29-30 Ocak'ta gerçekleşecek Soçi toplantılarına, Suriye'nin içinden ve dışından 1600'den fazla delege katılacak. Türkiye'nin ısrarlı duruşu nedeniyle, Suriye'de faaliyet gösteren, ülkenin kuzeyindeki Afrin ve Cezire bölgelerini kontrol eden, PKK bölücü terör örgütünün uzantısı konumundaki PYD-YPG ise, Soçi görüşmelerinde temsil edilmiyor.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi: Dünyanın gözü orada! Türkiye ile ABD karşı karşıya gelebilir mi?" desc="TSK ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Suriye'nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, gözler bir yandan da YPG/PKK kontrolündeki Menbiç'e çevrildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'ye 'derhal Menbiç'ten çekilin' çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 'Menbiç'in teröristlerden temizleneceği' yönündeki açıklamaları olası bir operasyonun yaklaştığının sinyallerini veriyor.  Peki Menbiç’te TSK-ABD karşı karşıya gelebilir mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/2-141.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/menbicte-tsk-abd-karsi-karsiya-gelebilir-mi-2193587/"]

SOÇİ'DE KİMLER VAR?

Soçi'de yer alacak heyetler şöyle;

* 1600 delegeden 1300'ünü Suriye'deki farklı gruplar oluşturuyor.

* Suriye'deki Esad hükümeti de kongrede temsil ediliyor.

* Suriye'de kurulu olan farklı siyasi partiler, Baas, Ulusal İlerleme Cephesi ve Komünist Parti temsilcileri de Soçi'de hazır bulunacaklar.

* Suriye'deki farklı din ve mezheplerin temsilcileri de delege olarak toplantılara katılıyorlar.

* Suriye'de Esad'a karşı silahlı mücadele veren 230 farklı grubun temsilcileri de yer alacaklar. Bunlar arasında Kadri Cemil Moskova Platformu, Randa Kassis, Ahmet Jarba liderliğindeki Suriye Ulusal Koordinasyon komitesi de bulunuyor.

[old_news_related_template title="Mevlüt Çavuşoğlu: Temizleyip Suriye halkına teslim edeceğiz" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da muhtarlara hitaben bir konuşma yaptı. Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, 'Dağları dar ediyoruz şimdi. Temizleyeceğiz Suriye halkına teslim edeceğiz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/sur-sondakika-89.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/mevlut-cavusoglu-temizleyip-suriye-halkina-teslim-edecegiz-2193714/"]

* Suriye dışından delegeler ise Soçi toplantılarında "gözlemci" olarak yer alıyorlar. Bunlar arasında BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesi, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in temsilçileri ile, Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan gibi Suriye'ye komşu ülke ve Arap ülkelerinin temsilcileri yer alıyor. Türkiye de konferansta Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir heyetle temsil edilecek. Ayrıca Astana sürecine ev sahipliği yapan Kazakistan temsilcileri de Soçi'de hazır bulunacaklar.

* BM ise, Soçi'de Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura tarafından temsil edilecek.

* Toplantıya ev sahipliği yapan Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da toplantılara katılması bekleniyor. Ayrıca Rusya parlamentosundan ve Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey katılımcılar da Soçi görüşmelerinde yer alacak.

[old_news_related_template title="Kritik son dakika haberi! ABD'den Türkiye'ye YPG/PKK garantisi" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ile görüştü. Görüşmede McMaster, ABD'nin YPG/PKK'ya silah yardımında bulunmayacağının garantisini verdi. Görüşmede, ABD ile koordinasyonda mutabık kalındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/ypgpyd.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/kritik-son-dakika-haberi-abdden-turkiyeye-ypgpkk-garantisi-2191492/"]

ESAD'LI MI, ESAD'SIZ MI?

Soçi toplantısının da bir ayağını oluşturduğu Astana süreci, Suriye için siyasi çözümü öngören, başta ABD olmak üzere, Batı ülkelerinin daha ön planda oldukları BM şemsiyesi altındaki Cenevre sürecinde yaşanan tıkanma üzerine ortaya çıkmıştı.

Rusya-İran ve Türkiye'nin, Suriye konusundaki "farklı yaklaşımlarını" ortaya koymak için başlattıkları Astana süreci, Cenevre süreciyle eş zamanlı olarak yürütülüyor, iki süreç arasındaki bağ koparılmıyor.

Suriye'nin siyasi geleceği konusunda en büyük anlaşmazlıklardan birini, Esad yönetimi ile devam edip etmemek oluşturuyor.
Astana süreci ile yan yana yürüyen, Batı ülkelerinin daha etkin oldukları Cenevre sürecinde ağırlıklı görüş Esad'ın yönetimden çekilmesi, ya da en azından yetkilerinin tırpanlanması yönünde ortaya çıkıyor.

[old_news_related_template title="Erdoğan: Mehmetimiz Afrin'e doğru yürüyor." desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrin Harekatı'na ilişkin, 'Mehmetimiz Afri'ne doğru yürüyor. Burseya Dağını da düşürdüler. Bazı kendini bilmezler sözde etiketi olanlar vs. , Avrupa Parlamentosu'na rağmen bitirdiler. Bu milletin tarihinde işgal yok adalet, merhamet var. ÖSO ile mehmetim beraber yürüyorlar. Bunu hazmedemeyenler var' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/1-338.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erdogan-mehmetimiz-afrine-dogru-yuruyor-2192973/"]

Astana sürecinin sponsoru konumundaki ülkelerden Rusya ve İran ise, Esad yönetimi ile devam edilmesini destekliyorlar. Türkiye'de ise AKP iktidarı, Esad'la yıllar sonra ilk dolaylı ilişkisini Afrin'de devam eden Zeytin Dalı operasyonu ile kurmuştu. Esad yönetimine Zeytin Dalı operasyonu başlamadan önce yazılı olarak bilgi aktarılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı operasyonundan sadece birkaç gün önce yaptığı bir açıklamada, Esad'dan "terörist"olarak söz etmişti.

Cenevre süreci çerçevesinde, Viyana'da yapılan toplantılarda ise Esad yerinden edilmese de, Suriye'de Başbakan'ın yetkileri genişletilerek, Esad'ın ülke yönetiminde "daha sembolik bir hale getirilmesi" görüşü ortaya çıkmıştı.