Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askeri eğitim uçağı düştü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, "Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır" denildi. Isparta Valisi Şehmus Günaydın da düşen uçaktaki 2'si pilot, 1'i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Yalvaç'a bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde saat 14.30 sıralarında eğitim amaçlı da kullanılan askeri nakliye uçağı düştü. Köylülerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yaptığı ihbar üzerine bölgeye çok sayıda 112, itfaiye ile askeri ekipiler sevk edildi. Uçağın Eskişehir'den havalanan CN-235 askeri nakliye uçağı olduğu belirtildi.

 

VALİ GÜNAYDIN: ENKAZA ULAŞILDI


Isparta Valisi Şehmus Günaydın, olaydan bir süre sonra düşen askeri uçaktaki 2'si pilot, 1'i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Vali Günaydın, bölgede yoğun sisin etkili olduğunu belirterek, ilk ekibin helikopterle kısa sürede enkaza ulaştığını söyledi. Vali Günaydın, ekiplerin çok kısa sürede karadan da bölgeye ulaşcağını söyledi. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, düşen uçağın Hava Kuvvetleri'ne ait eğitim uçağı olduğunu, düşme nedenini henüz bilmediklerini belirterek, şunları söyledi: "Yapılacak çalışmadan sonra açıklanacak. Bölgede yoğun sis var. Karadan ulaşmak son derece güç. Hava Kuvvetlerimize ait bir helikopter olaydan kısa süre sonra enkaza ulaştı. Maalesef 3 şehidimiz var. Olay yerine intikal ettikten sonra daha net bilgiye sahip olacağız. Karadan yol olmadığı için bir de yağış olduğu için çamurdan gitmek zorunda arkadaşlar. İş makineleri şu an çalışıyor. Yakın zamanda da enkaza ulaşacağımızı düşünüyoruz. Ekipler bölgeye çok yakın. Şu anda yolda da hızlı bir şekilde iş makinelerimizin intikali sürüyor. Çok kısa sürede karadan da ulaşmış olacağız."

[caption id="attachment_2178090" align="alignnone" width="880"]YÜZBAŞI ALİ ŞAHİN ODABAŞI'NIN ORDU-İKİZCE NÜFUSUNA KAYITLI OLDUĞU ÖĞRENİLDİ. YÜZBAŞI ALİ ŞAHİN ODABAŞI'NIN ORDU-İKİZCE NÜFUSUNA KAYITLI OLDUĞU ÖĞRENİLDİ.[/caption]

 

GENELKURMAY AÇIKLAMA YAPTI


Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde olayla ilgili yapılan açıklamada, "17 Ocak 2018 tarihinde 11.03’te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve 3 kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet değerli aile fertlerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz" denildi.

[caption id="attachment_2178091" align="alignnone" width="880"]KAZADA ŞEHİT OLAN ASKERLERDEN BİNBAŞI ÜMİT KARAMUSTAFA'NIN ORDU-FATSA NÜFUSUNA KAYITLI OLDUĞU ÖĞRENİLDİ. KAZADA ŞEHİT OLAN ASKERLERDEN BİNBAŞI ÜMİT KARAMUSTAFA'NIN ORDU-FATSA NÜFUSUNA KAYITLI OLDUĞU ÖĞRENİLDİ.[/caption]

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU


Eskişehir'den eğitim amaçlı kalkan ve Isparta Yalvaç'ta düşen CASA tipi askeri eğitim uçağındaki 3 şehitten 2’si Ordulu olduğu öğrenildi.

Üç kahraman askerin naaşlarına ulaşıldı. Şehitlerin, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa (Ordu), Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı (Ordu) ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.

haritaa



VALİ GÜNAYDIN: NAAŞLARIMIZI ALDIK

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Yalvaç'a bağlı Yukarıkaşıkara Köyü'nde askeri nakliye uçağının düşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Vali Günaydın, "AFAD ekipleri çok kısa sürede, özellikle de köylü vatandaşlarımıza da çok teşekkür etmek istiyorum, çok kısa süre içerisinde enkaza ulaştılar. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.

Şehitlerin naaşlarının Yalvaç Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü kaydeden Vali Günaydın, "Otopsi işlemleri yapılıyor. Ondan sonra da Eskişehir'e götürülecek. Arama faaliyetleri kısa sürede tamamlandı. Zaten Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopter çok kısa süre sonra olay yerine intikal etmişti. Kısa süre içerisinde savcı arkadaşlarımız, diğer görevlilerimiz ulaşarak naaşlarımızı aldık. Şu anda otopsi işlemleri bitmek üzere" diye konuştu.

TEKNİK ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Olayın oluş saatiyle ilgili net bir bilgi veremeyeceğini kaydeden Vali Günaydın, uçağın kara kutusuna ulaşılıp ulaşılmadığı ve uçağın düşüş nedeninin ise yapılacak çalışmanın ardından açıklanabileceğini vurguladı.

Kaza sırasında bölgede yoğun sis olduğu söylentileriyle ilgili de Vali Günaydın, "Bu teknik bir çalışma. Teknik ekibin çalışmasının ardından açıklama yapılır" dedi.

KÖYE 12 KİLOMETRE UZAKLIKTA

Yalvaç'a bağlı Yukarıkaşıkara köyü yakınlarında düşen askeri nakliye uçağının enkazına ulaşılan yol, güvenlik görevlileri tarafından ulaşıma kapatıldı. Gazetecilerin ve vatandaşın bölgeye geçişine izin verilmezken, uçağın enkazına ilk ulaşan köylüler gördüklerini gazetecilere anlattı.

Enkazı arama çalışmalarına katılan Özkan Gemici, kahvede otururken kaza haberini aldıklarını söyledi. Kaza yerinin köye yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta olduğunu aktaran Gemici, haber alır almaz da bölgeye hareket ettiklerini belirtti.

Aramalara köylülerden Orhan Çöllü ve Sedat Karaca'nın da katıldığını kaydeden Özkan Gemici, çamurlu olan bölgeye traktörle ulaşabildiklerini söyledi. Olay yerine ulaştıklarında şehitlerin cenazelerinin askeri helikoptere alındığını anlatan Gemici, "Uçağın ikiye bölündüğünü gördük. O saatlerde aşırı sis vardı. Sis nedeniyle dağa çarptığını düşünüyoruz. Şehitlerimiz uçağın enkazının hemen yanındaydı" dedi.

ORDULU ŞEHİDİN EVİNE ATEŞ DÜŞTÜ

Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağının Isparta’nın Yalvaç ilçesinde düşmesi sonucu şehit olan Ordulu Binbaşı Ümit Karamustafa’nın eşi ve çocukları ile yaşadığı Eskişehir'deki Batıkent Mahallesi Cevizlik Sokak'ta bulunan eve acı haber ulaştı. Askeri yetkililer, şehidin eşi Meryem Karamustafa'ya acı haberi verdi. Şehit olan Binbaşı Ümit Karamustafa'nın Öykü ve Masal adında iki kızı olduğu öğrenildi.

resimid_4463800

ŞEHİT ANNESİ ASKERLERİ GÖRÜNCE FERYAT ETTİ

Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından havalandıktan sonra Isparta’nın Yalvaç ilçesinde CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağının düşmesi sonucunda şehit olan Astsubay Ömer Kadir Arlı’nın annesin yaşadığı Meydan Mahallesi Yazar Sokak’ta bulunan eve acı haber ulaştı. 112 Acil Sağlık ekipleri ve askeri erkanın zile bastığını gören anne, oğlunun şehit olduğunu anlayarak feryat etti. Anne askeri erkana ‘Neden geldiniz?', 'Ne oldu?’ sorularını sormasına üzerine askeri erkanda bulunan komutanlar ‘Hava anne ziyaretine geldik’ diye cevap verip içeri girdiler. Acılı anne sakinleştirildikten sonra askeri erkan aileye oğullarının şehit olduğu bilgisini verdi.


[img_right_template title="2001'DE 37 ŞEHİT VERMİŞTİK" desc="CASA, Türkiye'de geçmişte düşen uçakları ile gündeme gelmişti. Türk kamuoyu CASA uçaklarını 2001'de tanımaya başladı. 2001'de arka arkaya iki CASA uçağı düştü, toplam 37 şehit verildi. İlk kaza Ocak 2001'de yaşandı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı CASA CN235 tipi uçak Kayseri'de düştü, 3 kişi şehit oldu. İkinci olay 4 ay sonra gerçekleşti. Diyarbakır'dan havalanan, ‘bordo bereliler'in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra Malatya'da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. CASA uçağında 34 şehit verilmesi Türkiye gündeminde aylarca tartışılmıştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/casa-temsili.jpg" width="800" height="450"]

AJANSLAR