Fransız haber ajansı AFP'nin son dakika haberinde, akaryakıt vergisine yapılacak zammın ardından başlayan gösterileri bitirecek bir gelişme yaşandığı vurgulandı. Fransız hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, Başbakan Eduouard Philippe'in akaryakıt vergisine zammın askıya alındığını açıklayacağı ifade edildi.

Fransa'da haftalardır devam eden "sarı yelekliler protestosu"nda sıcak bir gelişme yaşandı... Fransa başta olmak üzere Hollanda ve Belçika'da da büyük yankı uyandıran ve göstericileri sokağa döken zammın ardından Fransa'da yoğun bir görüşme trafiği devam ediyor... Cumhurbaşkanı Macron'un talimatıyla dün siyasi yetkililer bir görüşme yapmış ve bugün de hükümet görevlilerinin göstericilerle bir araya gelerek sorunu çözme yoluna gitmesi bekleniyordu.

Fransa'da göstericiler çok sayıda araca ve mülke zarar verdi, polisle çatıştı. Fransa'da göstericiler çok sayıda araca ve mülke zarar verdi, polisle çatıştı.


AFP'nin haberinin ardından belli bir lideri olmayan göstericilerin ne tepki verildiğine dair bir açıklama gelmedi. Göstericiler başta başkent Paris olmak üzere, Marsilya, Lille ve Bordeaux gibi kentlerde de gösteri düzenlemişti.

Gösterilerin Fransa genelindeki maliyetinin 3-4 milyon euroya çıktığı belirtilirken Paris Match ve Sud Radio için Ifop-Fiducial'in hazırladığı anket çalışmasında Macron'a desteğin ciddi bir biçimde düştüğü görüldü. Macron'a destek yüzde 6 oranında düşerken yüzde 23'e indi. Başbakan Philippe'e destek de yüde yüzde 10 azaldı ve yüzde 26'ya düştü.

ÖĞRENCİLER DE EYLEM YAPTI


Eylemlerin başlamasından bu yana 3 kişi hayatını kaybederken, Cumartesi günü başkent Paris'teki Arc de Triomphe'daki (Zafer Takı) heykellerin yıkılması gibi olaylar tepki çekti. Eylemler dün de devam etti. 50 kadar sarı yelekli Marsilya yakınlarındaki Fos-sur-Mer'de bulunan yakıt deposuna giriş ve çıkışı kapattı. Bu nedenle ülke genelindeki benzinliklerin yakıtı bitti.

Ülke genelindeki 100 ortaokulda da öğrenciler eğitim ve sınav reformlarına karşı eylem yaptı.

Fransa'da gösteriler dün de devam edilirken, bugün yapılması planlanan görüşme iptal edilmişti. Fransa'da gösteriler dün de devam edilirken, bugün yapılması planlanan görüşme iptal edilmişti.


Cumhurbaşkanı Emmmanuel Macron, iki yıl önce reform vaadiyle seçim zaferi kazanmıştı ancak kamuoyu desteği son aylarda büyük oranda düştü. Macron, reformlarını sabote etmek isteyen siyasi rakiplerinin hareketi gasp ettiğini savunuyor. Macron, hafta sonu güvenlik kabinesini topladı.

"CİRO EN AZ YÜZDE 20 DÜŞTÜ"


Bakanlar, herhangi bir seçeneğin dışlanmadığını söylemekle birlikte, görüşmelerde olağanüstü hal ilan edilmesinin ele alınmadığını vurguladı. Macron ise krize odaklanmak amacıyla Sırbistan'a yapacağı ziyareti iptal etti.

Başbakan Philippe de dün muhalefet liderleriyle görüştü. Philippe bugün de iktidar partisi La Republique en Marche'tan milletvekilleriyle bir araya gelecek. Maliye Bakanı Bruno La Maire de, haftasonu iş yerlerinde yaşanan hasarı ele almak için iş dünyasının temsilcileriyle görüştü. La Maire, bazı işletmelerin, gösteriler nedeniyle satışlarının yüzde 20 ila 40 azaldığını, bazı restoranların da cirolarının yüzde 20 ila 50 düştüğünü belirtti.

NEDEN SARI YELEK GİYİYORLAR?


Sarı Yelekliler protestosu, Fransa’da, Ocak ayından itibaren gelecek vergilerle petrolün litre fiyatının 2,9 euro cent, dizelin litre fiyatının ise 6,5 euro cent artırılması kararı üzerine başlamıştı.

Göstericiler, Fransa’daki araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken sarı yelekleri giyiyor. Bu yelekler, trafik sırasında olası bir acil durum veya kaza sırasında ve sonrasında yardımcı ve fark edilebilir olmak için giyiliyor.