Hey gidi kıdem tazminatı hey! Acelesi yok ama gündeme geleli 14 yıl geçti. O zaman bütün buralar dutluktu... IMF bile vardı. “Kıdem Tazminatı Yasası’nı değiştirmeniz gerekli” önerisinde bulunmuştu.
Hiç unutmam bir keresinde bütün hazırlıklar yapılmış, hatta Meclis’ten bile geçmişti. Ne var ki hayata geçirilememişti. Beklenmedik bir gelişme ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veto etti. Zaten Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanıyken veto ettiği kaç yasa var ki? İşte o numuneliklerden biri Kıdem Tazminatı Yasası’ydı... Düşünün artık ne kadar berbat olduğunu!

Eski bir gelenek

Ha bugün ha yarın oldu olacak derken yıllar geçti. Geleneksel olarak her yıl masaya konuldu. Adı bir türlü konulamadı. Belli ki mevsimi geldi. Hazır başkanlık referandumu da bitti.
Kıdem tazminatı konusunda mutlak yeni düzenlemeye gidilmeli, katılıyorum. Mevcut sistemde doğru dürüst tazminat ödendiği falan yok... Mahkemelerde milyonlarca dosya var.
Ancak zamanında yapılmayan düzenleme şimdi öyle ters bir zamana geldi ki, can yakacak. Yani? Muhtemelen yine yapılamayacak.

Kazanılmış haklar ne olacak?

Sorun şu ki, şirketlerin çalışanlar için ayırdığı para falan yok! Onca yılın parasını nereden bulup yatıracaklar? Aksi takdirde kazanılmış haklar gidecek. “Yok artık!” diyorsunuz ama olay zaten burada kilitleniyor.
Şirketlerde para olsaydı 20 bin lira kredi için sabahın köründe banka önünde sıraya girerler miydi? Bir de üstüne her çalışan için her ay peşin para ayırıp fona yatıracaklar. Oysa şirket o parayı ayırırsa işletme sermayesine para kalmaz. Nasıl olacak?

Kullan at işçi

Hadi şirket tarafı halledildi diyelim. İşten atmayı zorlaştıran kıdem tazminatıydı. Şimdi mevsimlik işçi gibi... Para nasıl olsa peşin fona yatıyor. Hop çıkardım, hop işe aldım. İşten çıkarılan böyle bir paraya güvenemeyecek.
Hikâye de değiştiriliyor. Tazminat hesabı brüt ücretin yerine net maaştan tutulacak. Hatırı sayılır anlamda kırpılacak. Yeni tasarıda çalışanlar fonda biriken kıdem tazminatlarına 3 bin 600 gün prim ödemedikçe ve 15 yıllık süre dolmadıkça dokunamayacaklar. Ancak emekli olduklarında veya rahmetli olduklarında görecekler.

Fon deyince huylanıyorum

Esasen işin içine “fon” muhabbeti girince benim midem bulanıyor. Kurduğu fonlar yetmemiş olacak ki iktidar yasayı yeni bir fon kurup kendine yontma derdinde. Para yine kâğıt üzerinde olacak, hükümet cayır cayır harcayacak. İşsizlik Fonu’na yapılanlar ortada... Varlık Fonu’nun mantığı açıklanabilmiş değil... Şimdi de Kıdem Tazminatı Fonu... Kanun çıkarılır mı? Eğer erken seçim planlanıyorsa kesin çıkmaz. Yok, 2019 Kasım’da yapılacak seçim deniliyorsa çıkar.