İBB Meclisi’nin Şubat ayı oturumunun son bileşiminde büyükşehir belediyesinin iktidara yakın vakıf ve derneklerle yaptığı yardımlara ilişkin hazırladığı raporla ilgili tartışma çıktı.

Gündem dışı söz alan İBB CHP Grup Sözcüsü Süleyman Tarık Balyalı, İBB’nin 'yok' dediği raporla ilgili olarak “İBB yapmış olduğu basın açıklamasında bu raporun var olmadığını ve gerçek dışı olduğunu iddia etse de elimizde bu rapor var. Ayrıca İBB bu raporu yalanlarken öyle bir dil kullanmış ki; yalanlamış mı, yalanlamamış mı anlamak mümkün değil” diye konuştu.

İBB’nin hazırladığı raporun 2014-2018 yılları arasında, ağırlıklı olarak da 2018 yılında vakıf ve dernekler, okullar ve spor salonları için yapmış olduğu harcamaları içerdiğini belirten Balyalı “Bu rapora göre STK’lar, okullar ve spor salonları için harcanan toplam para 847 milyon 592 bin 858 TL. Bu harcamaların 441 milyon lirası okul spor salonları, 98 milyon 634 bin lirası okullar için harcanmış. Okullar için harcanan paranın 45 milyon lirası İstanbul İmam Hatip Lisesi’nin etrafındaki alanın kamulaştırılması için harcanmış. Bizim yandaş olarak nitelendirdiğimiz vakıf ve dernekler için harcanan para 311 milyon 873 bin 812 TL” dedi.

CHP'li Tarık Balyalı, İBB Meclisi'nde vakıflara yapılan yardımı gündeme getirdi.

“YALANDAN YALANLAMA”


İBB’in konuyla ilgili açıklamasında bu raporda okullara yapılan spor salonu harcamaları gibi büyük yatırımların maliyetlerinin bile vakıflara aktarılmış gibi gösterildiğini kaydettiğini aktaran Balyalı şu noktaya dikkat çekti: “Şimdi buradan soruyorum. Rapor gerçek dışıysa ve böyle bir rapor yoksa içeriğinde spor salonları olduğunu nereden biliyorsunuz? Demek ki rapor aslında var ve açıklamaktan kaçınıyorlar. Sadece kamuoyunda oluşan tepkinin üzerini kapatmak içi yalandan bir yalanlama yapıyorlar.”

'SİTEDE HABERLERİ VAR'

Balyalı, rapordaki vakıf ve derneklere yapılan yardımları yalanlamanın mümkün olmadığını çünkü bu kuruluşlarla yapılan çok sayıda protokolün meclise geldiğini ve CHP’nin ret oyu ile kabul edildiğini vurguladı.
Balyalı “Ayrıca bunlarla yapmış olduğunuz çalışmaları belediyemizin internet sitesinden yayınlamıştınız. Örnek vermek gerekirse T3 vakfıyla yapılan işler çerçevesinde bu rapor içerisinde bulunan Deneyap Atölyeleri. Bu atölyelerde yapılan işlerin hem belediyemizin internet sitesinde hem de E-5 üzerindeki köprü ve üst geçitlerde reklamını yaptınız” dedi.

'YÖNETİMDE AKP KADROLARI'

Bu vakıf ve derneklerin yönetiminde Cumhurbaşkanı’nın yakın akrabalarının ve AKP kadrolarının bulunduğuna dikkat çeken Balyalı “Biz bu kadar harcamanın hayır işleri için yapılmadığını elbette biliyoruz. Bu vakıf ve dernekler aracılığıyla yeni eğitim düzeni dizayn edilmeye çalışılıyor. Bu yapılırken de hain terör örgütü FETÖ’den boşalan boşluk bu yurt ve dernekler üzerinden doldurulmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

“MİLLETİN ÖZ EVLATLARI”

Balyalı'nın konuşmasının ardından söz alan AKP İBB Meclisi Grup Sözcüsü Ömer Şahan da raporun ‘hayali’ olduğunu savunarak, 240 okula yapılan yardımının eleştiri konusu yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Şahan şöyle konuştu; "Bunu konuşurken elinizi vicdanınıza koyun. 14 belediyede kaç okula spor salonu yaptınız? Sizin yapmadığınızı okulların bahçesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi spor salonları yapmış. Yanlış mı yapmış? Bu yapılanları alkışlamanız lazım. 15 Temmuz'dan sonra FETÖ terör örgütünden devletin eline geçen okul ve yurtların teşrifatlarını yapmışız. Bunları, devlet eliyle kamuya kazandırmışız. Yanlış mı yapmışız? O, okullara; sıra, masa koymayalım mı? Bu okullara spor salonları yapmayalım mı?"

Şahan, raporda yer alan TÜRGEV, TÜGVA, Okçular Vakfı’nın da bu milletin öz evlatlarının kurduğu, bu milletin geleceği için çalışan kurumlar olduğunu söyledi.