AKP marketlerce poşetlerin ücretli olmasını da içeren kanun teklifini TBMM'ye sundu. Teklifin kanunlaşması halinde market alışverişlerinde tüketicilerin aldıkları ürünleri koydukları poşetler parayla satılacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konu hakkında daha önce yaptığı açıklamada, “Naylon poşet hem sağlığımızı hem de ekosistemi olumsuz yönde tehdit ediyor." demişti.

"ORTALAMA TÜKETİM 10 TON"


Türkiye'de bir marketin aylık ortalama poşet tüketiminin 10 ton civarında olduğunu belirten Palandöken, "Yaklaşık 25 bin market olduğunu varsayarsak aylık naylon poşet tüketimi en az 250 bin ton civarında. Kullanımı azaltmaya yönelik başka bir çözüm de bakanlıkların kamu spotu gibi yayınlarla naylon poşetin insan sağlığına ve doğaya verdiği zararları halka aktarması olacaktır” açıklamasında bulunmuştu.

Naylon poşetlerin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiğini vurgulayan Palandöken, alışverişlerde file, kese kağıdı ve bez çantalar kullanılması gerektiğini söylemişti.