Ramazan ayının bereketi sürüyor. Müslüman vatandaşlar, oruç ibadetini huşu içerisinde gerçekleştiriyor. 16 saatin üzerinde oruç tutan vatandaşlar iftar vaktini bekliyor. Peki İstanbul, Ankara, İzmir'de iftara kaç saat kaldı? İşte il il ramazan imsakiyesi...

2019 İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ TIKLA ÖĞREN

RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN 10 ÖNERİ

1.PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT

Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme yöntemleri konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Tay, “Kızartma usulü ile pişirilmiş yemekler yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilebilir. Böylelikle mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlık riski en aza indirilmiş olur” dedi.

2. ORUCU HURMA YA DA KAYISI İLE AÇIN

Uzun süren açlık sonrası iftarda kalorisi fazla olan besinlere yönelimin fazla olduğunu ifade eden Tay, “Orucu hurma ve kuru kayısı gibi meyvelerle açmak, bu eğilimi azaltabilir. 10-15 dakika sonrasında kuru fasulye, nohut, yarma ve yoğurt ile hazırlanan ayran aşı çorbası, mercimek veya cacık tercih edilebilir. İftarda tüketilen çorba, cacık gibi sulu besinler hem bir miktar sıvı ihtiyacını karşılayacaktır hem de mide doygunluğunu artıracaktır” diye konuştu.

3. YAVAŞ YİYİN

İftar sofralarında yemeği hızlı bir şekilde ve az çiğneyerek tüketmek yerine, küçük lokmalar halinde yavaş yavaş yemeğinin uygun olacağını ifade eden Tay, hızlı ve aşırı miktarda besin ile mideye yüklenmenin, ani gerginlik ve tansiyon yükselmesi ile nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açacağını söyledi.

4.TAM BUĞDAY EKMEĞİNİ TERCİH EDİN

Bir Ramazan klasiği olan pidenin iftarda tercih edilmesini öneren Tay, sahurda ise tam buğday veya tam çavdar ekmeğinin tercih edilmesini önerdi. Tay, “Çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmekler daha uzun süre tok tutarak oruç tutan kişinin acıkmasını geciktirir. Ayrıca 1 avuç içi büyüklüğündeki pidenin yaklaşık 50-70 kalori yani 1 dilim ekmek kalorisine eş değer olduğu da unutulmamalıdır” diye konuştu.

5. YEMEĞİN YANINDA YOĞURT VE AYRAN TÜKETİN

İftarda, çorbadan sonra bir miktar etli sebze yemeği, ızgara, zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Tay, yemekten sonra ise mevsim itibarıyla karpuz, kavun, şekersiz veya az şekerli olarak hazırlanan komposto tüketilebileceğini ve yemekten 1 saat sonra ufak bir porsiyon sütlü tatlı ile devam edilebileceğini belirtti.

6. SU İÇİN

Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi ve vücudun su ihtiyacının artması, yeterli miktarda sıvı ve su alımının daha da önem kazandığını belirten Tay, “Günlük su ihtiyacı 1,5-2 litre iken, sıcak aylarda bu gereksinim 2-2,5 litreye çıkmaktadır. Sıvı ihtiyacının karşılanması için yeterli su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve ve maden suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, kavun, karpuz gibi yaz meyveleri tüketilmelidir. Meyve tercihleri küçük porsiyonlar olmalıdır” diye konuştu.

7. DENGELİ BESLENİN

Diyetisten Özlem Tay, iftar sofrasında farklı besinlere yer vermeye çalışılması gerektiğini söyledi. Tay, kırmızı et, balık, baklagiller, sebze yemeğinin dengeli bir şekilde 1 hafta boyunca tüketilebileceğini ve böylelikle sağlıklı bir beslenme düzeni sağlanabileceğini kaydetti.

8. KABIZLIK SORUNUNA KARŞI ÖNLEM ALIN

Önerilerinde kabızlık sorunlarına karşı önlem alınması gerektiğini de belirten Tay, “Uzun süre aç kalmak, kabızlık sorununun artmasına sebep olabilir. Bu nedenle Ramazan ayında bol lifli ve posalı yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Tam buğday veya kepekli ekmek, bulgur pilavı, kuru baklagiller tercih edilmesi, taze sebze ve meyve tercihleri bu dönemde yaşanabilecek kabızlık sorununun önüne geçecektir. Kabızlık sorunu yaşamamak için yeterli su tüketimi de son derece önemlidir” dedi.

9. İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN

Ramazan ayı boyunca kilo almamak, formda kalmak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini dile getiren Tay, iftardan sonra ise mümkün olduğunca hareketin artırılması, egzersizler yapılması ve yürüyüşlere çıkılması gerektiğini kaydetti.

10. DOKTORUNUZA DANIŞIN

“Oruç tutması sakıncalı olan hasta grupları, doktorlarının önerilerine uygun hareket etmelidir. Tansiyon, şeker ve kolesterol hastaları da oruç konusunda doktorunun uyarısına uymalıdır”. (İHA)
[old_news_related_template title="Günün iftar menüsü..." desc="İftar sofranızda sevdiklerinize harika bir menü çıkartmak ister misiniz? Çorbadan tatlıya çeşit çeşit yemekler hazırlamanızda yardımcı olabilmek için hazırladığımız iftar menüsü ile sevdikleriniz için şahane bir sofra kuracaksınız. İşte 2. Gün iftar menüsü…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/07/iecrop/shutterstock_1389794861_16_9_1557210148.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/gunun-iftar-menusu-bugun-iftarda-ne-pisirsem-iste-2-gun-iftar-menusu-szcu9/"]