Hafta sonu AKP Kızılcahamam kampında yaptığı konuşmada, "İlk IMF anlaşmasının altında darbe yönetiminin başı Cemal Gürsel'in, onu takip eden 4 anlaşmanın altında da devrin CHP Genel Başkanı İnönü'nün imzası vardır" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnönü'nün fotoğrafını göstererek, "İşte görüyorsunuz, elindeki bayrak dikkat edin Türk bayrağı değil. Elindeki bayrak Amerika. Bu da İnönü. Bunların geçmişi hep böyle" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İnönü fotoğrafını göstermesinin ardından başlayan bayrak tartışmasında, başta İnönü'nün torunu eski CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan olmak üzere çok sayıda CHP'liden yanıt geldi ve İnönü'nün Türk ve Amerikan bayraklarını birlikte tuttuğu fotoğraflar gösterildi.

[old_news_related_template title="Son dakika: İnönü'nün torunundan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fotoğraf tepkisi" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, önceki gün İsmet İnönü için yaptığı 'Bunların hepsi Amerikancı' açıklamasının ardından tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı ve Kurtuluş Savaşı kahramanı İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan, Erdoğan'ın bu sözlerine, 'İnönü'nün bağımsızlığından mı şüphe ediliyor? Vatanseverliğinden mi şüphe ediliyor? Bütün ömrü cephelerde geçmiş. Yemen'i var, Medine'si var. Kurtuluş Savaşı var Büyük Atatürk'le birlikte...' ifadeleriyle yanıt verdi. Bilgehan, 'Namusluların da en az namussuzlar kadar cesur olmasına ihtiyacımız var' sözleriyle tepkisini dile getirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/erdogan-inonu-aa-twitter_16_9_1539015210.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/inonunun-torunundan-cumhurbaskani-erdogana-fotograf-tepkisi-2669046/"]

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla başlayan bayrak tartışmasını yorumladı.

Fotoğrafın dönemin ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson'ın Türkiye'ye ziyaretinde çekildiği ifade eden Ortaylı, "Ben o gün oradaydım. Fotoğraftaki İş Bankası'dır. Ankara Ulus'tadır. Ben çok iyi hatırlıyorum Kennedy'nin yardımcısı Johnson'ın Ankara ziyaretiydi. 63 Kasımıydı. İsmet Paşa Başbakan'dı ve o yüzden o karşıladı. Orada büyük bir kalabalık vardı" dedi.

[old_news_related_template title="CHP: Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunacağız" desc="CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak MYK'nın ardından açıklamalarda bulundu. Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Elinde Türk bayrağı yok, ABD bayrağı var. CHP dün neydi ki bugün ne olsun' sözlerine yanıt verdi. 'Partimizle ilgili söylemiş olduğu sözler kabul edilemez, bu iddialarını ispat edemezse alçaktır, şeref yoksunudur' diyen Öztrak, 'Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağız ve bu iddiaların bir an önce ispat edilmesini isteyeceğiz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/20181008_2_32757004_37912079_web_16_9_1539000826.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/chp-erdogan-hakkinda-suc-duyurusunda-bulunacagiz-2668591/"]

“ANKARA PROTOKOLÜNDE KARŞILAMA 2 BAYRAKLA YAPILIR”

"Ankara misafir ağırlamaktan çok hoşlanıyordu. Johnson'dan önce Eisenhower gelmişti. Caddeler yıkılmıştı. Johnson geldiğinde oradaydım. Kalabalık daha çok İsmet Paşa'yı alkışlıyordu. Tabii ki elinde bayrak vardı herkesin olduğu gibi. Bu birinci resimde iyi görünmüyor ikincisinde kaldırmış. Ankara protokolünde karşılama 2 bayrakla yapılır" diyen Ortaylı, şunları da söyledi:

"İnönü gereken bayrağı tutar boşverin onu tartışmayalım. Bu kimseyi Amerikancı yapmaz. Biz de çok bayrak tuttuk ama bu beni de Amerikancı yapmadı."

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İnönü fotoğrafına bir tepki de Sinan Meydan'dan geldi" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kurtuluş Savaşı kahramanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü hakkında paylaştığı fotoğrafa bir serzeniş de Sözcü gazetesi yazarı ve tarihçi Sinan Meydan'dan geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/erdogan-aa-sinan-meydan-sozcu_16_9_1538929977.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erdoganin-inonu-fotografina-bir-tepki-de-sinan-meydandan-2667235/"]

"İNÖNÜ HİÇBİR ŞEYCİ DEĞİLDİ"

Ortaylı, sözlerini şöyle noktaladı:

"İnönü niye Amerikancı olsun. İnönü hiçbir şeyci değildi. Neci olmak lazımsa ocu olmuş bir adamdır. Ne Almancı oldu ne Rusçu oldu. Paşanın bütün unsurlara karşı da şüphesi vardır."