Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, OPEC ile OPEC dışı bazı ülkelerin Viyana’da devam eden üretim kısıntısı müzakerelerini, St. Petersburg’ta gazetecilere değerlendirdi.

Jeolojik ve iklimsel nedenlerden ötürü Rusya’nın petrol üretimini kısmasının diğer ülkelere kıyasla daha zor olduğunu vurgulayan Novak, “Kış her zaman bizim için özel bir dönem. Bunu daha önce de söylemiştik, bu dönemde petrol üretimimizi kısmak diğer ülkelere kıyasla daha zor.” ifadelerini kullandı.

4aralikpetrolgraf

"TWITTER ÜZERİNDEN YÖNLENDİRİLEMEZ"


Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Viyana’daki toplantı öncesinde Twitter üzerinden “petrol üretiminin gelecek yıl düşürülmemesi” çağrısını yorumlayan Novak, “OPEC ile OPEC dışı bazı ülkeler tarafından yürütülen müzakereler piyasa koşulları doğrultusunda yapılıyor. Bu Görüşmeler Twitter üzerinden yapılan siyasi açıklamalarla yönlendirilmez.” diye konuştu.

Viyana'da bugün başlayan OPEC toplantısında üretim kısma anlaşmasının geleceği masaya yatırılıyor. Toplantıda petrol üretiminde günlük 1-1,5 milyon varil kısıntı kararı çıkması bekleniyor.

Toplantı öncesinde basına yansıyan bazı haberlerde, Rusya’nın petrol üretimini OPEC’in talep ettiği orandan daha az tutmak istediği öne sürülmüştü.

OPEC HABER BEKLİYOR


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), üretimi ne miktarda kısacaklarına karar vermek için Rusya'nın bir rakam telaffuz etmesini bekliyor.

Beş delegenin verdiği bilgiye göre OPEC, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için Çarşamba günü Viyana'dan ülkesine dönen Rus Enerji Bakanı Alexander Novak'tan haber bekliyor.

Delegelerin verdiği bilgiye göre Rusya'nın üretimini 150,000 varil/gün azaltması halinde toplam üretim kısıntısı 1 milyon varil/gün düzeyinde kalacak. Rusya'nın üretimi 250,000 varil/gün azaltması halinde de toplam kısıntının 1.3 milyon varil/günü aşması olası.

AA-REUTERS