Anne adayının hamilelik sırasında sağlık durumunun takip edilmesi önemlidir. Ancak bebeğin sağlık durumu da önemlidir ve belli periyotlarda hekimler tarafından kontrol edilir. Bebeğin sağlık durumunu yakından öğrenebilmek amacıyla yapılan nonstress test (NST) ile ilgili haberimizde; NST neden yapılır, nonstress test ne zaman ve nasıl yapılır? gibi hamile annelerin en merak ettiği sorulara cevaplar vereceğiz...

NONSTRESS TEST NEDİR?

Fetal kalp atım hızı kontrolü olarak da bilinen bir nonstress testi (NST), bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan yaygın bir doğum öncesi testtir. Bir nonstress testi sırasında bebeğin hareketlerine nasıl tepki verdiğini görmek için bebeğin kalp hızı izlenir. Nonstress terimi, test sırasında stresin fetüse yerleştirilmesi için hiçbir şey yapılmadığı gerçeğini ifade eder. Test, bebeğinizin hareketini, kalp atışlarını ve kasılmalarını kaydeder. NST, bebeğinizin sağlıklı ve yeterli miktarda oksijen aldığına dair size güvence verebilir. Buna nonstress testi denir. Test bebeğinizi rahatsız etmez, fiziksel riski yoktur. Doktorunuz bebeğinizi hareket ettirmek için ilaç kullanmaz. NST, bebeğinizin doğal olarak neler yaptığını kaydeder.

NONSTRESS TEST NE ZAMAN YAPILIR?

Tipik olarak, fetüsün ölüm riski olduğu düşünülürse, bir nonstress testi önerilir. Bir nonstress testi, 26 ila 28 haftalık gebeliğin ardından yapılabilir. Bazı nonstress test sonuçları sizin ve bebeğinizin daha fazla izleme, test veya özel bakıma ihtiyaç duyduğunu gösterebilir.

[old_news_related_template title="Bebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosu" desc="Genetik faktörler kişilik ve zekada ana role sahip ama doğru yaşam tarzı ve bazı uygulamalar bu genlerin doğru programlanmasını sağlayabilir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, zeka gelişiminde olumlu etki yaratabilecek 8 yöntem sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/hamile.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bebeginizin-daha-zeki-dogmasi-icin-8-gebelik-tuyosu/"]

NST NEDEN YAPILIR?

Doğum öncesi bebeğin sağlığını değerlendirmek için nonstress testi kullanılır. Nonstress testinin amacı bebeğinizin oksijen miktarını, kalp atış hızını ve bebeğinizin hareketine nasıl tepki verdiğini kontrol ederek yararlı bilgiler sağlamaktır. Test, fetal ölümü önlemek için daha fazla izleme, test, tedavi veya doğum ihtiyacını gösterebilir.

Normalde, bir bebeğin kalbi hamileliğin aktif olduğu zaman daha hızlı atar. Ancak, fetal hipoksi gibi (bebeğin yeterince oksijen almaması) bu süreci bozabilir.

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınız bir nonstress testi önerebilir:

- Belirli komplikasyonları olan çoğul gebelik

- Tip 1 diyabet, kalp hastalığı veya hamilelik sırasında yüksek tansiyon gibi altta yatan tıbbi bir durumdur.

- Son tarihinizden iki hafta önce uzamış bir hamilelik (postterm gebelik)

- Önceki gebelikte komplikasyon geçmişi

- Fetal hareketleri veya fetal büyüme problemlerini azaltan bir bebek
Rh (rhesus) sensitizasyonu; kırmızı hücreli antijen kan grubunuz Rh negatif olduğunda ve bebeğinizin kan grubunun Rh pozitif olduğu durumlarda, tipik olarak ikinci veya sonraki gebelik sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel olarak ciddi bir durumdur.

- Düşük amniyotik sıvı (oligohidramniyos)

Doktorunuz, sizin ve bebeğinizin sağlığına bağlı olarak haftada bir veya iki kez (ve bazen de günlük) nonstress testi yaptırmanızı tavsiye edebilir. Örneğin, doktorunuz, bebeğinizin yeterli oksijen alma riskiyle karşı karşıya olduğundan şüphelenirse, sizde veya bebeğinizde sağlıkla ilgili herhangi bir değişiklik varsa, başka bir nonstress testine de ihtiyacınız olabilir.

GEBELİK TAKİBİNDE YAPILAN TARAMA TESTLERİ:






NONSTRESS TEST NASIL YAPILIR?


Testten hemen önce yemek yemeniz tavsiye edilir, çünkü yemeğin bebeğin daha fazla hareket etmesini teşvik edeceği umulur. Ancak bunun işe yaradığına dair kesin bir kanıt olmasa da, sıkıntı da vermez. Tuvalet ihtiyacınızı testten hemen önce halletmeniz sizin için iyi olur, çünkü bir saate kadar monitöre bağlanma durumunda kalabilirsiniz. Test yarı oturur pozisyonda veya sol tarafa yatarken yapılır. Aslında, sol lateral pozisyon dolaşım ve sindirimi destekler. Gebelik boyunca tercih edilen pozisyon olmalıdır.

İşlem sırasında bir teknisyen göbeğinize iki sensör bağlar: Biri bebeğinizin kalp atışlarını ve hareketlerini izler; diğeri de rahminizdeki kasılmaları. Kasılmalarınız kâğıt üzerinde kaydedilirken, teknisyen, bebeğinizin kalp atışlarını elektronik bir ekranda dinler ve izler.

Bebeğiniz hareket etmiyorsa, muhtemelen uyuyordur. Bebeğinizi uyandırmak için biraz su, meyve suyu veya soda içmeniz istenebilir ya da teknisyen bir zil sesiyle bebeğinizi uyandırmaya çalışabilir. Bazı durumlarda, bebeğin hareket ettiğini hissettiğinizde düğmeye basmanız istenir. Test genellikle 20 ila 60 dakika sürer.

[old_news_related_template title="Suni sancı (doğum indüksiyonu) nedir? Suni sancı ile doğum..." desc="Annelik en kutsal görevlerden biridir. Hamile olan kadınlarda doğumun gerçekleşeceği zamanı beklemek en heyecanlı ve de bir ömür gibi sürdüğünü hissettiği özel bir andır. Tabi bebeği sabırsızlıkla bekleyen diğer aile bireyleri için de aynı durum söz konusudur. Bu bekleyişin sonunda bebeğin dünyaya gelmesi herhalde tarifi mümkün olamayan bir duygu yoğunluğudur. İşte bu özel anın geciktiği sürpriz anlar da olmuyor değil. Anne karnındaki bebek zamanını doldurduğu halde henüz doğmamış ise son çare olarak görülen bir uygulama var: Suni sancı. Peki bu suni sancı nedir? Hangi durumlarda uygulanır? Riskleri nelerdir? Suni sancı nasıl uygulanıyor? İşte suni sancı ile doğum hakkında bilmeniz gerekenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/sunidogumsancisishutterkapak_16_9_1523349642.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/suni-sanci-dogum-induksiyonu-nedir-2341588/"]