Suriye iç savaşının ardından Fırat´ın doğusundaki bölgeler terör örgütü PKK/YPG tarafından işgal edildi. Terör örgütü işgal ettiği alanlardaki Arap ve Türkmen nüfusu göçe zorlayıp, boşalan alanlara da Kürt kökenli Suriyelileri yerleştirdi.

Türkiye´ye yönelik saldırılar düzenleyip, sınır güvenliği için tehdit oluşturan terör örgütünün yapılan çağrılara karşın silah bırakıp işgal ettiği alanlardan çıkmaması üzerine Fırat´ın doğusuna askeri harekat düzenleneceği mesajı verildi.

ABD ve diğer ülkelerin geciktirmesi nedeniyle ertelenen harekat geçen 9 Ekim günü saat 16.00´da başlatıldı. Barış Pınarı ismi verilen harekat kapsamında uçak ve topçu birlikleri Tel Abyad ile Resulayn bölgesindeki terör hedeflerini ateş altına alındı.

Gece saatlerinde ise karadan Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu askerleri giriş yaparak teröristlerle sıcak çatışmaya girdi. TSK ve SMO unsurları teröristleri etkisiz hale getirerek köyleri bir bir özgürleştirdi.


Barış Pınarı Harekatı kapsamında ateş altına alınan teröristler ise Tel Abyad, Ayn el Arap, Resulayn ve Kamışlı bölgelerinden Türkiye´ye yönelik roket havanlı saldırılar düzenledi.

Teröristler tarafından düzenlenen hain saldırılarda Akçakale´de 2, Ceylanpınar´da 2, Suruç´ta 3 ve Nusaybin´de 11 olmak üzere 18 sivil şehit oldu, çok sayıda kişi yaralandı. Sivillere yönelik saldırıların ardından teröristlerin bulunduğu alanlar sınır birlikleri tarafından ateş altına alınarak imha edildi.