Türkiye S&P sıralamasında yatırım yapılabilir not kademesinin üç basamak altına inmiş oldu. Yüksek enflasyon not indirimindeki en belirleyici sebeplerden biri olarak gösterildi.

[old_news_related_template title="İstanbul'un Nisan ayı enflasyonu belli oldu" desc="İTO verilerine göre, İstanbul'da Nisan ayında perakende fiyatlar yüzde 1.66, toptan fiyatlar ise yüzde 1.94 arttı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/pazar-enflasyon_16_9_1525169054.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/istanbulun-nisan-ayi-enflasyonu-belli-oldu-2381440/"]

YÜKSEK ENFLASYON NOTU DÜŞÜRDÜ

Kurum tarafından yapılan açıklamada, kurdaki değer kaybının ve oynaklığın finansal istikrara yönelik bir risk olduğu belirtilerek Türkiye'deki yüksek enflasyon ile birlikte kötüleşen cari ve mali açık gibi "makroekonomik dengesizliklere" değinildi.

2017'de %7,4 büyüyen Türkiye ekonomisi için S&P'den "Özel sektörden sıkıntı sinyalleri gelmeye başlamış durumda. Ülkeden sermaye çıkışı ve TL'nin değer kaybetmeye devam etmesi bu trendi hızlandırabilir" dendi.

CARİ AÇIK VE BÜTÇE VURGUSU


Ülkenin toplam borç yükünde kısa vadeli borçların ağırlığının artması da risk unsuru olarak yorumlandı.

Cari açık ve bütçe açığında görünümün kötüye gittiğini ifade eden S&P, Merkez Bankası'nın siyasi baskılarla mücadele ettiğini de ifade ederek enflasyon hedefinin 2012'den bu yana tutturulamadığına dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre enflasyon yüzde 10 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın yılsonu için belirlediği hedef ise yüzde 5.