Katar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgeleri’nin en büyük finansal kurumu QNB Group, Türkiye’deki Finansbank A.Ş.’nin (Finansbank) 2,7 milyar euro değerindeki (2,94 milyar dolar) yüzde 99.81’lik hissesini satın almak üzere Yunanistan Ulusal Bankası ile nihai anlaşmaya vardı.

Foto: Bülten


50 yılı aşkın bir süredir finans sektöründe hizmet veren QNB Group, 2017 yılına kadar Ortadoğu ve Afrika’da bir ikon haline gelmeyi hedefliyor. Şirket bu hedefi doğrultusunda büyük ve hızlı büyüyen pazarlarda inorganik olarak büyüyor.  Türkiye pazar payı, büyüme performansı, güçlü ekonomik ve finans sektör göstergeleri, nüfusu ve Avrupa ve Asya arasında bir köprü konumundaki kilit konumu ile QNB Group için stratejik bir pazar konumunda. Son yıllarda bölge ekonomileriyle ilişkilerini gittikçe güçlendiren Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile olan ticareti 2000 yılında 5,6 milyar dolar iken 2014 yılında bu hacim 52,2 milyar dolar seviyesine gelerek yaklaşık 10 kat arttı. 

Finansbank ise toplam varlıklar, müşteri mevduat ve kredileri konusunda Türkiye’nin en büyük beşinci özel ulusal bankası konumunda bulunuyor. 2006 yılında Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesi Yunanistan Ulusal Bankası tarafından satın alınarak, bankanın bünyesine katıldı. Finansbank özerk ve deneyimli yönetimiyle tam servis veren finansal kurum olarak organik şekilde büyüyerek 647 şubeye ve 5,3 milyonun üzerinde müşteriye ulaştı.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre Finansbank’ın 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle 29,0 milyar dolar değerinde varlığı, 19,5 milyar dolar değerinde borcu ve 14,6 milyar dolar değerinde banka mevduatı bulunuyor. Toplam değeri ise 3,6 milyar doları buluyor. Bankanın yüzde 15,9’luk sermaye yeterlilik oranı, Türkiye banka sektöründeki en yüksek oranlardan.  Finansbank’ın uzun dönem yabancı para cinsinden notu Moody’s’den Ba2 ve Fitch’ten BBB- seviyesinde. QNB grup hedefleri doğrultusunda kendi kaynaklarını kullanarak satın almaları fonlamaya ve güçlü sermayeli durumunda kalmayı hedefliyor.

Foto: Bülten


QNB Group CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu satın alma QNB’nin 2017’de MEA (Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde ikon olma ve 2030 yılında da öncü global banka olma vizyonu adına atılmış önemli bir kilometre taşıdır. Finansbank Türkiye’deki etkileyici geçmiş performansı ile saygıdeğer bir finansal kurumdur. QNB Group olarak Finansbank çalışanlarını ve yönetimi ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz. QNB Group’un global ağının bir parçası olarak Türkiye’nin gelecek ekonomik gelişimi ve uluslararası pazarlarla bağlantısını ileriye taşımak adına katkıda bulunmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

QNB Capital ve J.P Morgan’ın ortak finansal danışman olarak rol aldığı satın alma işleminde; başlıca hukuk danışmanlığını Clifford Chance, yerel hukuki danışmanlığı ise Yeğin Çiftçi Avukatlık Ortaklığı üstlendi. Satın alma işlemi her iki bankanın yönetim kurulu ve Yunanistan Finansal İstikrar Fonu tarafından onaylandı. Satın alma işleminin düzenleyici kurumlardan alınacak onayın ardından 2016'nın ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.

KATAR’IN EN BÜYÜK BANKASI


Katar’ın sahip olduğu ilk ticari banka olarak 1964 yılında kurulan Qatar National Bank Group, (Katar Ulusal Bankası Grup) yüzde 50’si Qatar Investment Authority (Katar Yatırım Otoritesi), yüzde 50’si özel sektör olmak üzere ikili ortaklık yapısına sahip bulunuyor.

Katar’ın en büyük bankası olmak üzere istikrarlı bir şekilde büyüyen QNB Grup, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgeleri’ndeki finansal varlıklarda sahip olduğu yüzde 45’lik pazar payı ile önde gelen finans kuruluşu.

Grubun 30 Eylül 2015 tarihine kadar elde ettiği ilk dokuz aydaki net karı bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,0 artarak 8,7 milyar Katar Riyali (2,4 milyar Amerika Doları) seviyesine ulaşmış bulunuyor. Toplam varlıkları ise 2014 Eylül’e kıyasla yüzde 9,6 artarak şimdiye kadarki en yüksek seviye olan 521 Milyar Katar Riyali’ne (143,1 milyar Amerikan Doları) ulaşmıştır. Bu durum, kredilerde yaşanan yüzde 11,5’lik güçlü büyüme oranı ve 367 milyar Katar Riyali (100,7 milyar Amerikan Doları) seviyesine ulaşan avansların sonucunda gerçekleşti.

QNB Grup uluslararası çaptaki büyümesine devam ediyor. QNB, lider Pan Afrika Bankası Ecobank Transnational Incorporated’ın (Ecobank) yüzde 20’lik hissesini satın aldı. 2013 yılında ise Mısır’ın en büyük ikinci özel bankası QNB ALAHLI’nın (QNBAA) yüzde 97,12’lik hisselerini satın alarak hakim ortak oldu. Grup ayrıca, Ürdün merkezli Emlak (İskan) Bankası’nın yüzde 35’i, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Commercial Bank International’ın yüzde 40’ı, QNB Tunus’un yüzde 99,6’sı, Irak merkezli Mansour Bankası’nın yüzde 51’i, Libya merkezli Bank of Commerce & Development’ın yüzde 49’u ve Doha’daki Al Jazeera Finance Company’nin yüzde 20’sini satın alarak bölgedeki büyümesini sürdürüyor. QNB Grup, QNB Suriye’nin yüzde 51’ini ve daha önce QNB Kesawan olarak bilinen QNB Endonezya’nın yüzde 82,59’luk hissesini elinde tutuyor. QNB Grup 2013 yılında Çin’de temsilcilik ofisi açtı ve Hindistan’da ‘QNB Hindistan Özel Limitet Şirket’ adı altında tamamına sahip olduğu bir ortaklığa da sahip oldu.

Mart 2015 yılında, QNB Grup resmi olarak “Katar Ulusal Bankası S.A.Q Ho Chi Minh ŞehrimTemsilci Ofisi” olarak Vietnam’da operasyona başladı.

Ortak ve kardeş şirketleri ile hızla büyüyen ve kıtalar arası 27 ülkede bulunan QNB Group, kapsamlı hizmet ve gelişmiş ürünler sunuyor. Toplamda 15.000 çalışanı ile 635 lokasyonda hizmet veren bankanın, 1,350 adet ulaşım noktasıyla geniş bir ATM ağı bulunuyor.

QNB Capital ile tüzel, devlet ve kurumsal müşterilerine çeşitli yatırım bankacılığı hizmetleri sunan Grup, global ölçekte hizmet veriyor. GCC bölgesindeki en iyi kurumsal finans ekibine sahip olan QNB Capital, özsermaye birleşme ve satın almalar, proje finansal danışmanlığı gibi konularda geniş kapsamlı danışmanlık deneyimi sunuyor.

Group bağlı kuruluşları üzerinden broker hizmetleri sunuyor. QNB Finansal Hizmetler (QNB FS), Katar’ın ilk bağımsız düzenlemeye sahip lisanslı brokerlık şirketidir. QNB FS birçok pazarda çoklu pazar ve çoklu döviz kuru ticari platformlarına erişim sağlamaktadır. QNB Group, Standard & Poor’s (A+), Moody’s (Aa3), Fitch (AA-), and Capital Intelligence (AA-) gibi öncü derecelendirme kuruluşlarından en yüksek derece alarak bölgesel bankalar arasında yer almıştır. Banka uluslararası finansal yayınlardan birçok ödül aldı.

Group’un devam eden güçlü finansal performansına ve uluslararası görünürlüğünün genişlemesine bağlı olarak, QNB Ortadoğu ve Afrika’da en değerli banka markası olarak yer alıyor. Dünya geneli sıralamasında 2015’te 79. Sırada yer almış ve Brand Financial Magazine’e göre 2.6 milyon dolarlık marka değerine sahip.

FİNANSBANK’IN 647 ŞUBESİ VAR


Finansbank 1987 yılında Türkiye’de kuruldu, Yunanistan Ulusal Bankası’nın alt kuruluşu olarak (99.81% hisse). Ülkenin en büyük özel bankacılık operasyonlarından biri olarak. Finansbank 5.3 milyon müşterisine 13,000’e yakın bankacılık profesyoneli ile hizmet veriyor. Finansbank yatırım bankacılığı, brokeraj, leasing, factoring ve varlık yönetimine hizmetlerine bağlı olarak geniş bir kurumsal ve perakende platform sunuyor.  30 Eylül 2015 tarihinde Finansbank 647 şubesi ile Türkiye’nin 71 şehrinde faaliyet gösteriyor.