İstanbul Kartal'da 8 katlı bir apartman saat 16:00 sıralarında çöktü. Apartmanın çökme anından önce görgü tanıklarına göre bir patlama sesi duyuldu.

FOTO:SÖZCÜ- Sevgim Begüm YAVUZ


Cevizli Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan apartmanın enkazı altında çok sayıda yaralının olduğu belirtilirken olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

FOTO:SÖZCÜ - Sevgim Begüm YAVUZ


ÖZEL EKİPLER YOLA ÇIKTI

Olayın hemen ardından İstanbul'daki arama kurtarma ekipleri bölgeye hareket  ederken, Afet ve Acil Durum Başkanlığı harekete geçti. Bursa ve Sakarya'dan özel AFAD ekipleri de İstanbul'a doğru hareket etti.

Binanın çökmeden önceki fotoğrafı


TEKSTİL ATÖLYESİ İDDİASI

Enkaz alanında gazetecilere konuşan ve emlakçı olduğunu belirten bir kişi "Çöken binanın altında tekstil atölyesi vardı" dedi. Cevizli Mahallesi Muhtarı da "Binada 24 daire vardı. Binanın altındaki atölyede de 15-20 kişi çalışıyordu" dedi.

 

ORHANTEPE MUHTARI DAĞ: ATÖLYE BOŞTU

Orhantepe Mahallesi Muhtarı Zeki Zağ "Bina 7 katlı 14 daireden oluşuyor. Altında bir tekstim atölyesi var. Öğrendiğimiz kadarıyla atölye boştu. Binada 10'dan fazla yaşayan var. İş saati olduğu için herkes evinde değildi." dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: PATLAMA SESİ DUYULMUŞ


Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ise "14 dairede kayıtlara göre 43 kişi yaşıyordu" dedi.



FOTO:SÖZCÜ - Sevgim Begüm YAVUZ

Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklama şöyle:

Kartal İlçemiz Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bugün saat 15.59'da 7 katlı binada çökme olayı meydana gelmiştir.

ilk tespitlere göre;

1- Binada adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 14 dairede 43 vatandaşımız ikamet ettiği tespit edilmiştir.

2-Olayın haber alınmasından itibaren Valilik Kriz Merkezi oluşturularak çalışmalara başlanmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Acil Afet Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri olay yerine sevk edimişitir.

3-Olay yerine en yakın kamu binası olan Çakabey İmam Hatip Ortaokulu'nda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında toplanan kriz merkezi, büyükşehir Belediye Başkanı, cumhuriyet Başsavcılığı, Kartal Kaymakamlığı, GAMER Sorumlusu Vali Yardımcısı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kızılay temsilcileriyle enkaz kaldırma çalışmaları takip etmektedirler.

4- Yan komşu binada ikamet eden vatandaşlarımız güvenlik nedeniyle tahliye edilmiştir. Yıkılan bina ve tahliye edilen binadaki vatandaşlarımız Valiliğimizce DSİ Dragos Misafirhanesinde konaklama hizmeti sunulmak üzere gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. İhtiyaç halinde Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca ilaveten konaklama imkanı sunulacaktır.

Olay nedeniyle konaklama ihtiyacı bulunan vatandaşlarımızın İmam Hatip Ortaokulunda bulunan kriz Merkezimize müracaat etmelerini bekliyoruz.

5 Gece boyunca sürecek arama-kurtarma çalışmaları için aydınlatma imkanı sağlanmıştır.

6 -ARAMA KURTARMA PERSONEL VE ARAÇ DURUMU

-İstanbul, Sakarya ve Bursa AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 59 personel ile 5 arama kurtarma köpeği, 12 özel kurtarma aracı,

-Büyükşehir Belediyesi itfaiyemiz 107 personel, 40 araç, 4 aydınlatma aracı,

-İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinden 60 UMKE'den 50 personel ve 20 ambulans,

-İl emniyet Müdürlüğünden 130 personel, 26 araç ve iş makinesi,

-Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından 8 kişilik psikolojik destek ekibi,

-Yeditepe Üniversitesinden 14 personel,

Kızılay'dan 2 bin kişilik iaşe aracı,

-İHH 29 kişi, AKUT 17 kişi kurtarma ekibiyle müdahalede bulunuyorlar.

7-Meydana gelen göçükle ilgili olarak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığımızca adli tahkikat başlatılmıştır.

8-Meydana gelen göçükte İl Sağlık Müdürlüğümüzden saat 20.00'de alınan verilere göre;

Yaralı kurtarılan vatandaşımız 12, Hayatını kaybeden vatandaşımız 3.

-Yaralı vatandaşlarımızın sevk edildikleri hastanelerde tedavileri devam ediyor.

-Elim olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

-Orhantepe Mahallemize, Kartal ilçemize ve İstanbul'umuza geçmiş olsun diyoruz.

-Arama kurtarma çalışmaları sessizlik isteyen ve çok hassas yürütülmesi gereken bir müdahale şeklidir.

-Bütün vatandaşlarımızdan bu konuda ekiplerimize yardımcı olmalarını bekliyoruz. -Dualarımız göçük altındaki vatandaşlarımızın bir an önce kurtarılmalarıdır.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Savcılıktan yazılı olarak yapılan açıklamada "Cumhuriyet Başsavcılığımız Adli yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 8 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Cumhuriyet Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir." denildi.

VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

Çöken 8 katlı binayla ilgili İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, “Enkaz altında yaralılara ulaşmak için ekiplerimiz çalışıyor. 3 dakika içinde ekiplerimiz, itfaiye, arama kurtarma ekiplerimiz buraya geldi. Arama kurtarma çalışması önemli bir iş. Mahallelinin burada arama kurtarma çalışmasının sessiz ortam olması için bize yardımcı olmaları lazım. Arama kurtarma oluncaya kadar burada çalışmaya devam edeceğiz. Duamız enkaz altında kalan kardeşlerimiz için. İnşallah onları sağlıklı şekilde enkaz altından çıkarmak en büyük temennimiz” dedi.

“3 KAT KAÇAK”

Vali Yerlikaya, binada kaç kişinin yaşadığı sorusuna ise “Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın zemin artı 7 kat 14 daireli olduğu, 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu biliyoruz. Aynı şeklide Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle görüştüm. Buranın 1992 yılında 5 katlı ruhsat olduğunu, daha sonra 3 kat kaçak yapıldığını ve iskansız olduğunu söylediler. Üzücü olan bu. İtfaiye dairesi bütün mühendisler burada. Olay çok sıcak odaklandığımız bir konu şu an can. Onları bir an önce oradan almamız lazım” diye konuştu.

AFAD BAŞKANI: HIZLI VE TİTİZLİKLE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, çöken binanın enkazında devam eden çalışmalara ilişkin açıklamada, AFAD olarak olayın başından itibaren itfaiye, UMKE ve 112 ekipleriyle birlikte arama kurtarma çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Arama kurtarma çalışmalarının çok sayıda personelle hızlı ve titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Güllüoğlu, "Olay yerindeki kurtarma personelimize ilaveten ihtiyaç halinde çalışmak üzere çevre illerden de personel temin ediyoruz" ifadesini kullandı.

BİNA HÜSNÜ YEŞİLYURT'UN AKRABALARINA AİT

Yıkılan binanın Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt'un akrabalarına ait olduğu ortaya çıktı. Yeşilyurt, "Babalarımız amca çocuklarıydı. Hikmet amcam vefat edince apartman çocuklarına kaldı. Çok yakın görüşmüyorduk. Binada yaşayıp yaşamadıklarını bilmiyorum. Aradım ancak sağıklı bilgi alamadım" dedi.

ÇÖKME ANI KAMERALARDA

Çöken binanın çökme anları ise yakınlardaki bir güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Çökme anında binanın etrafında dolaşan vatandaşların kaçışması ve yaşanan büyük panik kameraya yansıdı. Görüntülerde binanın girişinde bulunan bir kişinin de enkaz altında kaldığı görüldü. Ancak bu kişinin daha sonra kurtulup kurtulmadığıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

 

GÖRGÜ TANIĞI KOMŞU O ANLARI ANLATTI

Kartal’da çöken binanın karşısındaki aparmanda yaşayan Cansu Küçükkaya dehşet anlarını anlattı. 15 dakika önce yıkılan binanın önünden geçip evine geldiğini anlatan Küçükkaya, “Oturma odasına geçtim. Bir ses, gürültü… Depremden daha yüksek bir ses. Telefondaydım. O yüzden saati biliyorum. Saat 4’ü 3 geçe. Kıyamet koparcasına ses gürültü vardı. Tam öncesinde bu binaya bir çocuk giriyordu. Apartmana girmeden onu sevmiştim. Komşumuzun kızı. Tam o girdi. İçerde o da var. Her yer dumandı. Bina yıkılmış görüntüsü yoktu en başta. Toz dağılmaya başladı. 5 dakika sonra ambulansı aradım. Telefona baktım. Görüntü açılınca gördüm ki; bina yıkılmış. Hiç fakına varmadım. Binada 14 daire vardı” dedi.

YILDIRIM'DAN İNCELEME SONRASI AÇIKLAMA

TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Binali Yıldırım, çöken binanın enkazında incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi aldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, binanın bilinmeyen bir nedenle çöktüğünü dile getirerek, "Valimizin olay yerine hemen intikaliyle beraber, gerekli tedbirler alınmış. İtfaiye Daire Başkanlığı koordinasyonunda AFAD ekipleri başta olmak üzere kurtarma çalışmalarına başlanmıştır." diye konuştu.

Zamana karşı yarışarak büyük bir fedakarlıkla çalışıldığını aktaran Yıldırım, "Az önce bana verilen bilgiye göre 4 vatandaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü gayret içerisinde. Çok üzücü bir hadise ama şu anda 'Bu neden ve nasıl çöktü?' şeklinde bir meseleyle uğraşmak yerine bir an önce içeride olabilecek vatandaşlarımızı sağ salim çıkarabilmenin gayreti içerisinde arkadaşlar. Tabiatıyla hem idari hem adli soruşturmalar eş zamanlı olarak başlamış durumda. Sonuç ortaya çıkacaktır. Bir kez daha burada büyük felaketi yaşayan vatandaşlarımızdan kurtulanlara geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Dileğimiz, duamız odur ki içeride bulunması muhtemel vatandaşlarımız, hemşerilerimiz sağ salim çıkarılabilsin. Onun için burada yaşayan veya yaşamayan basın mensupları da dahil herkesin bu çalışmaları kolaylaştıracak, oradaki arkadaşlarımızın olağanüstü gayretlerine zarar vermeyecek şekilde sorumlu davranmaları icap ediyor" ifadelerini kullandı.

EMNİYET HER ŞEYDEN DAHA ÖNEMLİ

Yıldırım, İçişleri Bakanlığı'nın gerekli emniyet tedbirlerini aldığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da konuyu teknik yönleriyle incelemeye başladığını kaydetti. "Muhtemel ki bitişik bina da bu çökme esnasında zarar görmüş olabilir, tedbiren oradaki vatandaşlarımız boşaltılıp daha emniyetli bir yere getirilmiş durumda." diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Allah böyle afetleri ve acıları bir daha yaşatmasın. Bu olay bize şunu gösteriyor. Emniyet her şeyden daha önemli. Aşırı iştah yüzünden kurallara, kaidelere, fennine, tekniğine uymadan 'Aman bir şey olmaz. Benim temelim sağlam, demirim fazla.' gibi düşüncelerle yapılmış binanın üzerine hiçbir tedbir almadan ilaveler yaparsanız büyük bir riskle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz oluyor. Bugün İstanbul'un depremden sakınmaya yönelik çok önemli bir sorunu olduğunu biliyoruz. Acil, en az 30 bin yapının depremsel dönüşüme ihtiyacı var. Bütün bu konuları Çevre ve Şehircilik Bakanımız, belediyemiz ve diğer kurumlarımız yakından takip ediyor."

KURUM VE SOYLU DA OLAY YERİNE GELDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bugün kentsel dönüşümle ilgili Türkiye'nin vizyonunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın manifestoda açıkladığı kentsel dönüşümü konuştuklarını ve buna ilişkin yıllık belli adetlerde dönüşümü öngören bir projeksiyonu ortaya koyduklarını söyledi.

Şu an göçük altında kalan vatandaşların hayatlarının söz konusu olduğunu ifade eden Kurum, şunları söyledi:
"Bütün Bakanlığımızın ilgili birimleri buradalar, Valiliğimiz koordinasyonunda çalışmayı yürütüyorlar. Önceliğimiz vatandaşlarımı göçük altından çıkarmak. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. Emniyet amacıyla 2 binayı boşalttık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ilgili birimleri olayın tespitlerini yapacaklar ama önceliğimiz göçük altındaki vatandaşlarımızın hayatını kurtarmak. Türk milletinin başı sağ olsun. Geçmiş olsun."

"TEK GAYRETİMİZ GÖÇÜK ALTINDAKİ VATANDAŞLARIMIZI SALİMEN ÇIKARABİLMEKTİR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise vefat edenlere Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.
Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın birer saat arayla olayın gelişimi hakkında basını bilgilendirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İlk dakikadan itibaren İstanbul'daki bütün arkadaşlarımız, hem AFAD olsun Sayın Valimizin başkanlığında, hem Çevre ve Şehircilik birimleri, hem emniyetimiz olsun, jandarmamız herkes diğer civar illerden de gerekli takviyelerle gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte de gerekli müdahaleleri yapmaya çalışıyoruz. Elbette ki bu olaylardan da çıkaracağımız, adım atmamız gereken adımları millet olarak, ülke olarak hep birlikte atmaya çalışacağız. Şu andaki tek gayretimiz ve tek gayemiz göçük altındaki vatandaşlarımızı inşallah salimen çıkarabilmektir. Hem ailelerine geçmiş olsun diyorum hem ülkemize geçmiş olsun diyorum."

Yıldırım, Soylu, Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, enkazda incelemelerde bulunduktan sonra Küçükalioğlu Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Vakfı'na geçerek, burada yıkılan binada yakınları olan vatandaşlarla görüştü.

BEŞ KİŞİ DAHA KURTARILDI

İlk etapta 6 kişinin çıkarıldığı binadan saatler sonra biri çocuk 5 kişi daha yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

VALİ YERLİKAYA'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da çöken 8 katlı binayla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Biri ağır olmak üzere 7 vatandaşın enkazdan çıkarıldığını kaydeden Yerlikaya,"“Başta komşularımız, mahallemiz ve tüm ilçemiz ve tüm İstanbulumuz büyük bir heyecanla bu isimlerin ve bunların sağlıkla ilgili tedavi süreçlerinin ne olduğunu bekliyor. sevindirici bir haber vereyim. AFAD Başkanımız Mehmet Güllüoğlu, güzel bir haber getirdi. Muhammet Alemdar’ımız 9 yaşında kendisiyle devamlı görüşüyoruz. Dua edelim onu oradan sağlıkla sıhhatle kurtaracağız. Yine ismini henüz bilmediğimiz, yine AFAD Başkanımız müjdeli, güzel haberi bize getirdi. Enkazın altındaki 2 hemşehrimiz ve komşumuzla da konuşuyoruz. İsimlerini de bilmiyoruz ama onları da inşallah kurtaracağız” dedi.

"ÇALIŞACAĞIMIZ ORTAMDA BİRAZ DAHA RAHATLIK VERİN"

Olayda şimdiye kadar 2 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Vali Yerlikaya, "Onlara Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyoruz. Hastanelerde tedavi gören tüm yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Lütfen bu sözümü yanlış anlamayın, ne kadar sakin ortamda çalışırsak... Kurtarma sırasında daha da sessiz olmamız gereken noktalara doğru gidiyoruz. Bize çalışacağımız ortamda biraz daha rahatlık verin. Güvenlik güçlerimiz hiçbir hemşehrimizi kırmak istemiyor. Tekrar göstermiş olduğunuz anlayış için mahalle sakinlerine ve hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

SOYLU VE KURUM'DAN GECE YARISI AÇIKLAMASI 

Kurtarma çalışmalarının sürdüğü noktada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gece yarısı son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanı Soylu, Kartal'da çöken binanın enkazından 1'i ağır 4 kişinin daha kurtarıldığını, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu duyurdu.

İçişleri Bakanı Soylu, yaptığı açıklamada; "4 kişi daha enkazdan çıkarıldı. En son 9 yaşındaki Mahmut Tayyip çıkarıldı" dedi. Soylu, en son kurtarılan çocuğun sağlık durumuna ilişkin ise, "Şu anda durumu iyi, kendisiyle çokça konuşuldu. Bir ayağının üzerinde enkaz vardı. Allah'a çok şükür kurtarıldı." ifadelerini kullandı.

KURUM: 5 FARKLI NOKTADA KURTARMA OPERASYONU SÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Kartal'da çöken binaya ilişkin, 5 ayrı noktada kurtarma operasyonun sürdüğünü bildirdi. Kurum, yıkılan binanın yanındaki binada da tespitler yaptıklarını belirterek, "Binanın hem zemin hem de bodrum katındaki taşıyıcı sistem olan kolon ve perdelerin yıkıldığını gördük. Bir kaç kolon ve perde yıkılmış durumda." dedi.

Yanındaki binanın da risk teşkil ettiğini dile getiren Kurum, şunları söyledi: "Yıkılma yönünü incelediğinizde kurtarma operasyonunun yapıldığı alana doğru yıkılma ihtimali var binanın. Hem AFAD Başkanlığımız hem de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzce bina anlık takip ediliyor. Şu an için binada bir hareketlilik söz konusu değil. Anlık takip ediyoruz. Olası bir problemde de kurtarma yapan arkadaşlarımızı uyaracak bir sistem de geliştirdik. Kurtarma operasyonuna verdiğimiz bu destekten sonra 5 ayrı noktada kurtarma operasyonu devam ediyor. Bu noktalarda da vatandaşımızı hem görsel hem işitsel olarak duyduğumuz alanlar var. Bu alanlarda da inşallah kısa zamanda vatandaşımıza erişeceğiz.

7 BİNA EMNİYET AMAÇLI BOŞALTILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöken binanın etrafındaki toplam 7 binanın emniyet amaçlı boşalttığını belirterek; " Çünkü emniyet amaçlı olası bir problemde o binaların da etkilenme durumu var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz gerekli tespitleri yapıyor." ifadelerini kullandı.

Alanda ruhsatı olan ancak iskanı olmayan bir çok bina mevcut olduğunu belirten Bakan Kurum, "İmarda 5-6 kat görünüp yerinde 8-10 kat olan binalar var. Bunların tespitlerini yapacağız. Şu an önceliğimiz göçük altındaki vatandaşlarımızın hayatı. Bu çalışmayı bütün birimlerimiz gayretli bir şekilde sürdürüyor." dedi.

İBB ekiplerince olay yerinde yapılan anonsta, "Risk altında olan binaların boşaltılmasından dolayı vatandaşlar için misafirhaneler ayarlandı. Vatandaşlarımız Çakabey İmam Hatip Ortaokulu'nda kurulan kriz masasına başvurmaları halinde kalacakları yerlere yönlendirecekler." denildi.

VALİLİK: 3 ÖLÜ, 12 YARALI

Çöken bina ile ilgili İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan bir açıklama daha geldi. Gazetecilere açıklama yapan Yerlikaya, "Yaralı kurtarılan vatandaşımız 12, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 3 oldu." dedi. Öte yandan, 02.42 sularında çöken binanın yanındaki 10 katlı binanın çökme ihtimaline karşı kurtarma çalışmalarına ara verildi. AJANSLAR