E devlet aracılığı ile sunulan hizmetler arasında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen hizmetler de bulunmaktadır. Araç sorgulama gibi hizmetler sayesinde kişilerin kurum ve trafikteki durumlar hakkında bilgi alması mümkün olurken, bu konuda en çok ilgi gören hizmetler arasında e devlet sürücü belgesi ceza sorgulama hizmeti bulunmaktadır. E devlet sürücü belgesi ceza sorgulama işlemleri için kişilerin sisteme üyelik bilgileri ile giriş yaptıktan sonra hizmetler arasında yer alan e devlet sürücü belgesi ceza sorgulama hizmet bağlantısına tıklaması yeterli olmaktadır.

E devlet sürücü belgesi ceza sorgulama işlemlerinde ek bir bilgi girişi istenmemektedir. E devlet giriş yapan kişilerin profil bilgileri üzerinden ehliyet durumu kolay bir şekilde öğrenildiğinden dolayı direk e devlet sürücü belgesi ceza sorgulama hizmeti kapsamında kişilerin ehliyet cezaları ekranda yayınlanmaktadır. Bu sayede herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmadan tüm sürücüler ehliyet ceza durumunu görüntüleyebilmektedir.

Yapılacak işlemlerin belirli dönemlerde tekrarlanması gerekmektedir. Böylece her bir sorgulamada güncel durum görülecektir. E devlet sürücü belgesi ceza sorgulama işlemlerinde herhangi bir sınırlama olmadığı gibi istenildiği zaman hizmet üzerinden bilgi alınabilmektedir. E devlet üyeliğinin olması işlemlerin yapılması için yeterlidir.

Sürücü Belgesi Ceza Yaptırımları Nelerdir?


Sürücülere verilecek sürücü belgesi cezalarında puan sistemi uygulanmaktadır ve bir yıl içerisinde kişilerin bu puanı tamamlamaması gerekmektedir. Yapılan hatalı davranışlara göre verilecek ehliyet ceza puanı da yüksek olabildiği için kişilerin bu konuda dikkatli olması ve herhangi bir ihmalde bulunmaması gerekmektedir.

Trafik cezası mevzuatında konuyla ilgili farklı işlemlerin yapılması öngörülmektedir. Bu nedenle sürücü belgesi cezası alan sürücüler için standart bir uygulamadan söz etmek mümkün değildir. Alınacak cezalar sonrasında belli bir süre ehliyetin el konulması cezasının yanında ömür boyu da ehliyete el konulması mümkündür. Bu açıdan kişilerin aynı davranışları tekrarlaması, ağır ceza gerektiren hataları yapması bu tip cezaların verilmesine neden olabilir.