Türk Tabipleri Birliği, TEMA Vakfı, Greenpeace Akdeniz, HEAL, 350.org, WWF-Türkiye, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Türk Toraks Derneği’nin de aralarında bulunduğu 17 kuruluştan oluşan Temiz Hava Hakkı Platformu, termik santrallerin çevre yatırımlarını iki yıl daha erteleyen yasal düzenlemenin geri çekilmesi için imza kampanyası başlatmıştı.

Kampanyada toplanan 60 bin imza, TBMM’de siyasi parti grup başkan vekillerine teslim edildi. Platform tarafından yapılan açıklamada, Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşmeye açılacak Maden Kanunu Teklifi’nde yer alan 45. Madde’nin geri çekilmesi istendi.

6 YIL BOYUNCA ZEHİRLİ GAZ SALDILAR



2013 yılında kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanındığı hatırlatılarak “Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan 6 yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldı. Bugün (12 Şubat) yeniden meclis genel kurul gündemine gelecek yasa teklifinde yer alan Madde 45, Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan en az 10 santrale iki yıl daha havayı kirletme özgürlüğü tanıyacak” denildi.