Kirler, kirlilikler, gizlenmiş niyetler; ne varsa hepsi 2017’de ortaya döküldü. Koca yıl boşa gitmedi. Biriktirdi, biriktirdi; “uyanın-aydınlanın-hesap sorun- saydamlık isteyin- her söylenene kanmayın” diyerek bırakıp gitti.  Böylece; uyuşukluk dönemi, kendini teslim etme dönemi, bekleyip görme dönemi,  bizim için çalışıyorlar dönemi, geçmişin kötü mirasını tamir ediyorlar dönemi, özetle “ne yapıyorsa kabul ederiz dönemi”  dün gece saat 24.00 vurduğunda bitip gitti.
2018’e merhaba!

* * *

Gerçek durum TV ekranlarında tekel kurup anlattıkları  gibi toz pembe değil.
Sorunlar ağırlaştı.
İşsizlik alev oldu.
Yoksulluk arttı.
Dış açık büyüdü.
Gelir eşitsizliği düzelmedi.
Geçim sıkıntısı ağırlaştı.
Bölgesel uçurum açıldı.
Vergiler zalim sopasına döndü.
Zamlar durmuyor.
Memurlar sıkıntıda.
İşçiler mutsuz.
İşveren, devlet emziği olmadan önünü göremeyen küveze konmuş bebeklere döndü. Düzenin adı muhafazakar piyasa ekonomisi fakat sanayici, tüccar, bankacı, KOBİ sahibi esnaf göbeğinden devlete bağlandı.
Bankalar telaş içinde.
Esnaf, devlet kredisi peşinde.
Çiftçi daha da daralmakta.
Devletin bütün malları satıldı.
Kamu imtiyazları peşkeş çekildi.
Özelleşecek mal kalmadı.
Türkiye’nin geleceği de satıldı.
Bütün belediyeler borç içinde.
Devlette harcama tavan yaptı.
Halka kemer sıkma kaldı.
Saray VIP uçakta gazeteci yemliyor.

* * *

Bugün yılın ilk günü. 2018 yılı; “kof bahanelere kimsenin inanmayacağı ve içi boş fakat yüksek sesle söylenen nutukları çok az kişinin inanarak dinlemeyeceği” sıkışma-daralama- küçülme sarsılmaya  gebe olarak geldi.
Ağır bir tablo var.
Zenginlerin tuzu her zaman kuru. Enkaz fakirlerin, işçilerin, memurların, emeklilerin, dar ve değişmez gelirliler ile işsizlerin üzerine geliyor.  İşte geçen cuma günü yeni asgari ücret açıklandı. Son çeyrekte yüzde 11.1 büyüdük hesaplarıyla  zengin ülkeler havasına girmiş Türkiye, gerçek zengin ülkelerin köpeklerine-kedilerine bakım için ayırdığı para kadar olan; 1.404 TL asgari ücreti, sadece 199 TL artırabildi. Hani zengin ülkeydik? Yüzde 11.1 yüksek büyümenin getirdiği zenginlik; asgari ücretliye niye yansımadı?

* * *

Bugün; “elinize geçen gelirle geçinebiliyor musunuz?” diye tek sorusu olan hilesiz, hurdasız bir anket yapılsa:
Ucu ucuna geçiniyoruz:
YÜZDE 60’ı geçer.
Borç-Harç  geçiniyoruz:
YÜZDE 20’yi geçer.
Rahat geçiniyoruz:
YÜZDE 20’de kalır.
2017 yılı biriktirdi, biriktirdi, biriktirdiğini dün gece yeni yıla teslim etti, çekip gitti. Tek Adam’a saray, halka yüksek vergi düzeninin menteşelerinden gıcırtı seslerinin daha yüksek tonda gelmeye başlayacağı 2018 yılına girdik.  Sonucu 2019’da kurulacak seçim sandığında göreceğiz.
Yeni yılınız kutlu olsun.
Sağlıklı olsun.