İşte yanıt bekleyen sorular ve dikkat çeken bilgiler:

İNCİRLİK KULLANILMADI

IŞİD elebaşının öldürüldüğü iddia edilen ev, Türkiye sınırının 10 km güneyinde bulunuyor. Dolayısıyla ABD açısından bu bölgeye operasyon için en yakın alan İncirlik Üssü olarak öne çıkıyor. Ancak ABD Özel Kuvvetleri’nin, yaklaşık 700 km ilerideki Irak’taki bir üsten, 8 helikopterle giderek operasyonu gerçekleştirdiği açıklandı.

[old_news_related_template title="Bağdadi operasyonu ile ilgili bomba gerçek: Türkiye olmasaydı..." desc="ABD Başkanı Donald Trump, dün IŞİD elebaşı Bağdadi'nin özel kuvvetler operasyonuyla öldürüldüğünü duyurdu. Trump konuşmasında Suriye, Irak ve Rusya ile birlikte Türkiye'ye de teşekkür ederken, operasyonla ilgili kritik bir detay ortaya çıktı. ABD'nin çok okunan gazetelerinden New York Times, Reuters haber ajansına dayandırdığı haberde, operasyonun Bağdadi'nin sağkolunun yakalanması sonrasında şekillendiğini aktardı. NY Times'a konuşan kaynaklar, 'İsmail el Ethavi'yi Türkler yakaladı ve daha sonra Iraklı yetkililere teslim etti. Ethavi, Bağdadi hakkında çok önemli bilgiler verdi' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/28/iecrop/resim1_9816797_16_9_1572240523-880x495_16_9_1572244743.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-bagdadi-operasyonu-ile-ilgili-bomba-gercek-turkiye-olmasaydi-olmazdi-5415057/"]

NE KADAR BİLGİ VERİLDİ?

Operasyonun Türkiye sınırının hemen güneyinde olması nedeniyle, ABD makamları Türkiye’ye de bilgi verildiğini açıkladı. Nitekim Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklama ile operasyon öncesi “bilgi paylaşımı” olduğunu doğruladı. Ancak paylaşılan bilginin detayı açıklanmadı. Trump, Türkiye’ye sadece “özel bir operasyon yapılacağı” bilgisinin verildiğini, operasyonun hedefinin Bağdadi olduğunun söylenmediğini ifade etti.

Türkiye’nin operasyona destek verip vermediği sorulunca da “hava sahasının kullanıldığını” ve “Türkiye’nin sorun çıkarmadığını” söyledi. Bir NATO müttefikinden, bir terör elebaşına karşı böylesine kritik bir operasyondan bahsederken, ABD Başkanı’nın konuyu “sorun çıkarmak” ya da “çıkarmamak” üzerinden açıklaması Washington-Ankara hattındaki karşılıklı güven duygusunu da ortaya koyuyor.

[old_news_related_template title="İşte o operasyonun perde arkası" desc="Dünyanın en çok aranan teröristi IŞİD elebaşı Ebubekir el Bağdadi'nin (48) Suriye'nin İdlib vilayetine bağlı Barişa kasabasında öldürülmesinin yankıları sürerken, dünya medyasında operasyona ilişkin kritik ayrıntılar yayınlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/28/iecrop/resim1_9816797_16_9_1572240523.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-iste-o-operasyonun-perde-arkasi-5414863/"]

OPERASYON  NOKTASI 

Operasyonun yapıldığı nokta, Türkiye’nin 9 gözlem noktasının bulunduğu İdlib bölgesi kırsalı. Üstelik sınıra da çok yakın. Türkiye’nin kendi topraklarına bu kadar yakında bulunan, üstelik 9 gözlem noktası ile bir nevi sorumluluğunu da üstlendiği bölgedeki kritik terör hedefinin istihbaratının ABD’ye, bir başka terör örgütü, PYD-YPG’nin ve Irak istihbarat örgütü tarafından verildiği öne sürüldü.

TERÖRİST AÇIKLADI

Bağdadi’nin öldürüldüğü haberinden sonra, sağ kolu olarak bilinen Ebu Hasan El Muhjir’in de öldürüldüğü bilgisi yayıldı. Bu bilgiyi PKK/ YPG’nin elebaşlarından Mazlum Kobani yaydı. Teröristin öldürüldüğü yere ilişkin bilgi, Türkiye’yi zora sokmayı amaçlıyor olabilir. Çünkü Cerablus bölgesinin kontrolü TSK ile SMO’nun  kontrolünde bulunuyor.

[old_news_related_template title="Ne günlere kaldık! Bir terörist bir başka teröristin öldürüldüğünü duyuruyor" desc="Terör örgütü YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri yöneticilerinden Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin, ABD operasyonuyla öldürülen IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin halefi Ebu Hasan el Muhacir'in de öldürüldüğünü iddia etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/28/iecrop/terorist_16_9_1572265386.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/ne-gunlere-kaldik-bir-terorist-bir-baska-teroristin-olduruldugunu-duyuruyor-5415697/"]