Çocukluğumdan itibaren doğayla ve hayvanlarla çok iyi bir ilişkim oldu. Ama Bhutan seyahatimiz sırasında ilk kez görerek varlığından haberdar olduğum takin karşısındaki şaşkınlığım hayatımda sayılıdır...

Takinler, Himalayalar’ın soğuk kışlarında sıcak ve kuru kalmalarını sağlayacak faydalı özelliklere sahipler.

1

Gövdesi inek, kafası keçi

Takin, Bhutan’ın dinsel tarihi ve mitolojisiyle yakından ilişkili bir hayvan. Bu nedenle de 2005 yılında Bhutan’ın ‘ulusal hayvanı’ olarak ilan edildi. Efsaneye göre köylüler, 15. ve 16. yüzyılda yaşamış ‘Drukpa Kunley’ adlı, ‘Kutsal Deli’ diye anılan bilge ve çılgın bir lamadan kendilerine bir mucize göstermesini isterler. O da onlardan mucize öncesinde yemek için bir inek ve keçi ister. Köylüler inek ve keçiyi pişirirler. Lama da iki hayvanın etlerini yer. Geriye sadece hayvanların temizlenmiş kemikleri kalır. Kutsal Deli, keçi başını alıp ineğin iskeletiyle birleştirir ve bütün köyün şaşkın bakışları altında garip iskeleti tek bir vücuda dönüştürür. Takin artık doğmuştur...

Her bitkiyi yiyebilirler

Takinler, yapraklarını döken ve dökmeyen, dağda yetişen ulaşabildikleri hemen her tür bitkiyi yerler. Beslenmek için arka bacaklarında ayağa kalkıp ön bacaklarıyla ağaca dayanarak kolayca durabilirler. Takinler genellikle sabahın erken saatlerinde ve geç öğleden sonraları yemek yerler; inek, koyun gibi geviş getirirler...

2

Budorcas TaxIcolor

Afrika antilobunun boynuzlarına, Mus geyiğinin burnuna, ayının kuyruğuna ve bir bizonun gövdesine sahip bu iri, kaslı, toynaklı hayvan, keçi ve antiloba benzeyen özelliklerinden dolayı yer yer keçi antilobu olarak da adlandırılır. Takinler ilkbaharda tek bir yavru yaparlar. Yavru doğumdan üç gün sonra hemen her arazide annesini takip edebilecek duruma gelir. Gruplar halinde yaşarlar ve Bhutan’ın kuzeybatı ve uzak kuzeydoğu kesimlerinde dört bin metrelere kadar çıkarlar.