Danıştay'ın verdiği karara göre artık bankalar hesap açtıran hiç kimseden hesap işletim ücreti adı altında ayrıca ücret alamayacak. Üstelik karar sayesinde geçmişe dönük 10 yıllık süreçte ödenmiş hesap işletim ücretlerinin bankalardan geri alınmasının da önü açılmış oldu.

BANKALARDAN İSTEYECEKLER


Yeni kararla birlikte geçmişte ödedikleri paraları geri almak isteyenler ya bankalara dilekçe yazarak noter üzerinden doğrudan ya da iadeli taahhütlü olarak postayla bankalardan talep edecekler. Bankalar bu talepleri direkt karşılarsa sorun olmayacak. Ancak ödemek istemezlerse bu sefer alacaklıların tüketici hakem heyetine dekontlarla birlikte başvuru yapması gerekecek.

Elinde dekontu olanlar paralarını tüketici hakem heyeti sayesinde kısa sürede geri alabilecek. Ancak dekontunu saklamamış olanlar zorlu bir süreçle karşı karşıya kalacak. Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilmek için öncelikle tutar bilgisinin heyete iletilmesi gerekiyor. Çünkü hakem heyetleri, en fazla 6 bin 680 liraya kadar olan alacakları kabul ediyor. Bu rakamın üzerindeki alacaklar için tüketici mahkemelerinde dava açılması gerekiyor. Bu nedenle bankalardan ne tutarda alacağı olduğunu öğrenemeyenlerin hakem heyetlerine başvuru yapmalarında sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor.

DEVLET DEVREYE GİRMELİ


Tüketici örgütleri, alacak tutarlarının netleştirilmesi için Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü’ne büyük iş düştüğünü, devletin bu süreçte devreye girip alacakların öğrenilmesini sağlaması gerektiğini belirtti. Aynı şekilde tüketici hakem heyetlerinin de başvuruları kabul edip gerçek tutarları bankalardan resmi yoldan istemesi önerisinde bulunan tüketici örgütleri, aksi halde kazanılmış hakkın elde edilmesinde ciddi zorluklar yaşanacağını bildirdi. Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurulardan ücret alınmıyor.