İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'nin tüm kayıtlarını incelemek üzere, iki müfettiş ile üç uzmanı görevlendirmişti. Bu görevlendirme kapsamında belediyenin elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırma yapılacaktı. Ancak İstanbul 4. İdare Mahkemesi, İmamoğlu’nun İBB veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasına yönelik talebine, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

İMAMOĞLU CEPHESİNDEN İLK AÇIKLAMA: BİZE TEBLİĞ EDİLMEDİ

Söz konusu kararla ilgili çıkan haberlere yönelik açıklama yapan İBB Sözcüsü Murat Ongun "Bazı basın yayın organlarında İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 18.04.2019 tarihli genelgesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildiği görülmüştür. Kurumumuza henüz bu yönde bir resmi tebligat yapılmamıştır. Resmi tebligat yapılınca gereği yapılacaktır." dedi.

“KOZMİK ODAYLA İŞİMİZ OLMAZ”

Cuma namazı sonrası belediyenin veri tabanının araştırılmasını ilişkin gazetecilere konuşan İmamoğlu, kamu adına görev yaptıklarını hatırlatarak cevap vermişti. İmamoğlu karardan önce yaptığı açıklamada “Kamunun verilerini korumak zorundayız. Şu anda görevli olan arkadaşlarım, İBB’de görevli olan arkadaşlarımız, İBB’nin daha önce sözleşmesini yapıp bu alanda anlaşma yaptığı firmanın bir görevlisi. Gayet mevzuata uygun bir şekilde ve saklanacağı alan, kanuna uygun bir şekilde ve aynı şekilde de bir zapt altına alınarak, tespitler yapılarak, 31 Aralık 2018 tarihli, 31 Mart 2019, yani seçim günü tarihli ve dün, 17 Nisan 2019 tarihli kayıtlar arşivlendi, imza altına alındı. Yetkili kişiler tarafından, geleceğe en sağlıklı bir şekilde taşınması adına gerektiğinde oradaki süreçlerin tekrar irdelenmesi, incelenmesi adına. Çünkü, özellikle 31 Mart’la 18 Nisan arasında, ne yazık ki duyum değil, daha ötesi tespitlerimiz var. Sağlıklı bir şekilde kıyaslamak, verileri analiz etmek ve halkımızın çıkarını korumak adına bu işlem yapılmıştır. Kanuna uygundur. Öyle kozmik odayla falan işimiz olmaz. Devletin hafızası, onu koruyoruz 16 milyon insan adına.” ifadelerine yer vermişti.

“BAZI TESPİTLERİMİZ VAR”

Verilerin analizlerini paylaşacaklarını da ifade eden İmamoğlu, “Kamuya şeffaf ve açık olma sözünü verdim. Kamuyu ilgilendiren, kamuya zarar veren ya da eksik işlem yapıldığında hem kamuya duyuracağız hem de gerekli hukuki işlemleri başlatacağız. Onun için görevdeyiz, bunu yapmak zorundayız. Umuyorum devletimize, milletimize zarar veren iş ve eylemlerde bulunulmamıştır. Ne yazık ki bazı tespitlerimiz var. Netleştiğinde paylaşacağız." diye konuşmuştu.