Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "rabia" ikilemi hayata geçti; Türkiye, Nisan ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve toplantısı için Erdoğan'ın çok sert sözlerle eleştirdiği, "tanıyorum" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'ye davet gönderdi. Ancak "arka kanallar" devreye sokularak, Suudi Arabistan üzerinden de Sisi'ye "gelme" mesajı da iletildi.

Foto: DHA - Erdoğan, askeri darbe ile seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren, ardından yapılan seçimlerle de cumhurbaşkanı olan Sisi hakkında çok sert ifadeler kullanmıştı.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Suudi Arabistan Kralı Selman ile bir telefon görüşmesi yapmış, kendisini Nisan'daki İslam Teşkilatı Zirvesi için Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söylemişti.

Diplomatik kaynaklara göre, aynı telefon görüşmesinde Erdoğan, Mısır'la Türkiye arasındaki gerginliğe atıfta bulunarak, "Sisi gelmesin" mesajını da Kral Selman'a diplomatik bir dille iletti.

DÖNEM BAŞKANI MISIR; BİRİSİ GELMEK DURUMUNDA...


Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı açısından en büyük açmazı, halen teşkilatın dönem başkanlığını Mısır'ın yürütüyor olması. Nisan'da İstanbul'daki zirve ile dönem başkanlığı 2016-2019 dönemi için Türkiye'ye geçecek.
Diplomatlar, İstanbul zirvesinde dönem başkanlığını devredecek Mısır'dan hiçbir katılımın olmamasının, Teşkilat'ın imajı açısından çok sakıncalı bir görüntü vereceğini kaydediyorlar.
Bu nedenle Sisi'ye resmen davet giderken, arka kanallardan Mısır'ın ya Dışişleri Bakanı ya da İİT nezdindeki Büyükelçisi tarafından temsil edilmesinin "daha uygun olacağı Kahire'ye iletiliyor.

"SİSİ İLE GÖRÜŞECEK MİSİNİZ" SORUSUNA "ŞAKA MI YAPIYORSUN" CEVABI VERMİŞTİ.


Erdoğan, Mısır'da bir askeri darbe ile seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren, ardından yapılan seçimlerle de cumhurbaşkanı olan Sisi hakkında çok sert ifadeler kullanmıştı.

Uzun süre "Sisi'nin cumhurbaşkanlığını" tanımadığını söyleyen, "bizim için Mısır'ın cumhurbaşkanı Mursi'dir" diyen Erdoğan, daha sonra bu tutumunu yumuşatmış, ancak Sisi ile görüşmeye sıcak bakmadığını çok kez tekrarlamıştı.

İşte Erdoğan'ın Sisi çıkışları;


* Temmuz 2014- "TİRAN" DEDİ - Erdoğan Başbakanlığı döneminde Temmuz 2014'te katıldığı bir televizyon programında Sisi için "tiran" nitelemesini yapmıştı. Bunun üzerine Mısır Türkiye'ye resmen tepki göstermiş, Erdoğan'ın kullandığı "tiran" ifadesini protesto etmişti.

* Eylül 2014- "AYNI MASAYA OTURMAM" DEDİ- Erdoğan, BM Genel Kurul çalışmaları için gittiği New York'ta, BM Genel Sekreteri'nin verdiği resmi yemeğe, sırf Sisi ile aynı masaya oturmamak için katılmadı. Erdoğan, yemeğe katılmamasını da, "Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam" sözleriyle açıkladı. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada da Sisi'ye yüklendi, "Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş iktidar darbeyle indirilirken Birleşmiş Milletler'de ülkeler bunu izliyor ve darbeyi yapan meşrulaştırılıyor" diye konuştu. Birleşmiş Milletler doğruyu savunma konusunda çok daha cesur olmalıdır" dedi.

* Mart 2015- "SİSİ İLE GÖRÜŞECEK MİSİNİZ DİYEN GAZETECİYİ AZARLADI" - Erdoğan, Mart 2015'te, Suudi Arabistan'a giderken, orada olan Sisi ile görüşüp görüşmeyeceği sorusunu soran gazeteciye "şaka mı ediyorsun" tepkisini göstermiş ve şöyle demişti;
"Şaka yapıyorsun herhalde. Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil. Bizim gündemimizde böyle bir şey asla söz konusu değil. Böyle bir şeyin olabilmesi için çok ciddi bir defa olumlu istikamette adımların atılabilmesi lazım".

* ŞUBAT 2016- "BEN GÖRÜŞMEM AMA BAKAN ARKADAŞLAR GÖRÜŞEBİLİR" DEDİ- Erdoğan, Şubat 2016'da Güney Amerika gezisi dönüşünde yaptığı açıklamada ise, "Mursi ve arkadaşları başta olmak üzere idamlarla ilgili kararlar gözden geçirip kaldırılmadıktan sonra, ben Sisi (Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi) ile görüşmem. Bakanlarımız muhataplarıyla görüşebilir. Ama Başbakanımızın görüşmesini doğru bulmam" demişti.