91 yıl önce kurulan Karagümrük Kulübü’nün şimdiki başkanı Cengiz Günaydın’ın konuşmasını dinledim. Kendisini tanımam. Nasıl biridir, futbol kulübünü leviye yapıp şöhret ve çıkar üretenlerden midir yoksa gerçekten gençlere, spora, sporcunun yetişmesine omuz verenlerden midir bilmem. Söylediklerini araştırdım. Doğru çıktı. Sizin de konuşma metnini okumanızı ve hayvancılık öldü ithal ete mahkum olduk, ithalat patladı cari açığa mahkum olduk fakat “neden ithal futbolcuya da mahkum olduk?” sorusu üzerinde düşünmenizi isterim.
İşte konuşma metni:
“İki laf edeceğim.
Biraz ağır gelecek.
Ama etmek hakkım.
İstanbul Yeni Kapı Langa’da Başakşehir, 4 yıl önce oradan ayrılırken biz bu Langa tesislerini istedik. Dediler ki, “orası metro istasyonu olacak” yıkılacak.
Tamam dedik.
Büyükşehir Belediyesi’nden, Genel Sekreteri Mevlüt Bulut’tan istedik. Ses çıkmadı. Daha sonra Göksel Gümüşdağ’dan talep ettik. O da “yıkılacak orası, helikopter pisti olacak” dedi.
Aradan birkaç ay geçti.
Orası bir vakfa  verildi.
Ben şok oldum. Yani bir futbol takımı için yapılmış Langa tesislerinde vakfın 20 öğrencisi kalıyor. Vakfın genel müdürünü buldum. Dedim ki, size istediğiniz ölçülerde bir bina kiralayalım, bu öğrenci kardeşlerimiz orada kalsın, siz de burayı bize tahsis edin futbolcu çocuklar burada antrenman yapsın.
Olmaz dedi.

* * *

Yılmadık.
Yine Büyük Şehir Belediyesi’ne yine Göksel Gümüşdağ’a (iş adamı, İBB Spor Kulübü Başkanlığı ve TFF Başkan Vekilliği yaptı) gittik, talebimizi yeniledik.
Yok dediler.
Aradan 4 yıl geçti.
4 yıl sonra Kasımpaşa Erok Spor diye bir takım 3. Lige çıktı. Bu Cumhurbaşkanımızın da daha önce futbol oynadığı kulüp. Ve Fatih İlçesi’nin bir futbol takımı için yapılmış, helikopter pisti olacak, metro istasyonu olacak, öğrenci yurdu olacak, yıkılacak dedikleri Langa tesislerini Kasımpaşa Erok Spor kullanıyor. Cumhurbaşkanı’nın oynadığı kulüp diye tahsis edildi.
Çok komik.
Biz antrenman yapacak saha, yatacak yer bulamıyoruz. Bizden daha kötü durumda olan işte hemen dibimizdeki Vefa Kulübü’nün soyunacak odası yok. Hakkımı helal etmiyorum. Adaletsizliktir. Eşitsizliktir. Daha ağır konuşacağım bir yerlere dokunacak.
Hakikaten kilitleniyorum.
Bu kadar adaletsizlik olmaz.
Fatih İlçesi’nde 61 tane amatör takım var, 56’sı futbol takımı olan kulüp. Bu kulüplerin antrenman yapacak, soyunacak, maç yapacak yerleri yok. Bu ülkede 110 yıllık, 120 yıllık futbol kulüplerinin soyunacak yerleri yok, deplasmana gidecek otobüsleri yok, amatör kümede sürünüyorlar. Ama 4 yıl önce kurulan kulübe 170 trilyon liraya tesis yaptılar, maçlarını 170 kişi izlemiyor. Bizim takım 2 hafta önce, alt yapıda: 14-16-17-19 yaş grubu “Gelişim Liginde” maç yaptı. Hocalarımızı çağırdım, ne gördünüz diye sordum, dediler ki, “Başkanım, onların altyapısının giydiği malzemeler bizim A Takımı’nın malzemelerinden daha kaliteli. Ambulansları Medipol’den ve maçtan sonra hemen İBB kumanya dağıtıyor. Bize kumanya vermediler ama Erok Spor’a verdiler.”
Böyle adalet olur mu?
Hepsi Türk çocuğu.
Onlara maçtan sonra kumanya dağıtıyorsunuz, aynı yaştaki diğer çocuklara vermiyorsunuz. Ya biz kimiz Ya! Ben ne yapayım? Karagümrük Kulübü Başkanı olarak Fener Rum Patrikhanesi’ne iltica mı edeyim...Biri Cumhurbaşkanın takımı, biri Spor Bakanının takımı, biri Dışişleri Bakanının takımı... Ülkede böyle bir futbol anlayışı var ve bununla mücadele ediyoruz.

* * *

Cumhurbaşkanımız bundan 7-8 yıl evvel (o zaman Başbakandı) dedi ki, bundan sonra belediye başkanları kulüp başkanlığı yapmayacak. Kanun çıktı. Şimdi belediye başkanı yapmıyor, yardımcı yapıyor, encümen yapıyor... Kimin parasıyla oluyor? Fakirin, dulun, yetimin parasıyla oluyor. Peki bu ülkede 80 milyon sadece futbolla mı ilgileniyor? Belediyeler niçin olimpik branşlara da yatırım yapmıyorlar? Şimdi atletimiz zenci, güreşçimiz Çeçen boksörümüz Bulgar, masa tenisçimiz Çinli... Ben Karagümrük Kulübü olarak eşit şartlarda mücadele  etmiyorum ki, nasıl edeceğim? Adam bir kerede Spor Bakanlığı’ndan 10 milyon TL yardım alıyor, İstanbul’da henüz bitmemiş, adı belli olmayan havalimanının reklamı Rize Spor’un formasında, Alanya Spor’ un göğüs reklamı devlet firması, devletin bütün kurumlarındaki reklamlar Başakşehir’de...  İstanbul Belediyesi’nin bütün kurumları Başakşehir’e sponsor.
Şimdi ben nasıl yarışacağım?
Bana biri yol göstersin.
Osmanlı Spor’la maça çıktık. Stadın önünde yapılan yeniçeri heykellerine ödenen parayla ben Karagümrük Kulübü’nü 15 yıl idare ederim. 12 metre boyunda yeniçeri heykeli yapılmış. Altın yaldızlı formalarla sahaya çıktılar. 22 kişi seyirci gelmiş, biletli 8’i Karagümrük taraftarı... Kalanlar mehteran bölüğü...
Böyle şaka gibi bir durum.
Sinirimden gülüyorum.

* * *

Çok doluyum.
“Balat Tesisleri” ile ilgili olarak biz en az on kere talepte  bulunduk.  Orası Başakşehir Kulübü’ne tahsis edilmiş.  Başakşehir ile Fatih’in arası 35 km.  Orasını da onlara tahsis etmişler.
Ne diyeyim yani!
Biraz önce söyledim ya; 56 tane kulüp var Fatih İlçesi’nde ama 56 kulübün antrenman yapabileceği 2 tane sahası var, Başakşehir’e Fatih İlçesi’nde tahsis edilen saha sayısı 4... Biz saha istiyoruz, başka şey istemiyoruz, onu da vermiyorlar.”