Gökçe Günaç-Mehmet Andaç/SÖZCÜ

Çanakkale’nin tek su kaynağı Atikhisar Barajı su toplama havzasında sürdürülen metalik madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan su nöbeti, ülkenin dört bir yanından gelen yurttaşlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

26 Temmuz'da başlayan Su ve Vicdan Nöbeti’nin büyük buluşması bugün gerçekleştirildi.

FOTO:SÖZCÜ


Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nce düzenlenen buluşmaya, CHP'li vekiller, doğa dostu dernekler, sivil toplum kuruluşları, aktivistler ve yerel, ulusal, uluslararası basın temsilcileri, köşe yazarları, ünlü isimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Günlerdir alanda nöbet tutan eylemciler bu sabah büyük buluşma için uyandılar ve saat 12:30 sıralarında şantiyeye doğru yürüyüşe geçtiler.


FOTO:SÖZCÜ


FOTO: SÖZCÜ


Vatandaşlar, jandarmanın engelleme çabalarına rağmen geri adım atmadılar.

FOTO:SÖZCÜ


Eylemciler ağaçların kesildiği şantiye alanına saat 13:30 sıralarında girdiler.

FOTO:SÖZCÜ


Şantiye alanında yaklaşık 3 saat kalan vatandaşlar yapılan açıklamaların ardından alana sembolik olarak 20 fidan diktiler.

FOTO: SÖZCÜ


Binlerce vatandaş daha sonra protesto alkışları eşliğinde alanı terk ettiler.

SENDİKA ŞANTİYEYİ KİLİTLEDİ

Tarım Orman-İş Sendikası temsilcisi Kamil Aru beraberindeki heyetle birlikte şantiyeye gelerek kapısını kilitledi.

Burada bir açıklama yapan Kamil Aru "Bu alanda usulsüz olarak ormanlık alan tahrip edildi. 200 bin ağaç katledildi. Dolayısıyla biz bugün bu sahayı kilitliyoruz. Böyle bir hakkımız var. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz.
Ayrıca usülsüz bir şekilde doğayı katleden şirket hakkında 6831 Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği suç zaptı düzenleyip Cumhuriyet Savcılığına vereceğiz. Bu bir resmi görevdir. Kurum çalışanıyız. Böyle bir hakkımız var. Bu hakkımızı da kullanıyoruz. Kamuoyuna duyuruyoruz." diye konuştu.

Şantiyenin akıbeti ile ilgili şirketten ise henüz bir açıklama yapılmadı.

FOTO:SÖZCÜ


Eyleme 7'den 70'e binlerce vatandaş katıldı.

FOTO:SÖZCÜ


KAZ DAĞLARI ANDI DA OKUNDU

Büyük buluşmada çevrecilerin kaleme aldığı "Kaz Dağları Andı" da okundu..

 

İşte vatandaşların hep bir ağızdan okuduğu o ant;

Ağaçların ayakları yok kaçmaya...
Elleri yok dövüşmeye...
Dilleri yok sövmeye...
O halde...
Kaz dağlarımızı biz savunacağız biz...
Bu dağlarda durursa kalbim bir gün...
Düştüğüm yere gömün...
Yüreğim dağ çiçeklerindedir..

FOTO:SÖZCÜ


KAZ DAĞLARI’NDA NE OLMUŞTU?

Çanakkale'nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde Kanada firması Alamos Gold'un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesinde, ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen yaklaşık 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıkmıştı. Çok sayıda tepki alan olay sonrası bir çok siyasi, ünlü isim ve vatandaşlar Kaz Dağları'nda yapılan katliamın durdurulması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca 26 Temmuz'da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde maden şantiyesinin yakın bir alanına kamp kurularak ‘Su ve Vicdan' nöbetlerine başlanmıştı.