Tarihi cami, medrese, han, külliye gibi yapıların depolarında saklanan ve zaman içinde ağır hasar gören, dönemin din alimlerine ait kıyafetler, sanduka örtüleri, Kabe örtüsü gibi dini ve kültür eserleri Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservasyon Atölyesi’nde geleceğe taşıyor. İstanbul Topkapı Sarayı’ndaki kutsal emanetlerin konservasyonunda da görev alan konservatör Levent İnan’ın koordinatörlüğünde 8 yıl önce kurulmuş atölye.

SÖZCÜ SÖZCÜ


KABE ÖRTÜSÜ, LAZERLE TEMİZLENDİ

Yavuz Sultan Selim’in, 1517’de Mısır’ın fethi sonrası İstanbul’a getirdiği, daha sonra Bursa Ulu Cami’ye hediye edilen yaklaşık 500 yıllık Kabe örtüsü de konservasyon lazer cihazı ile el değmeden yine bu atölyede temizlendi. Atölyede geleceğe taşınan kutsal emanetler arasında, Sultan Murat Hüdavendigar’ın türbesindeki sanduka üzerine serilen 18. Yüzyıla ait altın tel işlemeli örtü de bulunuyor. Örtü üzerinde yılların neden olduğu korozyonu yine konservatör İnan, lazer cihazıyla titizlikle temizlendi. İlk günkü orijinal görüntüsüne kavuşan sanduka örtüsü, Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Kuran-ı Kerim ve Hat Müzesi’nde özel bir vitrinde sergilenecek.

SÖZCÜ SÖZCÜ


“GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, eserlerin Bursa kent belleğindeki yerini alması için çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirterek, “Bu eserlerin arasında; Kâbe örtüleri, sakal-ı şerif bohçaları, kadife üzerine işlemeli seccadeler ile birçok ecdat emanetinin yanı sıra yüzlerce yıllık el yazması Kur’an-ı kerimler bulunuyor. Yine Murat Hüdavendigar’ın altın işlemeli sanduka örtüsü de bakımda olan eserlerden biri. Bu eserleri bütün özgünlüğü ile gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz” dedi.


Konservasyon Nedir ?
Konservasyon objelerin maddesel ve teknolojik özelikleri kadar yapısını ve taşıdığı dekoratif öğelere özgün niteliklerine bağlı kalarak korumak bozulmasına yol açan nedenleri ve etkenleri açığa çıkarmak en uygun ve en etkili koruma yöntem ve malzemelerini saplayarak bunları objelere uygulamak, fiziksel ve estetik bütünlüğü aslına bağlı kalarak sağladıktan sonra stabil haldeki objeyi sergileme veya depolama için hazırlanmaktadır.