17-25 Aralık sonrasında gündeme gelen yolsuzluk iddiaları ardından kullanılmaya başlanan “Havuz medyası” ifadesine Havuz medyasının ana yayın kuruluşu olan ATV-Sabah tarafından itiraz edildi ve mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Havuz medyasına ‘Havuz medyası’ denmesinin suç olmadığına karar verdi.

Sabah ve atv’nin devri için işadamlarından para toplandığıyla ilgili habere karşı tazminat davası açan Turkuvaz Medya’nın talebi reddedildi. Zaman Gazetesi, yolsuzluk fezlekelerindeki ‘havuz’ iddiasını gündeme taşımıştı. Turkuvaz Medya ise tazminat davası açmıştı. Davayı reddeden mahkeme, Zaman’ın savunmasını haklı buldu.

1 Şubat 2014 tarihinde Zaman gazetesinde ‘Sabah ve atv için işadamlarından ihale karşılığı para toplanmış’ başlığıyla yayımlanan haber hakkında Turkuvaz Medya Grubu kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia ederek tazminat davası açtı. İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı dün karara bağladı. Zaman Gazetesi avukatları, söz konusu haberin sadece kamuoyunu bilgilendirmek amacı taşıdığını ve hiçbir şekilde hakaret içermediğini belirtti. Mahkeme de Zaman’ı haklı bularak davanın reddine karar verdi.

Zaman’ın söz konusu haberinde, Turkuvaz Medya Grubu’nun Ahmet Çalık’tan alınarak Kalyoncu ailesinin Zirve isimli şirketine devri anlatılıyordu. Haberde, devir için dönemin iktidar partisinin belirli işadamlarından para topladığı ve bir ‘havuz’ oluşturduğu dile getirildi. Haberde, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarıyla ortaya çıkan fezlekeler kaynak gösterildi. Fezlekelerde, iktidarın, devletten ihaleler karşılığında medya grubunun devri için bazı işadamlarından 20 milyon dolar, bazılarından 100’er milyon dolar toplandığı iddia edilmişti. ‘Havuz’a para koyan Nihat Özdemir de bir kanala yaptığı açıklamada söz konusu para işlemini doğrulamıştı.

Zaman’ın haberinde de, iddialar üzerinden ve internet ile bazı gazetelere yansıyan konuşmalarına göre Erdoğan’ın, eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan Sabah ve atv’nin satın alınması için bir grup işadamını yönlendirmesini istediği belirtiliyor. Yıldırım’ın işadamlarıyla toplantı yaparak kimin ne kadar para vereceğini tebliğ ettiği, paraların toplanması görevini 3. havalimanı ihalesini kazanan işadamlarından Mehmet Cengiz ve Cemal Kalyoncu’ya verdiği kaydediliyor. Haberde ayrıca, işadamlarının internete ve yayın organlarına yansıyan telefon konuşmalarında hızlı tren, tünel, demiryolu, karayolu ve havalimanı gibi pek çok ihale için hükümetten söz aldıklarına ilişkin ifadelerine yer veriliyor.