Tiroglobulin, tiroid bezi hücreleri tarafından salgılanan ve tiroid hormonlarının sentezinde yer alan bir proteindir. Tiroid foliküllerine özgü olan bu protein, sağlıklı kişinin kanında yüksek miktarlarda bulunmaz. Peki, Tiroglobulin yüksekliği ne anlama gelir? İşte bilinmesi gerekenler...

TİROGLOBULİN (TG) NEDİR?

Tiroglobulin (Tg) tiroid hormonunu taşıyan tiroid tarafından yapılan bir proteindir. Tiroid bezi Tiroglobulin yapan tek organdır. Bu nedenle, Tiroglobulin vücutta tiroid hücreleri olup olmadığını anlamak için iyi bir testtir. Tüm tiroid alındıktan sonra, tiroglobulin seviyesi sıfıra yaklaşmak zorundadır. Tiroidektomi sonrası tiroglobulin seviyeleri basit bir kan testi ile ölçülebilir. Tiroglobulin tiroid kanseri için bir tümör belirteçleri (vücutta ne kadar kanserin olduğunu görmek için test) olarak kullanılır. Tiroglobulin seviyeleri tüm tiroidi çıkardıktan sonra yükselirse, kanserin geri gelebileceği (tekrarlanabileceği) ya da yayıldığı (metastaz) endişesi vardır.

Normal Tiroglobulin değerleri sağlıklı kişilerde 33ng/mL’nin altındadır. Tiroid bezi çıkarılmış kişilerde ise 0.1 ng/mL’nin altındadır.

TİROGLOBULİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Tiroglobulin yüksekliği, tiroid hormonlarını ilgilendiren bazı otoimmün hastalıkların var olduğu anlamına gelebilir.

Tiroglobulin yüksekliğinin görüldüğü hastalıklar;

Haşimato hastalığı : Bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı ve tiroid bezinin iltihaplanmasına neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle tiroid bezi yeterince hormon üretemez ve bu hormon düşüklüğüne bağlı belirtiler görülür.

Tiroid Kanserleri: Folüküler, Hurtle hücreli ve papiller tiroid kanserinde bu testin yüksekliği görülebilir. Tiroid kanserlerinin takibinde, tedaviye yanıtında ve nüksün tespitinde kullanılır. Özellikle tiroid kanseri geçirmiş kişilerin rutin kontrollerinde bakılabilen tetkiklerden birisidir.

Graves Hastalığı: Haşimato hastalığı gibi savunma sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta genellikle tioid bezi normalden fazla hormon üretmektedir.

De Quervain Tiroiditi: Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra gelişen tiroid iltihabıdır. Tiroid bezinde (boyunda) ağrı, şişlik ve hassasiyet görülür.
Kronik Ürtiker: Kurdeşen olarak da bilinen ve kaşıntının ön planda olduğu bu durumda anti tiroglobulin yüksekliği görülebilir.

Subakut Tiroidit: Tiroid bezinde iltihaplanma ile seyreden diğer bir hastalıktır.

Lupus hastalığı: Yüzde kelebek tarzı döküntü ile bilinen ve genç kadınları daha çok etkileyen sistemik bir hastalık.

Şeker hastalığı (Tip 1 Diyabet)

İltihaplı romatizma (romatoid artrit)

Hipertiroidizm: Tiroid bezinin aşırı hormon ürettiği durumlar.

Pernisiyöz anemi: Bağışıklık sisteminin midedeki bazı hücrelere (parietal) saldırarak harap ettiği ve bunun sonucunda B12 vitamininin barsaklarda emiliminin bozulduğu bir hastalıktır. B12 düşüklüğüne bağlı kansızlık ve diğer belirtiler görülür.

[old_news_related_template title="TK: Toplam kolesterol testi nedir? Kolesterol yüksekliği ne anlama gelir?" desc="Kolesterol, yaşam için gerekli olan bir maddedir (steroid). Vücuttaki tüm organ ve dokulardaki hücreler için membranlar oluşturur. Gelişim, büyüme ve üreme için gerekli olan hormonları yapmak için kullanılır. Besin maddelerini besinlerden emmek için ihtiyaç duyulan safra asitlerini oluşturur. Kolesterol testi, kanda lipoproteinler tarafından taşınan toplam kolesterolü ölçer. Peki, Kolesterol yüksekliği ne anlama gelir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/kan-testi-aa_16_9_1528470786_16_9_1544076420.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/tk-toplam-kolesterol-testi-nedir-kolesterol-yuksekligi-ne-anlama-gelir-oub2-2779292/"]

[old_news_related_template title="CA 19-9 nedir? CA 19-9 yüksekliği ne anlama gelir?" desc="CA 19-9 (Kanser Antijen 19-9), başta pankreas olmak üzere çeşitli kanserlerde yükselen bir tümör belirtecidir. Peki, CA 19-9 yüksekliği ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_556394323-1_16_9_1543813512.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ca-19-9-nedir-ca-19-9-yuksekligi-ne-anlama-gelir-oub2-2772996/"]