Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde, farklı bir belediyecilik anlayışı var. Halka en ucuz ya da bedava hizmet vermenin yanı sıra, gelir-giderlerin de hesabı veriliyor. Birçok karar “Halk Meclisi” tarafından alınıyor. Makam otomobili kullanılmıyor. Bir yere gidilmesi gerekiyorsa, başkan da, meclis üyeleri de, belediye çalışanları da ya kendi araçlarını ya da toplu ulaşım aracını kullanıyor.

DEV BİR KÜTÜPHANE

Tunceli’ye giden, 40 gözeden su akan Ovacık’ı görmeden ayrılmaz. Gittikleri zaman da oradaki yönetim anlayışı karşısında şaşırır. Çünkü, Ovacık’ın komünist bir belediye başkanı var. 59 yaşındaki Fatih Mehmet Maçoğlu, Türkiye Komünist Partisi’nden seçime girdi, oyların yüzde 36’sını alıp başkan oldu...
Belediyeye girdiğinizde gözünüze ilk dev kütüphane çarpıyor. Başkan, kültürevi ve okullara da belediye öncülüğünde 10 bin kitap sağladı. Öncelikle devlete ait arazileri üretime açtı. Ovacık Belediyesi’nin ürünlerine büyük ilgi var. Başkan Maçoğlu, “İlgi büyük. Hepsi doğal ürünler. Kooperatif kurduk. Bunlar belediye Web sitesinden duyuruluyor. Siparişleri karşılamaya çalışıyoruz. Bizi desteklemek için alıyorlar. Ürünleri çok ucuza veriyoruz. Geçen yıl 100 ton fasulye, 30 ton barbunya, 7 ton bal ürettik” diyor.
Temel ihtiyaçlar için farklı bir politika uyguluyor. Örneğin su en ucuz şekilde ücretlendiriliyor. Suyun tonu 50 kuruş. Belediye otobüsleri 3 mahallede ücretsiz. Yoksul çocuklara burs veriliyor. Üretime dayalı olarak fakirlere gıda desteği veriliyor. Nohut, fasulye, barbunya, bal üretiliyor. Oluşturulan komisyon gelir-giderler hakkında halkı bilgilendiriyor. Belediyeye bağlı olmamasına rağmen köylerin temel ihtiyaçlarına da destek veriliyor.

05macoglu

İHRAÇ EDİLENE İNEK

Meslekten ihraç edilen Eğitim-Sen’li öğretmenlere belediye inek ve arıcılık desteği veriyor. Ovacık’ın 51 köyü var, nüfusu da 3.800. Köy nüfusunun büyük bir kısmı dışarıda. Eğitimci-yazar Zeki Sarıhan da komünist başkanı ziyaret ediyor ona, “Sizi büyük kentlerden davet edip Komünist Belediyeciliği anlatmanızı isteyen oldu mu?” diye soruyor. Büyük kentlerde ve yurt dışında çok sayıda konferans verdiğini belirtiyor. Kaymakamlığa da pek işi düşmediği için sorun yaşamadığını belirtiyor ve şunları ekliyor: “Herkes görevini usulünce yapıyor. Açık bir baskı görmüyoruz. Yalnız bu yılki festivale izin verilmedi. Daha doğrusu biz binlerce kişinin katılacağı bir haftalık bir kültür festivali planladık. Hükümet ise yalnız bir gün o da kapalı bir mekânda yapabileceğimizi söyledi. O kadar insanı hangi kapalı alana sığdıralım? Biz de iptal etmek zorunda kaldık.”

‘O MODEL BENİ ETKİLEDİ’

Belediyenin 23’ü sözleşmeli 40 personeli var. Belediyenin borcu yok. 12 Eylül 1980 öncesi Fatsa Belediye Başkanı “Terzi Fikri”nin çalışmalarını da incelemiş. Başkan Maçoğlu, “O belediye modelinde birlikte yaşama kültürü, herkesin kendi evinin önünü temizlemesi gibi örnekler beni etkiledi. Halkla birlikte çalışmak ikimizin ortak yanı” diyor.