Evlerde kendi kendine gezinip yerleri temizleyen Roomba süpürge robotları veya benzerlerini görmüş olabilirsiniz. Roomba’yı üreten Franklin Robotics firması bu robottan tam 15 milyon adet satmış. Firmanın en son modeli ise evin içi ile değil, dışı ile ilgileniyor. Tertill isimli yeni robot bahçenizde gezinip vahşi otları temizlemek için tasarlanmış.

Derin öğrenme ile kendi kendine müzik yapabilen robot Shimon

Tertill’in kullanımı çok kolay, sadece bahçenize yerleştirip çalıştır butonuna basıyorsunuz. Robot sizden talimat almadan bahçede geziniyor, güneş paneli ile de kendi kendini şarj ediyor. Siz ellemedikçe enerjisini en optimize şekilde kullanıp dolaşıyor ve saptadığı gereksiz otları kesiyor. Ağaç ve büyük bitkilerden uzak durabilen Tertill, sizi vahşi otlardan kurtarmak için canla başla çalışacak.
Bu sevimli robot dört teker çekişli lastikleri ile toprağa takılmamak için tasarlanmış. Altındaki sensörler ile üzerinden geçtiği yerleri devamlı tarayıp, bulduğu otları çok hızlı dönen plastik bir kesici ile parçalara ayırıyor. Parçalanan otlar gübre olarak tekrar toprağa karışıyorlar. Eğer henüz çok küçük ve büyümesini beklediğiniz bir bitkiniz varsa, Tertill’in kesmesini engellemek için kutudan çıkan engelleri etrafına takabilirsiniz.
Şu anda bir Kickstarter kapmanyası ile seri üretim desteği toplayan Tertill bahçıvan robotunu, 225 dolara önsipariş edebilirsiniz. Robotun piyasaya çıkışı için Mart 2018 tarihi verilmiş durumda.