Vehbi Koç Vakfı (VKV) Sağlık Kuruluşları Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Urman, son yıllarda doğal yollarla gebeliği önleyici sağlık sorunlarının arttığını söyledi. Dünyada nüfusu yavaşlayan veya geriye giden pek çok ülke bulunduğuna dikkati çeken Urman, nüfusun sağlıklı şekilde artışını sağlamak, yeni doğan ile ölenlerin dengelenmesi için çocuk sayısının en az 2 olması gerektiğini vurguladı. Dünyada erkeklerde sperm sayısının azaldığının altını çizen Urman, şunları kaydetti:

bebek-shutter

"1950 yılında İngiltere'de sperm bankalarına bağış yapan erkeklerdeki sperm sayısı ile bugünkü arasında yarı yarıya fark var. 110 milyondan 50 milyona indi ama henüz gebelik olmayacak kadar düşmüş değil. Bu böyle devam ederse belki önümüzdeki 50 yıl içinde erkeklerin pek çoğu normal yollarla çocuk sahibi olamayacak düzeyde sperm problemi yaşayabilir. 15 milyonun altına indiği zaman çocuk sahibi olmakta zorlanıyor erkekler."

SPERM NELERDEN ETKİLENİYOR?

Urman, gebeliği engelleyebilecek ölçüde sperm azlığının günümüzde daha sık görülmeye başlandığına dikkati çekerek, "Bu durum pek çok faktöre bağlı gelişebiliyor. Yediklerimiz, içtiklerimizdeki hormonlar, çevresel faktörler, kirleticiler... Hepsi sperm yapımını etkiliyor. Sigara içilmesi, uyuşturucu kullanımı, stresli yaşam, manyetik alanlar, cep telefonları, bilgisayarlar.... Gelişen teknolojinin bazı yerlerde bize kolaylıklar getirirken sağlığımızdan da önemli çalıntılar yaptığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

AA

[old_news_related_template title="Çağımızın hastalığı: Açıklanamayan kısırlık" desc="Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadide Korkut, günümüzde açıklanamayan kısırlık durumunun çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin önündeki en büyük engel olduğunu belirtti ve nedenlerini anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/kisirlik_16_9_1521380472.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/cagimizin-hastaligi-aciklanamayan-kisirlik-2295652/"]

[old_news_related_template title="Doktor vekilden kısırlık uyarısı! 'Türkiye'de 2,5 milyon çift...'" desc="MHP’nin doktor Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, Türkiye’de 2,5 milyon çiftin çocuk sahibi olma konusunda sorun yaşadığını açıkladı. Yurdakul, ‘’Kısırlık, birey ve toplum sağlığı üzerine ciddiye alınması gereken etkilere sahip önemli bir sorun… Kısırlığın görülme sıklığı, yüzde 10-15 aralığında bulunuyor. Ülkemizde yaklaşık 2,5 milyon çift çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyor. Her 6 aileden biri bu sorunla karşı karşıya’’ dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/hamile-iha-880_16_9_1520507559.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/doktor-vekilden-kisirlik-uyarisi-turkiyede-25-milyon-cift-2274529/"]