Hollanda'da yürütülen bir araştırma, bel ve karın bölgesindeki yağlanmanın  D vitamini eksikliğine işaret ettiğini ortaya koydu.

Leiden Üniversitesinden Rachida Rafiq ve ekibinin yürüttüğü obeziteyle ilgili verilere dayanarak hazırlanan çalışmada, karın çevresindeki yağlanma ile D vitamini eksikliği arasında güçlü bir ilişki olduğu belirtildi. Rafiq, çalışmada elde edilen bulgulara göre, daha çok bel ve göbek bölgesinde yağlanması olan kişilerin D vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıya olduğunu, bu kişilerin kan testiyle D vitaminine baktırması gerektiğini söyledi. Araştırma sonuçlarının bu hafta İspanya'nın Barselona kentinde yapılacak Avrupa Endokrinoloji Derneğinin toplantısında değerlendirileceği belirtildi.

Son yıllarda yapılan bazı çalışmalar vücuttaki D vitamini eksikliğinin glukoz (şeker) dolaşımı ve insülin seviyeleri üzerine etkili olduğunu gösteriyor.

AA

[old_news_related_template title="Obezitenin anahtarı onlarda mı: Kahverengi yağlar ve Nrf1 molekülü" desc="Harvard Üniversitesi bünyesinde genetik ve kompleks hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’nden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, Nrf1 molekülünün kahverengi yağ dokularının dejenerasyonunu önlediğini keşfetti. Peki bu keşif bize neyi gösteriyor? Vücudumuzdaki kahverengi yağ oranı ile obezite arasında nasıl bir ilişki var? Nfr1 molekülünün bu ilişkideki rolü ne? Kahverengi yağ oranını artırmak mümkün mü? Prof. Dr. Hotamışlıgil, sozcu.com.tr okuyucuları için anlattı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/shutterstock_14653003_16_9_1523263089.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/obezitenin-anahtari-onlarda-mi-kahverengi-yaglar-ve-nrf1-molekulu-2338942/"]

[old_news_related_template title="Sağlıklı bir şehir nasıl olmalı? Yaşadığınız şehir size kilo aldırıyor olabilir mi?" desc="Ne yemeliyim, ne içmeliyim, kaç adım atmalıyım, ne yersem zayıflarım, ne yersem kanserden korunurum? Bütün bu soruları sorarken önemli bir noktayı kaçırıyoruz; yaşadığımız şehir sağlıklı mı ki? Fotoğrafta görülen bu şehrin yani İstanbul'un; çocuklarımızı daha anne karnından okul çağına kadar sağlıksız bir çevrede büyütmemize sebep olduğunun, trafiğinin sadece zaman kaybı değil de hem obezite hem de stres kaynağı olduğunun, evimizin çok uzağındaki işyerimize giderken sirkadiyen ritmimizi bozduğunun, yeşili az, grisi çok olan bu şehrin depresyonu tetiklediğinin farkında mıyız? Peki bu sorunları ortadan kaldırmak için neler yapmalıyız? Sağlıklı bir şehir nasıl inşa edilmeli?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/istanbul.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/saglikli-bir-sehir-nasil-olmali-yasadiginiz-sehir-size-kilo-aldiriyor-olabilir-mi-2156723/"]