Ankara Valiliği, Tüm Emekliler Sendikası’nın kuruluş için yaptığı başvuruyu, işleme koymadı. Ankara 8. İdare Mahkemesi ise “Sendika kurmanın izne bağlı olmadığını” belirterek, valiliğin kararını hukuka aykırı buldu.

Böylece mahkemenin kararıyla, yaklaşık 13 milyon emekliye sendikalaşma yolu açıldı. Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü, Tüm Emekliler Sendikası’nın kuruluşu için yapılan başvuruyu işleme almadı. Avukat Cemalettin Gürler, valiliğin bu kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptali için dava açtı.

Ankara 8. İdare Mahkemesi de, sendikayı haklı bularak valiliğin işleme konulmaması kararının iptaline hükmetti.

Kararda, valiliğin, “Emeklilerin istihdam dışı gruplar olduğu, sendika kurmalarının yasal dayanağının bulunmadığı ve mevcut durumda sendika kurmalarının mümkün olmadığı” yönünde işlem tesis ettiği ifade edilerek, “Hukuk sistemimizde sendikaların kuruluşunun izin sistemine değil, serbest kurulum sistemine tabi olduğu” kaydedildi.

SENDİKA İZİNLE KURULMAZ


Kararda, belirtilen şartlar yerine getirilerek belge ve tüzüklerin ilgili valiliğe verilmesi ile sendika veya konfederasyonun tüzel kişilik kazanacağı belirtildi.

[custom_content title="TÜRKİYE'DEKİ EMEKLİ SAYISI " desc="Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2018 yılının nisan ayı verilerine göre, Türkiye’de 12 milyon 324 bin 186 kişinin devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alıyor. DİSK-AR’ın Türkiye’de Emeklilerin Durumu Raporu verilerine göre ise Türkiye’de 12 milyon emekli maaşı alan var. Bunların 8 milyonu kendi emekli olduğu için aylık alırken 4 milyonu da hak sahibi yakını olarak kayıtlara geçiyor."]