Avrupa ve Türkiye'nin dün dikkatle izlediği Varna Zirvesi'nde taraflar duruşlarından taviz vermedi ve önemli bir gelişme sağlanmadı. Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenen etkinlikte Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean - Claude Juncker'in ortak basın toplantısının ardından verdikleri aile fotoğrafı dikkat çekiciydi.

4 lider birbirleriyle tokalaşarak poz vermeye çalışırken Reuters'ın servis ettiği fotoğraf ve videoları Beden Dili ve Mikro Mimik Uzmanı Semih Pehlivan yorumladı. Pehlivan, "Fotoğraflara bakarak yorum yapacak olusak, Donald Tusk medyaya ve taraflara sizi ben buluşturdum, bu birlikteliği ben sağladım mesajı vermeye çalışıyor olabilir. Bunun tarihte bir sürü örneğini görebiliriz. Birden fazla kişiden tokalaşmada veya el ele tutuşmalarda bunu görürüz" ifadesini kullandı.

juncker-reuters

Bulgaristan Başbakanı Borisov'un fotoğraflarda ve videoda isteksiz olduğuna dikkat çeken Pehlivan, "Zaten son fotoğraflarında da Borisov, Erdoğan ile aynı açıda olduğu için yönlerinin ileride keşişme ihtimali olmayan görüntü sergilemiş. Bulgaristan ile Türkiye'nin azınlıklarla ilgili uzun yıllardır süren konuları Borisov'u iç siyasette Erdoğan ile samimi görünmeme konusunda tetiklemiş olabilir" yorumunu yaptı.

erdogan-reuters

Borisov'un bu etkinlikte Erdoğan kadar rahat olmadığını söyleyen Pehlivan, "Zaten bu fotoğrafı verirken de sıkıntılı olduğu ortada" diyor.

Beden Dili ve Mikro Mimik Uzmanı Semih Pehlivan, Erdoğan'ın rahat davrandığını, Bulgaristan Başbakanı Borisov'un ise mesafeli davrandığını aktardı. Beden Dili ve Mikro Mimik Uzmanı Semih Pehlivan, Erdoğan'ın rahat davrandığını, Bulgaristan Başbakanı Borisov'un ise mesafeli davrandığını aktardı.


Videoyu da değerlendiren Pehlivan, "Videonun 4.39 bölümünde Juncker'in Erdoğan'ın sırtını sıvazlama veya sırtına muhtemelen 2-3 kez dokunma anı var. Bence bu tokalaşma kadar ilginç bir an. Bu durum genelde 'Sen sözümü dinle, sözlerini yerine getir ben de seni mutlu edecek şeyler yaparım' mesajı için kullanılır" diyor.