Ülkemizde "TRT payı" adı altında zorunlu toplanan verginin bir benzeri İsviçre'de de "Radyo ve Televizyon Vergisi" adı altında toplanıyor. Ancak İsviçre'de konuyla ilgili bir referandum düzenlendi. Ülke genelinde halk 'No Billag' adı verilen insiyatif için sandık başına gitti. İsviçreliler, katılımın yüzde 54.4 olduğu oylamada, resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 71.6'sı Radyo ve Televizyon Vergisi’ni tamamen ortadan kaldırmayı amaçlayan 'No Billag'a 'Hayır' dedi.

450 İSVİÇRE FRANGI ÖDEMEYE DEVAM EDİLECEK

Karara göre, yürürlükte olan Radyo ve Televizyon Yasası'yla televizyon cihazı ve radyo kullanımına bakılmaksızın, her ev televizyon ve radyo vergisi olarak yıllık yaklaşık 450 İsviçre Frangı (1830 TL) ödemeye devam edecek.

Federal hükümetin karşı çıktığı 'No Billag' inisiyatifine en büyük desteği, yabancı karşıtı politikalarıyla bilinen İsviçre Halk Partisi SVP verdi.

DEVLET TELEVİZYONUNDAN TEŞEKKÜR

Halk oylamasında 'Evet' çıkması durumunda; İsviçre devleti savaş olmadıkça, radyo ve televizyon işletemeyeceği gibi halktan hiçbir şekilde radyo ve televizyon vergisi talep edemeyecekti. İsviçre devlet televizyonu RTS, halkın kararının memnuniyetle karşılandığını açıkladı. Referandumda halkın oyuna sunulan Federal vergi rejiminin uzatılmasını öngören 2021 Mali Yönetmenliği ise yüzde 15.9 'Hayır' oyuna karşı yüzde 84.1 "Evet" oyuyla kabul edildi.

TRT PAYI NEDİR?

Elektrik faturalarımızdan TRT için özel bir pay tahsil ediliyor. "TRT payı" faturadaki aktif enerji kullanımının yüzde 2’si şeklinde alınıyor.

Öte yandan cep telefonları, televizyon ve radyo gibi iletişim araçlarından da bu pay tahsil ediliyor. Cep telefonlarının yurda giriş fiyatının yüzde 10’u fiyatlara TRT payı olarak yansıtılıyor.

[old_news_related_template title="Esad resmen itiraf etti! Afrin ile ilgili son dakika açıklaması geldi..." desc="Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın basın ofisi tarafından yapılan açıklamada, Afrin'e giden güçlerin kendisine bağlı olduğunu ilk kez itiraf etti. Yerel kaynakların haberlerinde Afrin'deki çatışmalarda hükümet destekli güçlerin bulunduğunu duyursa da, bu grupların varlığı rejim tarafından kabul edilmemişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/esad-iha-487_16_9_1520230192.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/esad-ilk-kez-itiraf-etti-afrin-aciklamasi-2264785/"]