Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Hulusi Akar, kendilerine duyulan güvene layık olabilmek için silah arkadaşlarıyla birlikte büyük azim ve kararlılıkla çalışacaklarını dile getirdi.

Orgeneral Akar, "İçtiğimiz askerlik andına bağlı kalarak, yüce milletimizin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliği için gerekirse canımızı feda etmekten dahi çekinmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Görevi, meslek hayatı boyunca örnek aldığı ve emri altında çalışmaktan onur duyduğu Orgeneral Necdet Özel'den devralmaktan duyduğu mutluluğu ve onuru dile getiren Akar, şunları söyledi:

"Dünyada yaşanan gelişmeler, bölgemizdeki istikrarsızlık, belirsizlik ve çatışmalarla ülkemizde başta PKK bölücü terör örgütü olmak üzere terör örgütlerinin eylemleri, güvenlik ihtiyaçlarının artmasına yol açmaktadır. İçinde bulunduğumuz güvenlik ortamında risk ve tehditler sürekli ve hızlı bir şekilde değişmektedir. Bu ortam devletin esasını teşkil eden kurum ve kurallara dayanarak, istenilen güvenlik ve özgürlük dengesini kurabilmek için birbirini tamamlayan ve destekleyen milli güç unsurlarının bütününü diğer bir deyişle politik, ekonomik, teknolojik, sosyokültürel ve askeri gücü etkin bir şekilde kullanmamızı doğru bulmaktadır. Milli gücün bütün unsurlarının zamana ve şartlara göre kullanımını esas alan akıllı gücün bir parçası olarak, zamanın ruhunu doğru okuyan modern ve güçlü bir silahlı kuvvetlerin varlığının, devletimizin bekası, milletimizin güvenlik ve refahını sağlamasında hayati önemi haiz olduğu açık bir gerçektir."

Türk Silahlı Kuvvetlerinin geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güvenliğini en üst seviyede tutmak için var gücüyle çalıştığını belirten Hulusi Akar, Türk ordusunun Atatürk'ün liderliğinde, emperyalizme karşı devrimin en büyük mücadelesini vererek, diğer milletlere de örnek teşkil ettiğini söyledi.

Görevlerini ifa ederken tüm ordular gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin de en büyük ihtiyaç ve gücünün "itibarı" olduğunu dile getiren Orgeneral Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcut itibarının sürdürülmesi ve daha yüksek seviyelere çıkarılmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu bildirdi. Orgeneral Akar, şöyle konuştu:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin anayasal düzen içerisinde yasalarla belirlenmiş tek bir emir komuta yapısı vardır. Ordumuzun teşkilat ve faaliyetlerinde yasal hiyerarşi dışında hiçbir kişi ve oluşumun etkisi söz konusu olamaz. Dün ve bugün Türk Silahlı Kuvvetlerinin herkes tarafından bilinen en önemli vasfı disiplinidir. Bunun da temeli, ruhu mutlak itaattir. Bundan asla taviz verilemez. Türk Silahlı Kuvvetleri hiçbir etnik köken ve mezhebe dayanmayan, sadece yüce milletimizin sevgisine ve güvenine dayanan güçlü yapısıyla ülkemize ve milletimize hizmet etmeyi varlık gayesi saymaktadır."

Türk Silahlı Kuvvetlerinin öncelikli hedefinin ülkede, bölgede ve dünyada güvenlik, huzur, barış ve istikrara katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Akar, dünyada uluslararası barış ve istikrarın sağlanması kapsamında yürütülen, barışı destekleme harekatlarına katkı sağlanmaya devam edileceğini bildirdi.

Orgeneral Akar, "Milli ve mesleki değerlere sahip tarih bilgisi ve bilinci yüksek, geçmişi bilen, günü anlayabilen ve geleceği öngörebilen modern ve çağdaş uygulamalara hazır, Atatürkçü düşünce sisteminin özünü teşkil eden, aklı ve bilimi kendisine rehber edinmiş, hukuk kültürünü benimsemiş, diyalog ve koordinasyon içerisinde çalışabilen kahraman ve fedakar personelimiz en büyük gücümüz olacaktır. Askeri yeteneklerimizi sistematik bir şekilde bulunduğumuz çağa ve koşullara uyumlu hale getirmek, her yönüyle milli bir ordu olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonunu öncelikle milli imkanlarımızla gerçekleştirmek ve her türlü teknik ve teknolojinin kazanılmasının ötesinde güvenliğimizin gerçek teminatı olarak, teknik ve teknolojiyi üretmek temel hedefimizdir" ifadelerini kullandı.

Akar, her türlü faaliyetin ya bir ihtiyacın giderilmesi ya da bir sorunun sorunun çözülmesi amacıyla bütüncül bir yaklaşımla ve tüm personelin katılımıyla israf ve gösterişten uzak proje esaslı olarak yürütülmeye devam edileceğini aktararak, şunları kaydetti:

"Terörle mücadele harekatıyla kara, deniz ve hava hudutlarımızın güvenliği başta olmak üzere tüm görevlerin icrasında yasalarla tanınan her türlü inisiyatif, imkan ve yetki, muhakemeye dayalı cesaretle tereddütsüz kullanılacaktır. Ülkemizin ve milletimizin bütünlüğüne ve binlerce yıllık kardeşliğimize kast eden terör eylemleriyle, masum vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı haince ve kalleşçe yapılan saldırılar en etkin ve en ağır şekilde karşılığını bulmaktadır, bulacaktır. Tüm çalışmalarımızı, görevlerimizi yasalarla belirlenmiş bir çerçevede ve şeffaf bir şekilde ifa etmek bizler için esas olacaktır."

Türk Silahlı Kuvvetleri ailesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türk milletinin menfaatleri doğrultusunda üzerine düşen görevleri bundan sonra da yapmaya devam edeceklerine dikkati çeken Akar, "Türk Silahlı Kuvvetleri, dün olduğu gibi bugün de içtiği anda sadık kalarak, asil Türk milletinin namus ve şerefini, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumak için gerektiğinde vatan ve millet uğruna seve seve can vermeye daima hazırdır" dedi.

Akar, görevi devraldığı Orgeneral Necdet Özel'e ve ailesine de bundan sonraki hayatlarında sağlık, mutluluk ve huzur dolu uzun ömürler dileyerek, şöyle devam etti:

"Ne mutlu size ki Türk Silahlı Kuvvetlerinin birbirinden önemli birçok kademesinde üstün görevler icra ederek, şerefli meslek hayatınızı büyük başarılarla tamamlamış bulunuyorsunuz. Genelkurmay Başkanımız olarak, zorlu ve hassas bir dönemde yaptıklarınız tarih sayfalarında hak ettiğini yeri bulacaktır. Hizmetleriniz ve gayretleriniz asla unutulmayacak, daima büyük bir şükran ve minnetle anılacaktır."

Devam eden projelerin aynı kararlıkla devam ettirileceğini belirten Akar, aldıkları görev bayrağını daha ileri taşımak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini dile getirdi.

Bütün TSK personeline, komutanlarına ve öğretmenlerine şükranlarını sunan Akar, sözlerini "En büyük takdir güvenilmek, en büyük başarı da bu güvene layık olmaktır anlayışıyla, ölürsek şehit, kalırsak gazi diyerek gideceğimiz bu yolda Allah utandırmasın" ifadeleriyle tamamladı.



BÜYÜK BİR ONURLA, ŞEREFLE VE GÜVENLE DEVREDİYORUM
Genelkurmay Başkanlığını devreden Orgeneral Necdet Özel ise, "Genelkurmay başkanlığı görevini büyük bir onurla, şerefle ve güvenle değerli silah arkadaşım Orgeneral Hulusi Akar'a teslim ediyorum" dedi.

Özel yaptığı konuşmada savaşların amaçları, stratejileri, süreleri, uygulama yöntemleri, teknolojinin kullanımı gibi konularda geçmiştekilerden çok daha farklılık gösterdiğine dikkat çekti.

Özel, "Türkiye Cumhuriyeti jeostratejik konumu nedeniyle bir yandan dünyadaki yeni oluşum ve değişimlerden etkilenirken diğer yandan da simetrikten asimetriğe kadar değişen ve kısa bir süre içerisinde sıcak bir çatışmaya dönüşme ihtimali taşıyan risk ve tehditlerle karşı karşıya bulunmaktadır" diye konuştu.

Tehdit ve güçlerin merkezinde bulunan Türkiye'nin silahlı kuvvetlerinin güçlü olmasını, kaçınılmaz bir zorunluluk olarak nitelendiren Özel, "Bu durum TSK için mevcut ve gelecekteki tehdit ortamına uygun stratejileri geliştirmeyi ve çağın gerektirdiği dönüşümleri gerçekleştirmeyi zorunlu hale getirmektedir" ifadesini kullandı.

Orgeneral Özel, yakın coğrafyada önemli ve büyük bir değişimin yaşandığını belirterek, "Bölgemizde olup bitenleri yakından takip etmeye, neler olup bittiğini doğru anlamaya ve olanları ise iyi yorumlamaya gayret ediyoruz" dedi.

Olaylar karşısında doğru pozisyon almak için daima büyük resmi görmeye çalıştıklarını vurgulayan Orgeneral Özel, Türk Silahlı Kuvvetlerini her alanda daha iyiye taşıyacak reform niteliğinde projeler üretmek için "TSK 2033 Yeniden Yapılanma Projesi"ni başlattıklarını hatırlattı.

Bu kapsamda önemli modernizasyon projelerinin hayata geçirildiğini vurgulayan Özel, değişen tehdit algıları ve muharebe sahasının, her türlü coğrafi alanda harekat yapabilecek, her türlü tehdide karşı koyabilecek ve yüksek seviyede teknolojiyle donatılmış özel birliklere olan ihtiyacı artırdığını söyledi.

Bu kapsamda Özel Kuvvetler Komutanlığının geliştirilmesine özel önem verildiğini, önemli değişim ve dönüşümün gerçekleştirildiğini vurgulayan Özel, önemli Ar-Ge projelerinin de tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

"Eğitimli, yüksek standartlarla yetişmiş personeli, son teknoloji ürünü modern silah teçhizat ve sistemleri, kazanmış olduğu yeni yetenekleriyle Özel Kuvvetler Komutanlığımız yurtiçinde ve dünyanın herhangi bir bölgesinde her türlü hava ve arazi şartlarında kendisine tevdi edilecek görevi en iyi şekilde başarabilecek imkan ve kabiliyeti kazanmıştır" diyen Özel, komutanlığın gelişiminin de sürdüğünü kaydetti.

TSK'daki meslek hayatının son anlarını yaşarken "görevini tamamlamış bir insanın huzuru içinde" olduğunu dile getiren Orgeneral Özel, kendisinden sonra gelenlerin bu görevi kendisinden daha iyi yapacağına, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve millete hizmet etme bayrağını daha ileri taşıyacaklarına yönelik inancını da dile getirdi.

Görevini yakından tanıdığı ve güvendiği Orgeneral Hulusi Akar'a teslim edeceğini dile getiren Özel, Akar'ın ilkeli duruşu, yaratıcı düşünce yapısı, kararlı tutumu ve üstün liderlik vasıflarıyla TSK'nın gelişiminde önemli görevlerde bulunduğunu belirtti.

Akar'ın, TSK'yı başarıyla yöneteceğine ve geleceğe hazırlayacağına yönelik inancını ifade eden Orgeneral Özel, yeni görevinin Akar'a, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

"Genelkurmay Başkanı olarak son kez" yaptığı konuşmasını bugünlere gelmesinde pay sahibi olanlara teşekkür ederek sürdüren Orgeneral Özel, "Bugün üzerinde yaşadığımız cennet vatanı, bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü ve varlığımızı borçlu olduğumuz ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla başta son günlerde terörle mücadelede kaybettiğimiz şehit kardeşlerimiz olmak üzere, milli birliğimizi ve yurdumuzun bölünmez bütünlüğünü korumak uğruna verilen mücadelelerde hiç tereddüt etmeksizin en değerli varlığı olan canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

Görev süresi boyunca Türk Silahlı Kuvvetlerine destek veren ve görevini yerine getirirken kendisine yardımcı olan tüm kamu görevlilerine de şükranlarını sunan Orgeneral Özel, silah ve mesai arkadaşlarına da teşekkür etti. Ailesine de teşekkür ve şükranlarını ileten Özel, "Genelkurmay başkanlığı görevini büyük bir onurla, şerefle ve güvenle değerli silah arkadaşım Orgeneral Hulusi Akar'a teslim ediyorum" dedi.