan'dan Esra Can Sinav'ın haberine göre platform, sosyal sorumluluk projesi olarak çıktığı yolda 2016 yılında STK oldu. Ücretsiz olarak hizmet veren platform, şimdiye kadar 25 çocuğu 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile üretilen robot ele kavuşturdu.

robot-el-1

PROJE NASIL İŞLİYOR?

Mimar Zeynep Karagöz, makine mühendisi Hakan Pektan ve arkadaşları tarafından kurulan ve 700'den fazla gönüllüsü olan dernek, 80'den fazla 3 boyutlu yazıcı noktasıyla ihtiyaç sahiplerine destek oluyor. Gönüllülerin kendilerine Robot El Türkiye sayfasından ulaştığını söyleyen Karagöz, "Türkiye çapındaki gönüllülerimizden kimisi duyuru ve vaka tespitinde; kimisi belgelemede fotoğraf ve ölçü alımında; kimisi modelleme ve tasarım sürecinde kimisi de baskı ve / veya montaj aşamasında destek veriyor" diyor. Karagöz yapım sürecini ise şöyle anlatıyor "Bize yardım talebi geldiğinde bunu gönüllü ağımızda duyuruyoruz. Bu aşmada bazen tek kişi bazen ekip olarak proje üstlenebiliyor. Vakanın ölçüleri alınıp fotoğraflandıktan sonra modelleme aşamasına geçiliyor. 3D model teknikleri kullanarak modellerden biri seçiliyor ve onun ölçü ve anatomisine uygun hale getiriliyor."

 

CERRAHİ BİR UYGULAMA DEĞİL

"Daha sonra 3 boyutlu baskı cühazları ile parçalar halinde baskı alınıyor. Bunlar monte edilerek test ediliyor. Adıyaman'daki bir vakada İzmir Emot hastanesindeki gönüllü doktorlarımız tarafından incelenmişti. Ölçü ve fotoğraf Kayseri'den giden gönüllü ile alındı, model Aydın'daki gönüllü tarafıııdan oluşturuldu. İstanbul'da basıldı ve gönderilip Kayseri'deki gönüllü tarafından teslim edildi. Robot elde ihtiyaç duyulan malzemeler gönüllüler tarafından karşılanabiliyor. Bunun dışında bir robot elin maliyeti 50 doları buluyor. Üretilen robot ellerde hiçbir cerrahi işlem uygulanmıyor. Bilek hareketi veya dirsek hareketi ile parmaklar kapanarak kavrama yapabiliyor."

Karagöz sözlerine şöyle devam etti; "Robot el projesini genişleterek daha fazla ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı hedefliyoruz. Suriye'deki savaşta ya da başka travmalar nedeniyle elini kaybeden mülteci kardeşleriııize robot el yapmak için hazırlanıyoruz. Bize gelen liste üzerinde değerlendirme yaparak yardımcı olabileceğimiz vakalara gönüllü ekiplerimizi yönlendireceğiz. Daha sonra gönüllülerimiz 3 boyutlu yazıcı ile üreteceği robot elleri IKGV'yle birlikte sahiplerine teslim edecek"

NASIL GÖNÜLLÜ OLUNUR?

www.robotel.org adresinden bilgi edinebilirsiniz.