Ayla ÖZDEMİR / ayla@sozcu.com.tr

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin öncülüğünü üstlendiği, International Youth Foundation (Uluslararası Gençlik Vakfı) ve Laureate International Universities (Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı) işbirliğiyle düzenlenen 2015 BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nde en başarılı projeler açıklandı.

Hayvan sevgisinden doğan proje ödül getirdi. 2015 BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödül’ü kazananlardan biri de 'Misafirpetver' adlı projesiyle Şebnem Yaraç oldu.


İçinde bulundukları topluma artı değer katma amacı güden projelerin liderliğini üstlenen gençleri güçlendirmek için oluşturulan BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri, bu yıl altıncı kez dünyayı değiştirmek isteyen genç sosyal girişimcileri bir araya getirdi.

2015 BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödül’ü kazananlardan biri de evcil hayvan sahiplerine dostlarını emanet edebilecekleri bir yer bulma imkanı tanıyan 'Misafirpetver' adlı projesiyle Şebnem Yaraç oldu.

Yaraç, online bir platform olan Misafirpetver'i ve hedeflerini Sözcü Eğitim’e anlattı.

İŞTE O RÖPORTAJ:

- Öncelikle sizi ve projenizi tanıyabilir miyiz?

Şebnem Yaraç: 1989 doğumluyum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldum. Evcil hayvan sahipleri olarak en büyük problemlerimizden biri tatile giderken veya bir süreliğine evden uzaklaştığımızda dostlarımızı emanet edecek bir yer bulamamamız. Dostlarımızı veteriner kafeslerine  kapatmak istemiyoruz. Bir diğer alternatif olan pet otelleri ise genelde şehir merkezinden uzak oluyorlar. Ayrıca bu oteller aynı anda birçok hayvana ev sahipliği yaptığı için dostlarımız ihtiyacı olan sevgi ve ilgiden uzak kalıyor. Misafirpetver, evcil hayvan sahiplerinin istedikleri tarih ve lokasyonda hayvanlarına en iyi şekilde bakabilecek kişileri bulmalarını sağlıyor. Sistemdeki bakıcılar da bu sayede gelir elde ediyorlar.

Bakıcılar hangi hayvanlara nerede bakmak istediklerini ve ücretlerini kendileri belirliyor, kısırlaştırma gibi çeşitli operasyonlar sonrası bakıma ihtiyaç duyan sokak hayvanlarını da aynı şekilde evlerinde misafir edebiliyorlar.

"KENDİ DENEYİMLERİMDEN YOLA ÇIKTIM"

- Proje fikri nasıl oluştu?

Şebnem Yaraç: İki kedim var ve tatile çıkarken onlarla ilgilenecek birilerini bulmakta zorlandığım için çoğu evcil hayvan sahibinin yaşadığı bu soruna bir çözüm getirmek istedim. Ayrıca Fransa’da Erasmus öğrencisiyken ben de evcil hayvan bakıcılığı yaparak harçlığıma katkıda bulundum. Bunun hayvanlarla ilgilenmeyi seven biri için en ideal iş olduğunu düşünüyorum.

"BAKICILAR REFERANSLA ALINIYOR"

- Belli kriterler var mı bu platforma dahil olmak isteyenler için? Bu sisteme dahil olmak isteyenlerin yapması gerekenler nelerdir?

Şebnem Yaraç: Hayvanlarla ilgilenmeyi tutkuyla seven, sorumluluk sahibi, güvenilir ve deneyimli kişileri platforma dahil etmek istiyoruz. Bunun için ilk aşamada bakıcılarımızı referansla alıyoruz. Kendi çevremden çok güvendiğim hayvanseverler ve onların tavsiye ettiği kişilerin bakıcı kayıtlarını aldık. Çoğuyla yüz yüze görüştüm, bazılarıyla da uzun uzun yazıştık. Güven çok önemli. Kedilerimi birine emanet etmek durumunda kaldığım zaman sistemde kayıtlı rastgele seçtiğim bir bakıcıya gözüm kapalı güvenebileceğimden emin olmalıyım.

İlk halka bakıcı adaylarımızın kaydını aldık ve kısa bir süreliğine bakıcı kaydı almayı durdurduk. Web sayfamız yenileniyor. Bakıcı olmak isteyenler, bakıcı arayanlar veya herhangi konuda sorusu olanlar bize Facebook sayfamız https://www.facebook.com/misafirpetver üzerinden kolayca ulaşabilirler. 

"TARAFLARI BAĞLAYAN SÖZLEŞMELERİMİZ OLACAK"

- Nasıl bir takip sistemi var? Sisteme zarar verecek kişiler dahil olursa bunlar için nasıl bir yaptırım uygulanacak?

Şebnem Yaraç: Avukat arkadaşlarımız sözleşmelerimiz üzerine çalışıyor. Dolayısıyla yurt dışındaki benzer online platformlar gibi bizim de tarafları bağlayan sözleşmelerimiz olacak. Bunun yanında bakıcılarımızı referansla seçmemizin ve onlarla tanışmak istememizin sebeplerinden biri de olası tehlikeleri, riskleri daha en başından engellemek. Bir hayvansever ve evcil hayvan sahibi olarak platformla ilgili en titiz çalıştığım konu bu diyebilirim…

"GELECEK SOSYAL GİRİŞİMCİLİKTE"


- BİLGİ'nin düzenlediği bu yarışmaya yönelik neler söyleyeceksiniz? Gençlere bu doğrultuda tavsiyeleriniz var mı?

Şebnem Yaraç: BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri, küçük ama büyüyen sosyal girişimcilik ekosistemi içerisinde çok prestijli görülen bir program. Ben zaten birkaç senedir ödül alan projeleri inceliyor ve ödül törenlerini takip ediyordum. İki sene önceki törende “bir gün ben de bu ödülü alacağım” dediğimi hatırlıyorum ve hedefime ulaştığım için çok mutluyum.

Programa 20 kişi başladık, ilk kamptan sonra 10 kişi ikinci bir kampa devam ettik. Birbirimizi asla rakip olarak görmedik; beraber öğrendik, projelerimizi nasıl daha iyi bir hale getiririz diye beraber kafa yorduk. Bu yüzden “yarışma” değil program diyorum, kimse bize bir yarışmada olduğumuzu hissettirmedi. Çoğuyla hâlâ görüşüyoruz ve neredeyse her gün mesajlaşıyoruz. Toplum ve çevre için iyi şeyler yapmak isteyen, güzel hayalleri olan bir avuç genç olarak birbirimize destek olmamız gerekiyor. Bir sosyal girişim üzerinde çalışan bütün gençlere bu programa başvurmalarını kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü “gelecek” sosyal girişimcilikte! Daha kalabalık olmalıyız!

"BİRBİRİMİZE GÜVENMEYİ ÖĞRENMELİYİZ"


- Sözcü Eğitim aracılığıyla vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Şebnem Yaraç: Türkiye’de maalesef bir güven sorunu var. Paylaşım ekonomisinin gelişmesi ve bu tip platformların artmasıyla bu sorunun ortadan kalkacağına inanıyorum. Yaklaşık üç hafta önce İstanbul’da yaşayan ve Noel için ülkesine dönecek Portekizli biri Facebook üzerinden bize mesaj attı; bir dergide haberimizi görmüş ve 10 günlüğüne kedileriyle ilgilenecek güvenilir bir bakıcı aradığını söyledi. Kedilerini pansiyona bırakmak istemediğinden bakıcının evine gelmesini istiyordu. Hiç tanımadığı birine hem evinin anahtarını hem de kedilerini emanet ediyor…Kedilerle ben ilgilendim ve 10 gün boyunca sahiplerine fotoğraf ve videolarını gönderdim. Döndüğünde anahtarını teslim etmek için evine gittiğimde içinin çok rahat ettiğini, gönderdiğim videoları ailesine gösterdiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi. Hatta bana Portekiz’den bir hediye bile getirmiş.

Yukarıda anlattığım şey aslında birçok kazanımı içinde barındırıyor. Ben zaten evde her gün yaptığım bir şeyden - kedilerle ilgilenmek- bir gelir elde ettim. Bunun yanında harika bir insanla tanıştım ve onun içi rahat bir şekilde tatilini yapmasını sağladım. Ayrıca tekrar tatile gideceği zaman kedilerini kime emanet edeceğini düşünmek zorunda kalmayacak…

Benzer olayların ülkemizde sıradan bir hale gelmesini ve insanların birbirine güvenebilmesini gönülden diliyorum…