Nuray TARHAN

Her yıl Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO), Cornell Üniversitesi ve INSEAD işbirliğiyle hazırlanan Küresel İnovasyon Endeksi’nin 2018 yılı raporu açıklandı. 126 ülkenin bulunduğu sıralamada geçen yıla göre 7 basamak gerileyerek 50’nciliğe düşen Türkiye, geçen yıl 127 ülke arasında 43. sırada yer alıyordu. Türkiye, bu sıralamayla “kalkınmışlık düzeyine göre beklenen seviyenin altında performans sergileyen ülkeler” sınıfına düştü.

ARAŞTIRMA VE BİLGİ GERİLEDİ

Türkiye geçen yıla göre İnovasyon Girdileri Alt Endeksi’nde iyileşme gösterirken, İnovasyon Çıktıları Alt Endeksinde gerilemiş durumda. Alt endeksteki iyileşmenin kaynağını altyapı, pazar gelişmişliği ve iş gelişmişliği olmak üzere 3 bileşen oluşturuyor. Bu alt endekste toplamda gördüğümüz iyileşmeye rağmen, girdileri oluşturan bileşenlerden 2’si geçen yıla göre gerilemiş görünüyor. Kötüleşen bu girdi bileşenleri, kurumlar ve insani sermaye/araştırma olarak göze çarpıyor. İnovasyon Çıktıları Alt Endeksi’ndeki gerilemenin kaynağı ise altındaki iki bileşenin kötüleşmesi. Burada da hem bilgi ve teknoloji çıktıları hem de yaratıcı çıktılar bileşenlerinde, geçen yıla göre gerileme görünüyor.

İSVİÇRE 3 YILDIR BİRİNCİ

İsviçre son 3 yılda birinciliğini korurken, 2018 yılında ilk 5 ülke arasına Singapur’un dahil olmasıyla ABD 6’ncı sıraya geriledi. Endekste en hızlı yükselen ülkeler ise İsrail ve Çin. İsrail 2018 yılında önceki yıla göre 6 sıra ilerleyerek 11’nci olurken, Çin de 5 sıra ilerleyerek 17’nci sıraya yerleşti.

isvec

Güneş ülkesiyiz ama icadımız bile yok


Türkiye, araştırmadaki ana kriterlerden birisi olan patent ve icat konusunda da oldukça geri durumda. Kişi başına milli gelire patent oranında İsviçre’nin puanı 17.4’ken bizimki sadece 3.4. İklim olarak avantajlı olduğumuz halde güneş enerjisi konusundaki icatlarda da oldukça geriyiz. Güneş enerjisi sektöründe nüfus başına düşen icat sayısında ilk 20 ülke arasında bile yokuz. Japonya’nın 1 milyon kişiye 250 icatla ilk sırada yer aldığı listede 220 ile Güney Kore ikinci, 65 icatla Almanya üçüncü sırada geliyor. Diğer ülkeler ise şöyle sıralanıyor: İsviçre, Singapur, İsrail, ABD, Çin, Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika, Kanada, Avustralya, Finlandiya, Danimarka, İngiltere, Norveç, İsveç, İtalya.