Televizyonda muhakkak görmüşsünüzdür. Kapalıçarşı'da tıkış tıkış bir şekilde daracık sokağa doluşmuş yüzlerce insan telefonda hararetli bir şekilde konuşur. Kulağından telefonu düşürmeyen bu insanlar civardaki döviz bürolarının çalışanlarıdır ve yaptıkları alım satımlarla aslında Türkiye'nin serbest döviz piyasasını yönlendirirler.

kapali

Serbest döviz piyasasının kalbi olan Kapalıçarşı'daki Altıncılar Sokak'ta, hararetli telefon konuşmalarında aslında milyonlar alınıp satılmaktadır. Kimi zaman dev bankalar bile bu sokağın müşterisi olurlar. Sokağın da kendine has bir jargonu vardır. Dolara "tam", sterline "kraliçe", İsviçre frangına "çikolata", riyale "hacı", liraya da "çuval" denir. Halk arasında bu sokağa 'ayaklı borsa' da denir.

Yakın zamana kadar Yakın zamana kadar "Ayaklı Borsa" günün her saati iğne atsan yere düşmeyecek şekilde kalabalıktı. Foto: Depophotos


Geçtiğimiz günlerde Kapalıçarşı'nın son zamanlardaki durgun halini göstermek için Kapalıçarşı'ya gittik. Çarşı'nın bomboş sokaklarında konuştuğumuz esnaf, turistin gelmemesinden ve iş yapamadıklarından şikayetçiydi. Kapalıçarşı'da iken Altıncılar Sokağa da uğradık.