Veli TOPRAK / SÖZCÜ

Bakan Çelik, 2 hafta önce itiraf etti: Saffet Uyar’ın akrabaları Şükrü İbrahim, Azim ve Ersin Uyar’a haciz gönderdik. Tek kuruş alamadık.

Karaman’da yaşanan faciadan sonra gözler maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve Türkiye’nin birçok yerinde maden ocağı olan Uyar Ailesi’ne çevrildi. MHP’li vekil Erkan Akçay, 2013’te bir soru önergesi vererek, Uyar Ailesi’nin işlettiği maden ocaklarında yaşanan kazalara dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise önergeyi 15 gün önce yanıtladı. Bakanlık, firmaların devlete yüklü miktarda borç taktığını itiraf etti.

Milyonlarca lira borç taktılar

Firmaların bir çoğunda sahip veya şirket ortağının soyadının Uyar olduğu dikkat çekildi. İsimleri ise Şükrü Uyar, İbrahim Uyar, Saffet Uyar, Azim Uyar, Ersin Uyar olarak açıklandı. Bakan Çelik, 11 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla söz konusu firmaların devlete olan borçlarını ise şöyle sıraladı: Şahin Madencilik 22 milyon 18 bin 412 TL, Karaelmas 48 milyon 798 bin 195 TL, Şükrü Uyar Sancak Madencilik 2 milyon 709 bin 40 TL, Azyak Soma Uyar Kömür 45 milyon 176 bin 258 TL ve Uyar Madencilik 228 bin 241 TL. Firmalar için icra takibi başlatan bakanlık, tüzel kişiliklerin banka hesaplarında herhangi bir kıymet haczedilmediğini de duyurdu.

Durdurma cezasını dinlemediler

Uyar Ailesi tarafından işletilen firmalara çıkarılan af kapsamında ‘ödeme yapın’ denildi. Taksit yapıldı. Ancak firmalar taksitlerini dahi yatırmadı. Şükrü Uyar’ın Karaman Ermenek’te bulunan 9 taşınmazına haciz yapılmak istendiğinde başka bir sürprizle karşılaşıldı. Şükrü Uyar, şirketteki hisselerini kuruma haber vermeden devretti. 2005 ve 2013 yılları arasında firmalar hakkında sık sık şikayet yapıldı. Bakanlık denetimlerinde onlarca noksanlık tespit ederek, para, durdurma, işyerini kapatma cezaları verdi. Ancak firmalar çalışmaya devam etti.