Türkiye’nin Suriye’de destek verdiği gruplardan bir bölümü, “bayrak krizini” bahane edip, Soçi havaalanından, toplantıya hiç katılmadan geri döndü. Soçi’de toplantı merkezine giden yollara resmi Suriye bayrağının asılmış olmasının “Esad rejimine destek” olduğunu savunan, kendi farklı bayraklarını göremedikleri için havaalanından çıkmak istemeyen muhalifler, Türk yetkililerinin ısrarlarına rağmen toplantıya katılmadılar. Sorunu çözmek için Rusya ve Türkiye Dışişleri bakanları gün boyunca iki kez telefonla görüştü. Ancak sorun çözülemeyince, Türkiye’den Soçi’ye gelmiş olan muhalifler, gerisin geriye, Türkiye’ye döndüler.

[old_news_related_template title="CHP'den hükümete tarihi uyarı: ÖSO'ya dikkat edin, yarın başınıza iş açacaksınız" desc="CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, hükümet yetkililerini ÖSO konusunda uyararak 'Bu, tarihî bir konuşmadır: ÖSO'ya dikkat edin diyoruz, yarın başınıza iş açacaksınız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/chp-ozturk-yilmaz.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/chp-hukumete-uyari-osoya-dikkat-edin-yarin-basiniza-is-acacaksiniz-2196105/"]

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU: “SOÇİ, ESAD VE ONUN TERÖRİST REJİMİ İÇİN YAPILMIŞ BİR TOPLANTI”

Toplantıya katılan yine AKP hükümetinin desteklediği Özgür Suriye Ordusu ise, toplantının sonuçlarının “kendilerini ilgilendirmediğini” açıkladı. ÖSO adına toplantı hakkında konuşan Mustafa Sejari, “bu toplantı, Esad ve onun terörist rejimi için düzenlenmiş bir konferans niteliğindeydi. Dolayısıyla Soçi bildirisi ve toplantıda alınan kararlarla ilgilenmiyoruz. Bu kararları bir tartışma zemini olarak bile görmüyoruz” dedi.

[old_news_related_template title="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York Times için yazdı: “Amerika Yanlış Ortak Seçti”" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dünyanın en prestijli gazetelerinden ''The New York Times'' da yayımlanan “Amerika Yanlış Ortak Seçti” başlıklı makalesi Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde şu şekilde yayınlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/basliksiz-3-25.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/disisleri-bakani-mevlut-cavusoglu-new-york-times-icin-yazdi-amerika-yanlis-ortak-secti-2195438/"]

İKİ GÜN DEDİLER, BİR GÜNDE BİTTİ

Soçi toplantısı Rusya tarafından iki gün olarak açıklanmıştı. Ancak hemen her aşamasında kavga gürültünün eksik olmadığı toplantı, Rusya’nın sürpriz kararıyla, apar topar bir günlük çalışmanın sonunda bitirildi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un sözleri sürekli kesildi. Kimi Suriyeli delegeler Rusya lehine tezahürat yaparken, kimisi “Katil Rusya” diye sloganlar attı.

Açılış bölümünün ardından da toplantılara, Suriyeli farklı gruplar arasında, zaman zaman tekme tokat kavgaya dönüşen tartışmalar nedeniyle sık sık aralar verildi.

[old_news_related_template title="Soçi'deki Suriye konferansının açılışı muhalif grupların 'bayrak' tepkisi nedeniyle gecikiyor" desc="Rusya'nın girişimiyle toplanan Soçi konferansının açılışı, muhalif örgüt temsilcilerinin havaalanından ayrılmayı reddetmelerinin yarattığı kriz nedeniyle ertelendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/basliksiz-3-27.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/socideki-suriye-konferansinin-acilisi-muhalif-gruplarin-bayrak-tepkisi-nedeniyle-gecikiyor-2195462/"]

TEK SOMUT SONUÇ; ANAYASA KOMİSYONU

Soçi toplantısının ardından 12 maddelik bir bildiri yayınlandı. Ancak bildirinin kendisi de,, ülkenin ismi konusunda bile uzlaşma olmadığını ortaya koydu. Bildiride Suriye’nin resmi adı rejim ve muhalifleri ayrı ayrı memnun etmek için iki şekilde, “Suriye Arap Cumhuriyeti” ve “Suriye Devleti” olarak yan yana yazıldı.

Toplantıdan çıkan tek somut sonuç ise, bir Anayasa komisyonu kurulması kararı oldu. Komisyonda, Esad rejimi temsilcileri, muhalifler, bağımsız gözlemciler, sivil toplum temsilcileri, Suriye uzmanları, aşiret temsilcileri ve kadınların yer alacağı da bildiriye girdi. Ancak tam olarak hangi grup ya da kişilerin olacağı konusunda ayrıntı yer almadı.

BATILI ÜLKELER KATILMADI

Soçi’deki toplantıya ABD, İngiltere ve Fransa gibi Batılı ülkeler ise, davetli oldukları halde katılmadılar. Buna gerekçe olarak da, toplantının Esad rejiminin uzlaşmaya hiç yanaşmamasını gösterdiler.

Toplantıda, ev sahibi olan Rusya’nın dışında, İran ve Türkiye’yi temsilen resmi heyetler yer aldı.